Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Ιρλανδή συγγραφέας Έντνα Ο’Μπράιαν

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Ιρλανδή συγγραφέας Έντνα Ο’Μπράιαν

0

Επί πενήντα χρόνια η Έντνα Ο’ Μπράιαν [Edna O’ Brien] κατέγραψε στα μυθιστορήματά της τις αγωνίες των γυναικών της αγροτικής Ιρλανδίας και την καταπίεση που υφίστανται για πενήντα χρόνια η Ιρλανδή συγγραφέας Edna O’Brien,υπήρχε μια άοκνη ανατόμος της γυναίκειας ψυχής. Μόνο που το δικό της συγγραφικό «νυστέρι» έφτανε ως βαθιά, δεν περιοριζόταν σε φτηνές συναισθηματικές εξάρσεις και ερωτικές διαχύσεις.

Αν και σε προχωρημένη ηλικία (93 ετών) ο θάνατός της σκόρπισε θλίψη στους οικείους της, αλλά και στα βρετανικά γράμματα. Σύμφωνα με τον ατζέντη της έφυγε ήσυχα έπειτα από μακρά ασθένεια.

Η Ο’ Brien είδε κατάματα την κατάσταση που βίωναν οι γυναίκες στις αγροτικές περιοχές της χώρας της. Δεν δίστασε να μιλήσει για την καταπίεση, τις αντιφάσεις και τις επιπλοκές που είχε αυτό το πατριαρχικό περιβάλλον στις ζωές τους.

Το μυθιστόρημά της The Country Girls είχε απαγορευτεί αρχικά στην Ιρλανδία, καθώς έδειχνε αυτό που η ιρλανδική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί. Το βιβλίο έκανε σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό -τελικά- και στην Ιρλανδία. Ουδείς προφήτης στον τόπο του!

Στα μεταγενέστερα έργα της, όπως το House of Splendid Isolation και Μικρές κόκκινες καρέκλες, διεύρυνε περαιτέρω τον προβληματισμό της γύρω από τη θέση της γυναίκας, δίχως όμως να χάσει η γραφή της κάτι από την πρώιμη τόλμη που την είχε χαρακτηρίσει. Ήταν τότε που ο Φίλιπ Ροθ είχε πει πως η O’Brien ήταν «η πιο προικισμένη γυναίκα που γράφει τώρα μυθοπλασία στα αγγλικά».

Αποτίοντας φόρο τιμής στη συγγραφέα, ο εκδοτικός της οίκος, Faber, σημειώσε ότι ήταν «μια από τις μεγαλύτερες συγγραφείς της εποχής μας. Έφερε επανάσταση στην ιρλανδική λογοτεχνία, αποτυπώνοντας τις ζωές των γυναικών και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης σε μια πεζογραφία που ήταν φωτεινή και ανεπιτήδευτη και η οποία είχε βαθιά επιρροή σε τόσους πολλούς συγγραφείς που την ακολούθησαν.

Η Edna υπήρξε ένα προκλητικό και θαρραλέο πνεύμα. Προσπαθούσε συνεχώς να ανοίξει νέα καλλιτεχνικά εδάφη, να γράψει με ειλικρίνεια. Η ζωντάνια της πρόζας της ήταν ο καθρέφτης της όρεξης της για ζωή: ήταν η καλύτερη παρέα, ευγενική, γενναιόδωρη, άτακτη και γενναία. Η Έντνα ήταν μια αγαπημένη φίλη για όλους μας και θα μας λείψει τρομερά. Είναι τεράστιο προνόμιο του οίκου Φάμπερ να δημοσιεύει τα βιβλία της. Το τολμηρό και λαμπρό έργο της συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση του εκδοτικού της.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…