Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

0

Σωστή παρατήρηση
Στη στήλη κατά καιρούς, όπως και χθες έγινε αναφορά στο μεγάλο και κρίσιμο θέμα της Ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που αναμένεται μεν αλλά καθυστερεί να εμφανιστεί τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από τον κρατικό.
Ζητούμενο λοιπόν η ανάπτυξη, γι’ αυτό αποκτάει διαχρονική αξία η πρόσφατη  δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, ο οποίος χωρίς πολλά λόγια επεσήμανε πως «η μόνη αναπτυξιακή διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο είναι η στενή συνεργασία της κυβέρνησης με τις ελληνικές περιφέρειες».
Γ.Δ.


Λύση για περιφερειακή συνείδηση
Το θέμα που έθιξε σε λίγες λέξεις ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Μαρκόπουλος, είναι το ιερό δισκοπότηρο των περιφερειών.
Χρόνια αρκετά ακούμε για τον θεσμό των περιφερειών και των αιρετών περιφερειαρχών. Κι ενώ εδώ και χρόνια ο θεσμός υπάρχει και λειτουργεί, δυστυχώς δεν έχει όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που χρειάζονται συν τα έσοδα για να λειτουργήσουν πραγματικά ως μικρές κυβερνήσεις οι περιφέρειες για να προγραμματίσουν έργα, παρεμβάσεις, εκτελέσεις συνεργειών μέσω της αυτονομίας και της γνήσιας αυτοδιοίκησης.
Εάν δεν συμβεί αυτό, εάν δεν εκχωρήσει πραγματική εξουσία η κεντρική κυβέρνηση στις περιφέρειες, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, η Περιφερειακή συνείδηση δεν θα κατακτηθεί.
Το είπε ο Θ.Μαρκόπουλος κατηγορηματικά: «Η μόνη αναπτυξιακή διέξοδος είναι η στενή συνεργασία της κυβέρνησης με τις ελληνικές Περιφέρειες».
-Τα υπόλοιπα είναι σε λόγια να βρισκόμαστε.
Γ.Δ.


Διευκόλυνση στον οδικό τουρισμό
Βάσιμες ελπίδες δόθηκαν πριν λίγο καιρό για ακόμα πιο εύκολα ταξίδια στη Θράκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα για Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες.
Καλά είναι τα νέα για τον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν, εντός του 2024 θα εφαρμοστεί το χερσαίο Σένγκεν για Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε μέσα από την γραπτή απάντηση που έδωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιούανσον, στην ερώτηση που κατέθεσε η πρώην ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, τονίζεται ότι εντός του 2024 αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την άρση των περιορισμών του ελέγχου των διαβατηρίων για Βούλγαρους και Ρουμάνους που περνούν τα χερσαία ελληνικά σύνορα, γεγονός που θα διευκολύνει τον οδικό τουρισμό.
Αξίζει να τονίσουμε και υπενθυμίσουμε ότι για την βόρεια Ελλάδα ο οδικός τουρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που επισκέπτονται την Θράκη.
Γ.Δ.


Ήταν μία τελετή
Δεν το πήρα δα και σαν ιδιαίτερα σοβαρό θέμα την τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι.
Η υπόθεση είναι απλή και απορώ που κάποιοι έχουν πάρει στα σοβαρά μια τελετή.
Στα θέματα αυτά, είναι δεδομένο ότι σε κάποιους θ’ αρέσουν ιδιαίτερα, σε άλλους λιγότερο και σε κάποιους άλλους καθόλου.
Παρακολούθησα ολόκληρη την τελετή. Αρκετά τμήματα μου άρεσαν, άλλα τα βρήκα βαρετά, κάποια έξυπνα που έδιναν το στίγμα του πολιτισμού της Γαλλίας.
Ήταν μια τελετή για ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός και τίποτε άλλο, ούτε συγκρίσεις κάνω με άλλες, ούτε και θυμάμαι καθαρά για να πω την αλήθεια λεπτομέρειες ακόμη και του 2004.
Γ.Δ.


