Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

0

Πίσω για διακοπές η Θράκη
Μικρό είναι το αποτύπωμα της Θράκης ως τουριστικού προορισμού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ «Πώς ταξιδεύουν οι Έλληνες;» που πρόκειται για ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών ταξιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τους Έλληνες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών για εσωτερικούς προορισμούς στην Ελλάδα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή. Η Αττική και η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, συγκεντρώνοντας το 21% των προτιμήσεων, ενώ ακολουθεί η Μακεδονία (που περιλαμβάνει Καβάλα και Δράμα) με 19%.
Η Πελοπόννησος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 14% ενώ η Ήπειρος και η Θεσσαλία ακολουθούν με 10% αντίστοιχα. Ακολουθεί η Θράκη με 6% και τα Επτάνησα, η Κρήτη και οι Κυκλάδες με 5% αντίστοιχα.
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έχουν χαμηλότερα ποσοστά προτίμησης με 2% αντίστοιχα ενώ οι Σποράδες συγκεντρώνουν μόλις 1%.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα ταξίδια εσωτερικού οι Έλληνες φαίνεται να προτιμούν προορισμούς εύκολα προσβάσιμους με αυτοκίνητο, και δίνουν προτεραιότητα σε φαγητό, ποτό και χαλάρωση για τη διαμονή τους.
Γ.Δ.


Ταξίδι για αναψυχή και επισκέψεις
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κύριος λόγος που ταξιδεύουν οι Έλληνες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι η αναψυχή, σε ποσοστό περίπου 60%, ακολουθούμενη από την επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους με 18%. Σε ό,τι αφορά στους επαγγελματικούς σκοπούς, περιλαμβανομένων των συνεδρίων, αυτοί αποτελούν αναλογικά σημαντικότερο λόγο ταξιδιού στο εξωτερικό (14%) απ’ ό,τι στο εσωτερικό (11%). Για ιατρικούς ή άλλους σκοπούς ταξιδεύουν πολύ μικρά ποσοστά.
Αν και η αναψυχή είναι ο συχνότερος σκοπός του ταξιδιού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το είδος του ταξιδιού διαφέρει σημαντικά. Έτσι, ενώ στο εξωτερικό κυριαρχεί το ταξίδι πόλης με 50%, στο εσωτερικό το κυρίαρχο είδος ταξιδιού είναι οι διακοπές στη θάλασσα/παραλία με 45%. Η περιήγηση είναι το δεύτερο συχνότερο είδος ταξιδιού με 32%, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Γ.Δ.


Θέλει δουλειά ν’ αλλάξει η εικόνα
Αυτή η αρνητική εικόνα όμως για τη Θράκη, στο χέρι των Θρακιωτών είναι να αλλάξει.
Βέβαια αλλαγές δεν γίνονται με λόγια. Το έχουμε πει, χρειάζεται συγκροτημένη δουλειά, οργάνωση, άτομα που θα δουλέψουν με όρεξη, γνώσεις και φαντασία και το κυριότερο με προοπτική χρόνων.
Όσοι νομίζουν ότι επί των δικών τους ημερών ως επικεφαλής θα γίνουν οι αλλαγές, είναι γελασμένοι. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και χρόνος.
Δεν αλλάζεις εύκολα μια εικόνα χρόνων με μια νέα, διαφορετική, ελκυστική. Αυτό για να γίνει απαιτείται σταθερή πορεία σε ότι αποφασίστηκε, εμπιστοσύνη στα άτομα που ανέλαβαν να προχωρήσουν την ιδέα και τις προτάσεις που περιλαμβάνει.
-Όσοι πιστοί λοιπόν, ας σηκώσουν τα μανίκια.
Γ.Δ.


Δεν είναι φαβορί ο Τραμπ
Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ;
Θα έχετε ξαφνιαστεί ίσως με το ενδιαφέρον της στήλης για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Λοιπόν, ο σίγουρος Τραμπ άρχισε ν’ ανησυχεί. Κι αυτό αποδεικνύεται από τις ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιεί για να μειώσει την προσωπικότητα της Κάμαλα Χάρις, χωρίς βεβαίως να το πετυχαίνει διότι με ψεύδη και χοντράδες κριτική σοβαρή δεν ασκείς.
Εν τέλει όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, η Κάμαλα προηγείται αλλού 1 κι αλλού 2%, αποδεικνύοντας ότι ο Τραμπ πως έπαψε να θεωρείται φαβορί και οι εκλογές ξεκίνησαν από την αρχή σ’ έναν σκληρό ανταγωνισμό.
Γ.Δ.


Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ;
Σε άρθρο του ο πρώην γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Χατζηθεοδώρου, αναφέρεται στην πιθανότητα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των σεναριολογίας που αναπτύχθηκε μετά τις ευρωεκλογές για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς. Περιγράφει την μεταβατική κατάσταση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ αναζητώντας νέα ηγεσία και αναρωτιέται με ποιο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Το ερώτημα βέβαια μπορεί να αντιστραφεί. Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια η πολιτική του φυσιογνωμία; Του κ. Πολάκη ή της κα Λινού; Του κ. Κασσελάκη ή της κας Γεροβασίλη; Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης διέγραψε τον Παύλο Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα όχι όμως από το κόμμα. Δυο μέρες μετά έσπευσε να επανορθώσει και σε ανάρτησή του εξαίρει την προσφορά Πολάκη στο κόμμα προαναγγέλλοντας την επάνοδό του. Είναι βολικό να σχολιάζουμε τους άλλους για να μην ασχολούμαστε με τα του οίκου μας.
Μ.Ξ.


Επιθυμία Μέτιου για Γενικός Γραμματέας σε υπουργείο
Η εβδομάδα που ξεκίνησε ήδη θα έχει πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Έτσι, μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις στο κράτος.
Σε πρώτη φάση στις θέσεις των γενικών γραμματέων και σε δεύτερη στις ΔΕΚΟ.
Ως προς τους Γενικούς Γραμματείς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει στροφή  σε στελέχη με κομματική διαδρομή και προς εκτόνωση των γαλάζιων πιέσεων κατά της πασοκοποίησης.
Σας ενημερώνω ότι ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ζυγιστεί αλλά βρέθηκε μη ικανοποιητικό το ειδικό βάρος του ήταν αυτό του Χρήστου Μέτιου, πρώην αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ, επικεφαλής ως γνωστόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια.
-Χρήστο, περαστικά, υπομονή κι ελπίδες για το μέλλον. Τι είναι εξάλλου 5 χρόνια αναμονής μπροστά στην αιωνιότητα.
Γ.Δ.


Έχεις λογική;
Σίγουρα τα παρακάτω που θα διαβάσετε θα σας προβληματίσουν αγαπητοί συμπολίτες διότι κάπου συνεχίζει να στραβώνει η υπόθεση με άσχημη κατάληξη.
Το θέμα είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε. Μάλιστα παράγουμε χρόνο τον χρόνο λιγότερα. Τα νησιά, τα περισσότερα, έχουν εγκαταλείψει τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ό,τι προσφέρουν στους τουρίστες, τα περισσότερα, είναι εισαγόμενα.
Εισάγουμε ντομάτες, πατάτες, αγγούρια, τυριά, φρούτα, λεμόνια.  Φτάσαμε η Ελλάδα, μια αγροτική χώρα, να εισάγει λαχανικά και φρούτα. Παράλληλα, το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών είναι αρνητικό. Εισάγουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε.
-Αλήθεια, πού πάμε; Αυτά που κερδίζουμε από τον τουρισμό τα ξοδεύουμε για τις εισαγωγές κι αυτή η αρνητική ιστορία χρόνο τον χρόνο αυξάνεται και στο τέλος, εάν δεν αλλάξει, θα ξαναβρεθούμε και πάλι με αυξημένο τo χρέος και θα ψάχνουν τότε ποιος και τι φταίει. H κυβέρνηση, οι πολιτικοί το γνωρίζουν αλλά προς το παρόν δεν κάνουν όσα πρέπει να γίνουν.
Γ.Δ.


