Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υποφέρουν από την λειψυδρία και τα άγρια άλογα

Υποφέρουν από την λειψυδρία και τα άγρια άλογα

0

Κατεβαίνουν σε κατοικήσιμες περιοχές για να ξεδιψάσουν  – Συντήρηση δύο υδατοδεξαμενών στα Κομνηνά από το Δασαρχείο Σταυρούπολης


Οι ποτίστρες που έχουν τοποθετηθεί εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους αλλά και τα άγρια ζώα


Απ’ την λειψυδρία δεν υποφέρουν μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα άγρια ζώα. Διψασμένα τα άγρια άλογα κατά μήκος της Ροδόπης κατεβαίνουν κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές για να ξεδιψάσουν απ’ όπου βρουν.

Διψούν και πεινούν τα άγρια άλογα της Θράκης

Το πρόβλημα επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Θράκη. Μόλις πριν από μερικές ημέρες εντοπίστηκαν νεκρά άγρια άλογα στο Δέλτα του Έβρου ενώ στην περιοχή του Ιάσμου τα άγρια άλογα, κατεβαίνουν στα πεδινά για να καλύψουν τις ανάγκες τους για νερό και τροφή και διαπερνούν το οδικό δίκτυο προξενώντας κινδύνους δυστυχήματος. Μάλιστα  ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής ανέλαβε πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τροφές και να τις μεταφέρει  στον ορεινό όγκο του Ιάσμου για την σίτιση τους, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την κάθοδο τους καθώς και την αποτροπή της επικινδυνότητας που έχει αυτή και καλεί όσους θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή που αποτελεί και μια προσπάθειες διάσωσης της σπάνιας αυτής φυλής. Την Τρίτη ένα άγριο άλογο έπεσε σε μεγάλη υδατοδεξαμενή στην περιοχή Πολυάνθου Ροδόπης και κολυμπούσε απελπισμένα για πολλές ώρες για να κρατηθεί στη ζωή. Πέντε ώρες διήρκησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και του Δήμου Ιάσμου που είχε αίσια κατάληξη αφού διέσωσαν το άλογο βγάζοντάς το από την δεξαμενή όπου εγκλωβίστηκε.

Συντήρηση δύο υδατοδεξαμενών στα Κομνηνά από το Δασαρχείο Σταυρούπολης

Επί ποδός βρίσκεται το Δασαρχείο Σταυρούπολης τόσο για λόγους πυροπροστασίας αλλά και μέριμνας για την άγρια φύση της περιοχής ευθύνης του. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας ενημέρωσε ο Δασάρχης Σταυρούπολης Τσιτλακίδης Αναστάσιος, το Δασαρχείο υλοποιεί ένα έργο με χρήματα του Πράσινου Ταμείου, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει και δράσεις πυροπροστασίας αλλά παράλληλα και συντήρηση των δύο  υδατοδεξαμενών και εμπλουτισμό τους με νερό. Απ’ αυτές διοχετεύεται το νερό σε μεγάλες ποτίστρες που έχουν στηθεί στην περιοχή των Κομνηνών, προκειμένου να εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα όμως σ’ αυτές ξεδιψούν και τα άγρια άλογα και άλλα άγρια ζώα της περιοχής όπως αγριόχοιροι. Το έργο της συντήρησης θα παραδοθεί σε 20 μέρες, ωστόσο το Δασαρχείο έχει μεριμνήσει ώστε οι ποτίστρες να τροφοδοτούνται με νερό. Ο κ. Τσιτλακίδης ανέφερε πως ο Νέστος είναι ένας πόλος έλξης για τα άγρια άλογα τα οποία και κατεβαίνουν για να ξεδιψάσουν: «Γενικά η λειψυδρία δημιουργεί  προβλήματα και στους ανθρώπους και στα ζώα. Βλέπουμε ότι έχουμε προβλήματα με το πόσιμο νερό στα χωριά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γεμίζουμε με νερό τις υδατοδεξαμενές και να τροφοδοτούμε τις ποτίστρες εξυπηρετώντας  και τους κτηνοτρόφους και τα άγρια ζώα», επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…