Ο Ερντογάν απειλεί να εισβάλει στο… Ισραήλ
Άφησε (προσωρινά;) κατά μέρος τις συνήθεις απειλές του προς την Ελλάδα ο Τούρκος Σουλτάνος, ότι «θα ρθούμε μια νύχτα ξαφνικά» και έστρεψε τα βέλη του προς το Ισραήλ το οποίο απειλεί ανοιχτά με εισβολή! Η απειλή θα ήταν αστεία αν δεν επρόκειτο για έναν άνθρωπο που θεωρεί ότι μιλάει με την ιστορία και θέλει να γίνει ο προστάτης όλων των μουσουλμάνων του κόσμου.
Ο Ερντογάν, δια στόματος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προέβη σε μία άνευ προηγουμένου απειλή σε βάρος μάλιστα συμμαχικής χώρας του ΝΑΤΟ: «Όπως ακριβώς μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη, το ίδιο θα κάνουμε και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να το κάνουμε. Αλλά πρέπει να είμαστε δυνατοί για να κάνουμε αυτά τα βήματα».
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κραυγαλέα περιφρόνηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την πρόταση «δεν υπάρχει τίποτα που να μας σταματά…». Οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου υπάρχουν για να θέτουν φραγμούς στην επιθετικότητα καθεστώτων που πιστεύουν στο δίκαιο του ισχυρότερου και έχουν την αντίληψη πως οι διεθνείς συνθήκες αναθεωρούνται με την άσκηση βίας ή την απειλή άσκησής της. Όπως ακριβώς έκανε ο Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε το ΝΑΤΟ τη Δευτέρα να αποβάλλει την Τουρκία από μέλος του οργανισμού, σε μια κίνηση που ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που ήδη βρίσκεται σε σημείο βρασμού…
Κ.Λ.


Οι εξαγωγές από την ΑΜΘ
Σημειώναμε σε χθεσινό σχόλιο την μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία της έντασης των προσπαθειών αύξησης των εξαγωγών πανελλαδικά. Χωρίς εξαγωγές η οικονομία μιας χώρας είναι προβληματική και επικίνδυνη να καταρρεύσει.
Με την ευκαιρία λοιπόν, αξίζει ν’ αναφερθεί η πορεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μάλιστα, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, μεταξύ των πέντε περιφερειακών ενοτήτων η Ξάνθη μας παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα για το 2023 με ποσοστό 32%, με δεύτερη την Καβάλα με ποσοστό 23% και ακολουθούν η Δράμα, η Ροδόπη και ο Έβρος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρώτη θέση της Ξάνθης οφείλεται στην εξαγωγή των καπνών.
Σε περιφερειακό επίπεδο την έβδομη θέση κατέχει η Περιφέρειά μας στην γενική κατάταξη των εξαγωγών ανά περιφέρεια στην Ελλάδα με την αξία των εξαγωγών να φτάνει το 1.055.544.126 ευρώ.
Γ.Δ.


Προβληματισμένος πρώην
Ο κ.Γ.Χατζηθεοδώρου μας τίμησε με το να θυμηθεί την εφημερίδα μας τώρα που είναι κάτω από το άλογο.
Προφανώς βρίσκεται σε άσχημο φεγγάρι με τον φίλο του, εκτός κι αν ο φίλος τον απέρριψε πλέον ως στημένη λεμονόκουπα. Ό,τι κι αν συμβαίνει δεν μας αφορά.
Εκείνο όμως που μας εντυπωσιάζει είναι το περιεχόμενο της επιστολής με τις απόψεις του.
Ασχολείται ο πρώην συντονιστής με την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ!
Ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει επιστολή με το ερώτημα «Με ποιο ΠΑΣΟΚ;» ασκώντας κριτική στα εσωκομματικά, καταλήγοντας ότι με αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει επ’ ουδενί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί.
Αλήθεια, τι να πω τώρα, από πού ν’ αρχίσω και πού να τελειώσω. Αρκούμαι να σημειώσω ότι πρώτα κανείς φροντίζει και διορθώνει «τα του οίκου του» και μετά κρίνει τον γείτονά του.
Ο οποίος μάλιστα καθόλου δεν θέλει να έχει και ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του…
Γ.Δ.


Κυκλικοί κόμβοι
Δώσαμε αγώνα πριν 30 χρόνια να σταματήσει η τοποθέτηση φαναριών εντός κι εκτός πόλης. Κυρίως εκτός, προτείνοντας την πιο λογική και πρόσφορη λύση των κυκλικών κόμβων.
Ήρθαμε σε σύγκρουση με τον φίλο Πολιτικό Μηχανικό Μιχάλη Πλουμιστό, πρόεδρο τότε του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τονίζαμε ότι οι κυκλικοί κόμβοι αποτελούν εφαρμογή στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα φανάρια υπήρχαν εντός των πόλεων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας για πεζούς και τροχοφόρα.
Το προχθεσινό ατύχημα στον κόμβο Μυρωδάτου, δικαιώνει την άμεση εφαρμογή, επιτέλους, των κυκλικών κόμβων χωρίς καθυστέρηση πλέον για να σωθούν ζωές.
Γ.Δ.


«Τζίφος» με το Predator
Εκδόθηκε το πόρισμα του Άρειου Πάγου για τις υποκλοπές. Σύμφωνα με αυτό δεν υπάρχει  καμιά απολύτως εμπλοκή κυβερνητικού αξιωματούχου στη χρήση του  κατασκοπευτικού λογισμικού predator και δεν έχει καμία σχέση το Predator με τις κρατικές υπηρεσίες ΕΥΠ και ΕΛΑΣ.  Παράλληλα θεωρεί νόμιμες τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρίνει ότι υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Λόγω των επιεικέστερων διατάξεων του ποινικού κώδικα του 2019 τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς θα διώκονταν ως κακουργήματα.
Όπως και στην περίπτωση της Novartis επί ΣΥΡΙΖΑ έτσι και με το Predator κάποιοι προσπάθησαν να χτίσουν πολιτικές καριέρες χωρίς να περιμένουν πρώτα να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Μόνο που τώρα τους γυρνάει μπούμερανγκ…Ιδιαίτερα το Predator ήταν το υπ’1 αντιπολιτευτικό επιχείρημα για το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τελικά κατέρρευσε.
Μ.Ξ.


Γιατί τόσες ζωές χαμένες;
Αυτή η ιστορία με τον κόμβο στο Μυρωδάτο είναι πραγματικά το απόλυτο δείγμα αγκυλώσεων που διέπει την λειτουργία του δημοσίου και έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν ή να ακυρώνονται έργα απαραίτητα για την οδική ασφάλεια. Είτε γιατί οι τεχνικές υπηρεσίες ολιγωρούν είτε γιατί αλλάζουν οι νόμοι και φτου και απ’ την αρχή οι  μελέτες και μέχρι να φτάσουν στην προκήρυξη περνάνε χρόνια. Και χάνονται ζωές στην άσφαλτο. Πόσες χαμένες ζωές σ’ εκείνο το σημείο; Τις έχει μετρήσει κανείς;  Ένα έργο που έπρεπε να γίνει πριν χρόνια και ακόμη δεν έχει ανάδοχο.
Κάποια στιγμή χάθηκε το μέτρο με τους νόμους. Στην προσπάθειά μας να πατάξουμε την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά των δημοσίων λειτουργών έγινε τόσο περίπλοκη η διαδικασία με τα έργα του δημοσίου ώστε ένα έργο δεν μπορεί να τελειώσει στην θητεία ενός δημάρχου ή περιφερειάρχη. Αυτό πρέπει να το ξαναδεί ο νομοθέτης γιατί υπάρχει και το δημόσιο συμφέρον ιδιαίτερα αν πρόκειται για έργα οδικής ασφάλειας.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …