Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Ένα ταξίδι η ζωή» μέσα από το κράμα πραγματικότητας και φαντασίας

«Ένα ταξίδι η ζωή» μέσα από το κράμα πραγματικότητας και φαντασίας

0

Για την πρώτη του ποιητική συλλογή μιλά στο «Ε» ο Ζήκος Ζήσης και μας μεταφέρει σε έναν κόσμο με αισθήματα και εμπειρίες που «δίνουν ώθηση» στην πένα του


Θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 στις 07:30 μ.μ. στο Παλαιό Δημαρχείο Ξάνθης


Ο Ζήκος Ζήσης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο της Ξάνθης, την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ένα ταξίδι η ζωή» ( Εκδόσεις Κέφαλος). Προσκαλεί, λοιπόν όποιον/α επιθυμεί να δώσει το παρών και να του επιτρέψει στη συνέχεια να τον καθοδηγήσει σε ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα από τους στίχους του.

Ένας στοχαστικός και συνάμα συγκινητικός ποιητικός «οδηγός» μας καλεί να ζήσουμε τη ζωή όπως η ψυχή μας λαχταρά.

Ο Ζήκος Ζήσης, μέσα από τους στίχους του, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο γεμάτο αισθήματα και εμπειρίες, εκφράζοντας την ουσία του ανθρώπινου βίου και την αξία του να ακολουθούμε τις επιθυμίες της καρδιάς μας…



Μιλήστε μας για την ποιητική σας συλλογή με τίτλο «Ένα ταξίδι η ζωή». Έπειτα εξηγήστε μας τι επιδιώκετε να πετύχετε μέσω αυτής και φυσικά πείτε μας για τα μηνύματα που μεταδίδετε στο κοινό σας.

Ενώ έγραφα εδώ και πολλά χρόνια, κάποια στιγμή σκέφτηκα πως θα ήταν φρόνιμο να  συγκεντρώσω τα ποιήματά μου κι έτσι να τα παρουσιάσω σε μία ποιητική συλλογή.

Όσον αφορά τον τίτλο «Ένα ταξίδι η ζωή» αξιοσημείωτο είναι πως πηγάζει από την ίδια την ζωή, η οποία στην ουσία είναι ένα ταξίδι, καθώς γεννιόμαστε, πορευόμαστε μέχρι να φτάσουμε στο τέλος. Αυτή, λοιπόν είναι η φιλοσοφία μου, δηλαδή το βλέπω κι εγώ όλο αυτό σαν ταξίδι.

Η ποιητική συλλογή μου, δηλαδή πραγματεύεται την ίδια την ζωή με τις αντιξοότητές της, με τις ευκολίες και τις δυσκολίες της, τον έρωτα, την αγάπη φυσικά στο τέλος έρχεται η δικαίωση ως αποτέλεσμα του αγώνα που ενδεχομένως κάνει ο άνθρωπος για να βρει το «λιμανάκι» της καρδιάς του.

Πόσα ποιήματα περιέχει η ποιητική συλλογή; Πώς διαρθρώνεται;

Αυτή η πρώτη μου ποιητική συλλογή περιέχει συνολικά εξήντα ποιήματα, μολονότι έχω γράψει πάνω από τριακόσια συνολικά. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να επιλέξω τα εξήντα από αυτά με σκοπό να γεμίσω την ποιητική μου συλλογή.

Επίσης, δεν υπάρχει διάκριση σε κεφάλαια, αλλά τα ποιήματα είναι τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά.

Πώς προέκυψε η ανάγκη να γράψετε όσα σκέφτεστε και βιώνετε καθημερινά;

Η έκφραση με οδήγησε στο γράψιμο. Αναντίρρητα, όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να εκφραστούν με κάποιον τρόπο. Εμένα αβίαστα μου έβγαινε αυτή η ανάγκη για έκφραση.

Βέβαια, είχα και το ερέθισμα από τον πατέρα μου, ο οποίος έγραφε και συνεπώς ως δάσκαλος είχε μεγάλη τάση στην συγγραφή.

Τι στάθηκε για εσάς πηγή έμπνευσης; Πώς αποτυπώνεται αυτή και επιδρά  ακολούθως άμεσα στην ταυτότητα της ποιητικής σας;

Γενικά οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν πηγή έμπνευσης και ειδικότερα όπως προανέφερα η ίδια η αγάπη, οι δυσκολίες που συναντά ο άνθρωπος, αλλά και η συνειδητοποίηση πως δεν πρέπει να τα παρατά κάποιος, αλλά να δείχνει επιμονή κι υπομονή.

Ταυτόχρονα πραγματικές σχέσεις, εικόνες και καταστάσεις εμπλέκονται με μία φανταστική δική μου προσέγγιση. Έτσι, έχουμε έναν συνδυασμό πραγματικών & φανταστικών συνθηκών.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως αυτά που πραγματεύονται τα ποιήματά μου δεν είναι μονάχα κατά ανάγκη δικές μου εμπειρίες, αλλά αντικατοπτρίζουν παράλληλα και εμπειρίες φίλων, οι οποίοι είτε μου διηγήθηκαν κάποια ιστορία τους, είτε την έζησα ακόμη κι εγώ από κάποια άλλη σκοπιά. Είναι ένα κράμα καταστάσεων και εμπειριών δικών μου κι άλλων ανθρώπων.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας κάθε φορά που ολοκληρώνετε την επιμέλεια ενός ποιήματος;

Μετά από την αποτύπωση των σκέψεών μου και των συναισθημάτων μου νιώθω ένα ψυχικό άδειασμα, αλλά ταυτόχρονα και μία αγαλλίαση, ψυχική ανάταση. Αν και έχω «αδειάσει» από σκέψεις εκείνη την στιγμή, ταυτόχρονα νιώθω και πληρότητα, ικανοποίηση, συγκίνηση. Δεν είναι απλά μία συρραφή  λέξεων και στίχων.

Ποιο ποίημα σας «αγγίζει» περισσότερο;

Είναι πολύ δύσκολο να βρω το αγαπημένο μου, αλλά αυτό στο οποίο κλίνω είναι αυτό που δημιούργησα με την βοήθεια του γιού μου, Λάμπρου, ο οποίος έπαιζε κιθάρα για να με εμπνεύσει. Έπειτα, ακούγοντας αυτά που έπαιζε πραγματικά εμπνεύστηκα και έγραψα το «Ταξίδεψέ με» το οποίο έκτοτε είναι το αγαπημένο μου μέσα σε πολλά άλλα αγαπημένα ποιήματα.

Θεωρείτε κάποια ώρα της ημέρας πιο «παραγωγική»;

Γενικά γράφω όποτε νιώσω πως θέλω να εκφραστώ. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα, μόνο όταν έρχεται η έμπνευση. Αυτά που αποτυπώνουμε στο χαρτί είναι απλά σκέψεις της στιγμής. Δεν μπορείς να ελέγξεις την έκφραση την στιγμή που έρχεται  η έμπνευση, μια και μπορεί να «ξεπηδήσει» στο μυαλό σου ανά πάσα στιγμή. Μπορεί ένα ερέθισμα μηδαμινό ή ανεπαίσθητο σε άλλον να είναι η αρχή ενός ποιήματος για εμένα.

Μιας και κάνατε την αρχή με την πρώτη σας ποιητική συλλογή, θα λέγατε «ναι» και σε μία δεύτερη;

Σίγουρα έχω σκέψεις και για μία δεύτερη ποιητική συλλογή, διότι όπως προείπα υπάρχει η βάση για να γίνει αυτό. Υπάρχουν πολλά ποιήματά μου με μεγάλο ενδιαφέρον, τα οποίο θα κριθούν και από τους ίδιους τους  αναγνώστες. Ωστόσο, νομίζω πως έχουν τα εχέγγυα για να προκύψει και μία δεύτερη ποιητική συλλογή.

Πληροφορίες για την παρουσίαση

Ημερομηνία & Τοποθεσία: Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 στις 07:30 μ.μ. στο Παλαιό Δημαρχείο Ξάνθης-Μαυρομιχάλη 6-

Διοργάνωση εκδήλωσης: Βιβλιοπωλείο Σπανίδη

Ομιλητές : Θανάσης Μουσόπουλος (Φιλόλογος-Συγγραφέας -Ποιητής), Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή (Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΔΠΘ) και Δημήτρης Κασαπίδης (Δρ. Ιστορίας University of Johannesburg, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης ΔΠΘ)

Συντονισμός: Βίκυ Μπαφατάκη(Δρ. Επικοινωνιολόγος -Βιοηθικός, Ακαδημαϊκή Ερευνήτρια Βιοηθικής Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…