Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

0

Ας απαντήσουν
Εάν στον δήμο Ξάνθης (που έστειλε και ενημερωτικό Δελτίο Τύπου), αλλά και στους υπόλοιπους τρεις, περιμένουν με παραινέσεις και άλλα λόγια να τους ακούσουν οι δημότες, πλανώνται οικτρά.
Με το να ζητούν οι δήμοι να μην απορρίπτουν μπάζα σε κάδους απορριμμάτων και άλλα ογκώδη είδη οι δημότες τους, χάνουν τον καιρό τους.
Τους κάνουμε γνωστό δε πως δεν πιάνουν ούτε οι απειλές για αυστηρές διοικητικές κυρώσεις και ποινικές ευθύνες τους. Αυτά τα έχουν ακούσει πολλές φορές και γελούν.
Μόνο ένα πράγμα τους πονάει. Κι αυτό είναι το χρηματικό πρόστιμο.
-Τολμούν να το κάνουν αυτό οι δήμοι; Ας απαντήσουν…
Γ.Δ.


Αντ’ αυτού εκπρόσωπος
Παρακολούθησα την μουσική εκδήλωση της Μπάντας του Δ΄ Σώματος Στρατού την Τρίτη το βράδυ.
Στην αρχή της εκδήλωσης από τους διοργανωτές εκφράστηκε ένα σύντομο ευχαριστώ προς τους παρόντες επίσημους εκπροσώπους που προσκλήθηκαν και παρίσταντο.
Ανάμεσα σ’ αυτούς λοιπόν τους άρχοντες όπως συνηθίζει να τους αποκαλεί ο αγαπητός μας Μητροπολίτης, εκφράστηκε κι ένα «ευχαριστώ» στον εκπρόσωπο του βουλευτή Σπύρου Τσιλιγγίρη.
Μάλιστα. Δηλαδή ο βουλευτής απουσίαζε στη βουλή, αυτό υπονοεί η αντ’ αυτού παρουσία του εκπροσώπου, γι’ αυτό δεν παρίστατο. Διαφορετικά, θα ήταν εκεί σίγουρα…
Γέλασα με το απαράδεκτο του θέματος που υποβιβάζει και στην ουσία προσβάλλει τους πολίτες που παρίστανται. Βέβαια το λάθος είναι των εκάστοτε διοργανωτών που ανακοινώνουν την αντ’ αυτού εκπροσώπηση του όποιου βουλευτή. Ευτυχώς οι υπόλοιποι δύο βουλευτές δε χρησιμοποιούν την κοροϊδία αυτή. Ή είσαι παρών ή δεν είσαι.
Γ.Δ.


Εσείς βλέπετε μειώσεις τιμών;
«Συγγνώμη κύριε πρωθυπουργέ, αλλά εγώ δεν βλέπω μείωση των τιμών τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ. Εμείς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, επισκέπτες των ραφιών καθημερινά σχεδόν, γιατί δεν την βλέπουμε; Και ως πότε θα κρατήσει αυτή η ακρίβεια τελικά;»
Τα παραπάνω μου είπε συμπολίτης περνώντας από το γραφείο. Τα είχε μάλιστα γραμμένα και μου τα είπε μονοκοπανιά που λένε.
Συμφώνησα φυσικά μαζί του διότι επισκέπτομαι κι εγώ τα ράφια συχνά και με το χέρι στην καρδιά δεν βλέπω αισθητές μειώσεις στις τιμές.
Βέβαια ο πρωθυπουργός δεν ψωνίζει ο ίδιος, την πληροφόρηση την έχει από τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος για να γίνει αρεστός και να δείξει ότι παράγει αποτελεσματικό έργο μιλάει για μειώσεις.
Ένα έργο που το βλέπει μόνον αυτός κι όχι οι απλοί καταναλωτές.
Γ.Δ.