Επενδύσεις γιοκ
Από τη άλλη, η κυβερνητική πλευρά μας μιλάει για επενδύσεις, για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και την έλλειψη προσωπικού σε τομείς της Οικονομίας.
Η αλήθεια είναι πως ναι, επενδύσεις γίνονται αλλά μόνον στον τουριστικό τομέα, σε ξενοδοχεία και σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και πουθενά αλλού. Νέες βιομηχανικές μονάδες δεν πραγματοποιούνται. Ούτε από Έλληνες επενδυτές ούτε από ξένους.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη σημαίνει πως δεν πατάμε γερά σαν οικονομία. Ο παραγωγικός βιομηχανικός τομέας ουσιαστικά συντηρείται. Υπάρχει επενδυτικό έλλειμμα και από κει ξεκινάει το βιομηχανικό κενό. Ισχύει ότι το κεφάλαιο επενδύει στις εισαγωγές, το εμπόριο, το εύκολο χρήμα κι όχι στη δημιουργία νέων μονάδων που απαιτούν ανταγωνισμό, προσωπικό ειδικευμένο κλπ.
Χωρίς όμως βιομηχανία και βιοτεχνία, μόνον με τις υπηρεσίες, δεν θα πάμε μακριά ως χώρα, όταν δεκάδες χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μιλούν για δήθεν αλλαγές αλλά στα χαρτιά για τον πρωτογενή τομέα κι ελάχιστα έχουν γίνει.
Γ.Δ.


Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό η ΑΜΘ
Πρόβλημα στελέχωσης έχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λειτουργικά ζητήματα δυσλειτουργίας.
Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, μόλις το 48% των θέσεων σήμερα είναι καλυμμένες, με τις προσλήψεις να είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις.
Μέσω των αιτημάτων για 129 θέσεις μονίμων εργαζομένων του προγράμματος 55+ της ΔΥΠΑ θέλει να μειώσει την υποστελέχωση που μαστίζει τις υπηρεσίες της η Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τόσα παράθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΑΜΘ κ.Παναγιώτης Χαλβατζής.
Από την άλλη βέβαια τα υπουργεία δεν έχουν καρέκλες και γραφεία για τους «εργαζόμενους» εκεί.
Έτσι, όμως δεν βοηθάς τις περιφέρειες να παραγάγουν έργο, να γίνουν πραγματικές περιφερειακές μικρές κυβερνήσεις, να σχεδιάζουν και υλοποιούν τα δικά τους αναγκαία προγράμματα.
-Απόδειξη ότι στα λόγια και τις υποσχέσεις είναι πρώτοι όλοι οι κυβερνητικοί…
Γ.Δ.


Πολύς κόσμος στα Άβδηρα


Ένα διήμερο γεμάτο μουσική ήταν Παρασκευή και  Σάββατο  στα Άβδηρα που γιόρτασαν την πολιούχο τους Αγία Παρασκευή. Την Παρασκευή παραμονή της Αγίας Παρασκευής μετά το θρησκευτικό τελετουργικό, πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Ηλία Βρεττού, του δημοφιλή καλλιτέχνη που μάγεψε τον κόσμο με τα νέα του τραγούδια αλλά και με τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. Επι τρεις ώρες ο Ηλίας, όπως τον αποκαλούν στα Άβδηρα καθότι είναι γαμπρός των Αβδήρων και τον θεωρούν «δικό τους παιδί», με την μελωδική φωνή του τραγουδούσε σκορπώντας κέφι και χαρά. Ο ίδιος έχει πει κατ’ επανάληψη ότι θεωρεί τα Άβδηρα δεύτερη πατρίδα του και τα επισκέπτεται συχνά με την σύζυγό του Αναστασία. Μάλιστα συμμετέχει και στις θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως το μοίρασμα του κουρμπανιού της Αγίας Παρασκευής αλλά και του Αγίου Αθανασίου που γίνεται λίγο μετά το Πάσχα.
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής ήταν η συναυλία του επίσης δημοφιλούς καλλιτέχνη Γιάννη Κότσιρα, στην οποία επίσης δεν έπεφτε καρφίτσα. Πάρα πολύ κόσμος, πολύ ωραία τραγούδια. Δυο πολύ ωραίες καλοκαιρινές  βραδιές που ενθουσίασαν τον κόσμο που τις παρακολούθησε.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …