Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Νηστεία 15 Αυγούστου: Πότε ξεκινά και τι τρώμε

Νηστεία 15 Αυγούστου: Πότε ξεκινά και τι τρώμε

0

Τα πιο δημοφιλή πιάτα της ημέρας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Από 1η Αυγούστου μέχρι και 14η Αυγούστου Νηστεύουμε προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η εκκλησία μας δεν θεωρεί ότι η νηστεία είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για σωματική άσκηση και πνευματική καλλιέργεια, ώστε ο άνθρωπος να εξαγνιστεί σωματικά και ψυχικά και να προσεγγίσει στον Θεό, να μετάσχει στα Μυστήρια (ιδίως της Θείας Κοινωνίας) και να δείξει έμπρακτα την αγάπη του προς τους αδελφούς του.

Ανάμεσα στις καθιερωμένες μεγάλες νηστείες (μεγάλης Τεσσαρακοστής πριν το Πάσχα, Χριστουγέννων, Αγίων Αποστόλων) περιλαμβάνεται και η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου (1 – 14 του μηνός), προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη διάρκειά της δεν καταλύεται ούτε το λάδι (φυσικά ούτε κρέας, ψάρι, τυροκομικά, αυγά), πλην Σαββάτου και Κυριακής, οπότε τρώμε λαδερά. Εξαίρεση γίνεται την 6η Αυγούστου (εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) οπότε καταλύεται το ψάρι.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου δεν καταναλώνουμε:

-Κρέας

-Γαλακτοκομικά

-Ψάρι (με εξαίρεση την γιορτή του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου)

-Αυγά

-Λάδι (επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή)

-Αλκοόλ (επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή)

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, η μόνη μέρα που επιτρέπεται το ψάρι είναι η 6η Αυγούστου, η οποία φέτος πέφτει ημέρα Τρίτη.

Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα 3-4 και 10-11 Αυγούστου, επιτρέπεται να φάμε λάδι και να πιούμε αλκοόλ.

Φυσικά, εκτός από την αποχή στις παραπάνω τροφές, συστήνεται και η αποχή από την αμαρτία και το κουτσομπολιό, ενώ ενθαρρύνεται η προσευχή, η γενναιοδωρία και η άσκηση αγάπης.

Τι τρώμε τον Δεκαπενταύγουστο

Τον Δεκαπενταύγουστο η νηστεία καταλύεται, επομένως οι πιστοί μπορούν σε γενικές γραμμές να φάνε και να πιούν ό,τι θέλουν.

Η μόνη εξαίρεση είναι όταν η 15η Αυγούστου πέφτει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή. Καθώς οι εν λόγω μέρες είναι μέρες νηστείας, ο Δεκαπενταύγουστος φέρνει μόνο την κατάλυση του ιχθύος.

Για το 2024, όμως, ο Δεκαπενταύγουστος πέφτει ημέρα Πέμπτη, επομένως οι πιστοί δεν έχουν κανένα περιορισμό στο γιορτινό τους τραπέζι.

Τα 15 «τοπ» πιάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η δημοφιλής Ελληνίδα σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχοντας υπόψιν της συνταγές από το νησί της, την Πάρο, αλλά και παραδοσιακές από πολλά μέρη της Ελλάδας παρουσιάζει τα 15 καλύτερα πιάτα για να γιορτάσουμε τον Δεκαπενταύγουστο.

Σαλάτες και Ορεκτικά: Παριανή Σαλάτα, Παριανή Φουσκωτή με τυρί, Μπυγιουρντί μαστιχωτό με δύο τυριά, μελιτζανόπιτα παραδοσιακή, μελιτζάνες στον φούρνο

Κυρίως Πιάτο: Χοιρινό με πατάτες κοκκινιστές(ρόστο Νάξου),ρολό με κιμά γαλοπούλας, μοσχάρι λεμονάτο με ρύζι, λεμονάτο κατσικάκι με λεμονάτες πατάτες φούρνου, ρολό κοτόπουλο, καταφιώτικο Κοζάνης, κλέφτικο στην λαδόκολλα

Γλυκά: τούρτα παγωτό, τούρτα παγωτό λεμόνι, τούρτα με φρούτα

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…