Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κρούσμα πανώλης στην ορεινή Κορινθία

Κρούσμα πανώλης στην ορεινή Κορινθία

0

Σε είκοσι ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων, καθώς επιβεβαιώθηκε ένα ακόμα μακριά από τη Θεσσαλία, σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην ορεινή Κορινθία ενώ λίγες ώρες πριν είχε γίνει καταγραφή άλλου ενός κρούσματος στην Φαλάνη Λάρισας


Συνολικά, δέκα κρούσματα έχουν βεβαιωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, εννιά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Από την πρώτη μέρα εμφάνισης της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα 11 Ιουλίου έως και 24 Ιουλίου, έχουν επιβεβαιωθεί 18 κρούσματα συνολικά. Δέκα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και οκτώ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Με επίκεντρο τις εκμεταλλεύσεις που βρέθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ορισθεί ζώνες προστασίας με ακτίνα 3 χλμ. και ζώνες επιτήρησης με ακτίνα 10 χλμ. Στην ΠΕ Τρικάλων στην ζώνη προστασίας υπάρχουν 3.500 ζώα και έχουν ελεγχθεί και τα 3.500 και στη ζώνη επιτήρησης 18.000 ζώα και έχουν ελεγχθεί 16.000. Στην ΠΕ Λάρισας έχουν ορισθεί τρεις ζώνες προστασίας και τρεις ζώνες επιτήρησης. Στις ζώνες προστασίας υπάρχουν 80.700 ζώα και έχουν ελεγχθεί 70.600 ζώα. Στις ζώνες επιτήρησης υπάρχουν 198.500 ζώα και ελεγχθεί 92.300 Συνολικά στις δύο ΠΕ και σε όλες τις ζώνες υπάρχουν 300.700 ζώα εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 182.400.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ζώων και των ζωνών αυξάνεται κάθε φορά που επιβεβαιώνεται νέο κρούσμα Στα ζώα γίνεται κλινικός έλεγχος και λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση από  ζώα που φέρουν συμπτώματα αλλά και από ασυμπτωματικά ζώα. Στα κτηνιατρικά εργαστήρια, έως και χθες έχουν αποσταλεί 1.775 δείγματα. Στο πεδίο επιχειρούν καθημερινά 38 συνεργεία αποτελούμενα από 90 κτηνιάτρους, οι οποίοι κάνουν κλινική εξέταση των ζώων και 10 συνεργεία του ΕΦΕΤ αποτελούμενα από 25 επιστήμονες, οι οποίοι ενημερώνουν και πιστοποιούν την τήρηση των μέτρων στα τυροκομεία της περιοχής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…