Είναι αυτή η Γαλλία;
Αμφίσημες είναι οι γνώμες  και οι κριτικές για  την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Κάποιες  είναι διθυραμβικές και κάποιες την θεωρούν απαράδεκτη, επονείδιστη και προσβλητική. Προσωπικά η αισθητική της προσέγγιση πολλές φορές σόκαρε με το σουρεαλιστικό στοιχείο που αναδείκνυε ιστορικά γεγονότα καθώς και  τις αναφορά – παρωδία του φερόμενου ως Μυστικού Δείπνου με τον Διόνυσο και έντονη παρουσία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ωστόσο είχε θέαμα και είναι η πρώτη τελετή που γίνεται σε εξωτερικό χώρο και όχι σε στάδιο. Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά είναι η άποψη της Γαλλίας για την ίδια την ιστορία της. Αν η Γαλλία και ο λαός της εκφράζεται μέσα από αυτό το συνονθύλευμα και προσδιορίζεται μ’ αυτή την εικόνα στην Ευρώπη ή απλά επιλέχθηκε ότι πιο ακραίο για να εντυπωσιάσει.
Μ.Ξ.


Χάσαμε τα κίνητρα …πατριώτη!
Σε προχθεσινό ρεπορτάζ μας αναφερθήκαμε στον αναπτυξιακό νόμο και τα προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις να ενταχθούν και να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια. Μας μίλησε ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνών Βιομηχάνων ΑΜΘ Χρήστος Γιορδαμλής μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο με τον οποίο συζήτησε το θέμα. Αυτό που έγινε φανερό είναι ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις  επωφελούνται κι αυτό γιατί δεν επαρκούν τα λεφτά του αναπτυξιακού. Φυσικά και δεν έχει  σχέση με τους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους  που έφτασαν όμως στο άλλο άκρο και απόδειξη είναι το πλήθος από βιομηχανικά κουφάρια που έχουμε. Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η Ξάνθη και η ΑΜΘ κατεβαίνει κατηγορία στις ενισχύσεις και από έως και 75% που ήταν πάει στο έως και 45% . Την ίδια στιγμή παραμένουν στην κατηγορία με τα υψηλότερα κίνητρα οι περιοχές Κοζάνη, Πτολεμαΐδα , Φλώρινα λόγω απολιγνιτοποίησης και η Κρήτη! Και το ερώτημα είναι γιατί παραμένει η Κρήτη και φεύγει η ΑΜΘ. Έχει το αναπτυξιακό έλλειμμα της ΑΜΘ η Κρήτη ή έχει πιο …μάγκες πολιτικούς;
Μ.Ξ.


Ακριβά μου σκουπίδια
Τα σκουπίδια είναι γενικώς ένα πρόβλημα. Η διαχείρισή τους όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρό αλλά πλέον και ακριβό ζήτημα ως προς το κόστος που θα πρέπει να πληρώνουν οι δήμοι.
Οι οποίοι προφανώς στη συνέχεια αυτό το κόστος το διαχέουν στους δημότες τους.
Οι οποίοι θα επιβαρυνθούν όλο και πιο ακριβά τα σκουπίδια τους.
Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών γίνεται από την ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε. η οποία χρόνο το χρόνο αυξάνει την ετήσια εισφορά κάθε δήμου.
Η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) της Περιφέρειας ΑΜΘ, που έχει συσταθεί για να υλοποιεί τη διαχείριση απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο.
-Συμπέρασμα: Για να είμαστε ειλικρινείς προς όλους τους δημότες, θα πρέπει να μάθουμε όλοι μια αλήθεια. Η διαχείριση των σκουπιδιών κοστίζει. Και κοστίζει αρκετά. Όποιος δήμος δεν το λέει, έχει δικούς του λόγους.
Τελευταίο: Λαϊκισμοί στους δήμους με τις μειώσεις διαφόρων τελών, μάλλον τέλος. Σωστή παροχή υπηρεσιών και αγαθών φθηνά, δεν θα υπάρχουν πλέον.
Γ.Δ.


Νοθεία στο ελαιόλαδο
Το έχουμε επισημάνει πριν από καιρό ενημερώνοντας τους συμπολίτες για να έχουν υπόψιν τους τις νοθείες που γίνονται στο ελαιόλαδο. Επανερχόμαστε διότι η νοθεία κάνει κερδοσκοπικό χορό σε βάρος της υγείας και του πορτοφολιού των πολιτών.
Διαβάστε για να καταλάβετε όλοι τι δυστυχώς συμβαίνει.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκαν μόλις 15 τέτοιες περιπτώσεις από την ΕΕ, με τον αριθμό αυτό να φτάνει τις 50 περιπτώσεις-ρεκόρ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και αναφερθεί από τα κράτη-μέλη στη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Ε.Ε. Επομένως ο αριθμός δεν περιλαμβάνει εθνικά αντίστοιχα περιστατικά και επομένως το πραγματικό μέγεθος της απάτης είναι πιθανώς πολύ υψηλότερο, αναφέρεται. Οι αναφορές περιστατικών περιλάμβαναν ελαιόλαδο μολυσμένο με μη εγκεκριμένες ουσίες όπως φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και μια περίπτωση ανακαλύφθηκαν ακόμη και θραύσματα γυαλιού. Υπήρχαν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βρέθηκε νοθευμένο με ανάμειξή του με ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας.
Μετά τα παραπάνω χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και έρευνα για την αγορά λαδιού.
Γ.Δ.


Ταχύτητα μια φορά…
Μέσα σε λίγες ώρες ακυρώθηκε η απαγόρευση κολύμβησης σε 4 περιοχές της Αλεξανδρούπολης λόγω μολυσμένων νερών.
Πώς συνέβη αυτό το θαύμα δεν μας το λέει η είδηση. Όμως από ακατάλληλες για κολύμβηση την Δευτέρα, έγιναν και πάλι κατάλληλες την Τρίτη!
Αν αυτό δεν είναι θαύμα, τότε κάποιοι έχουν την ικανότητα τα ακατάλληλα νερά των τεσσάρων περιοχών να τα βαφτίζουν κατάλληλα.
Βρε τι σαΐνια ήταν αυτοί, αδικούνται να μένουν στον Έβρο, να πάνε στον Περσικό Κόλπο ή στον Σηκουάνα, θα τα οικονομήσουν γερά μια και διαθέτουν τέτοιες ικανότητες εξαφάνισης των μολυσμένων υδάτινων περιοχών.
Γ.Δ.


Μια μουσική βραδιά όπως παλιά
Ήταν μια ήσυχη βραδιά, φυσούσε ένα ελαφρύ αεράκι στην κεντρική πλατεία της πόλης και η γενική ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, καλοκαιρινή.
Βράδυ της Τρίτης και η πλατεία γεμάτη με κόσμο. Κι όχι μόνον οι καρέκλες της εκδήλωσης που γέμισαν από νωρίς, αλλά και στα γύρω τραπεζοκαθίσματα δεν εύρισκες καρέκλα.
Μικροί, μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ήταν εκεί.
Ναι, βρίσκονταν σε μια εκδήλωση μουσικής και τραγουδιών από την Μπάντα του Δ’ Σώματος Στρατού με τον τίτλο «Βραδιές Μουσικού Καλοκαιριού» που παρουσιάστηκε στους δήμους της Περιφέρειας.
Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς και προσφωνήσεις το μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε με ελληνικά και ξένα γνωστά κομμάτια ικανοποίησε απόλυτα τους Ξανθιώτες που χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τους συντελεστές της όμορφης εκδήλωσης του Δ΄Σώματος και με τη συνδρομή του Δήμου Ξάνθης.
Ήταν μια όμορφη και ευχάριστη μουσική βραδιά, όπως από παλιά με τις μπάντες του δήμου, του Στρατού, Συλλόγων Μουσικών κλπ.
Γ.Δ.


Επίδομα τέκνων
Άνοιξε από χθες 31 Ιουλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ μέσω της οποίας μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα τέκνων χιλιάδες οικογένειες.
Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση -από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο- και η επάρκεια φοίτησης.
Στην αίτηση πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως τα σχετικά πεδία, όπως  τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση στην αίτηση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση το απαραίτητο δικαιολογητικό.
Το θέμα αφορά βεβαίως και τους γονείς που έχουν παιδιά στο Δροσερό. Δηλαδή, όσοι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, δεν δικαιούνται οικονομικής ενίσχυσης. Για να ισχύσει φυσικά αυτό, θα πρέπει οι δάσκαλοι και καθηγητές να δηλώνουν εάν πραγματικά φοίτησαν τα παιδιά στο σχολείο ή γυμνάσιο. Εάν όχι, επίδομα γιοκ.
-Ερώτημα: Τηρείται αυτή η προϋπόθεση από τους εκπαιδευτικούς;
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Σάββατο στους Φιλίππους η πολυσυζητημένη «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Μια εμβληματική παράσταση διανοητικού και φιλοσοφικού βάθους, ένα ανεπανάληπτο καλλιτεχνικ…