Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Χωλαίνει» η προσβασιμότητα ΑμεΑ στις παραλίες της Π.Ε. Ξάνθης

«Χωλαίνει» η προσβασιμότητα ΑμεΑ στις παραλίες της Π.Ε. Ξάνθης

0

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ξάνθης, Βλαδίμηρος Μιχαηλίδης και ο ιατρός βιοπαθολόγος, Ιωάννης. Κουρπαλίδης μιλούν στο «Ε» για την δική τους καθημερινότητα ως άτομα με κινητικά προβλήματα


Απευθυνόμενοι στον Δήμο Αβδήρων, εφιστούν την προσοχή αναφορικά με θέματα ορθής καθοδήγησης στην χρήση του seatrac , ενώ εκθέτουν το πρόβλημα της έλλειψης πάρκινγκ για ΑμεΑ


Λίγες ημέρες έμειναν ακόμη για να πούμε «αντίο» στον Ιούλιο και να υποδεχτούμε τον Αύγουστο, στην ουσία τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Στο ζενίθ του καύσωνα, λοιπόν είναι λογικό να προσπαθούμε να ξεκλέψουμε λίγη ώρα από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητα μόνο και μόνο για να κάνουμε μία αναζωογονητική βουτιά σε κάποια κοντινή παραλία. Όσο απλή κι αν δείχνει αυτή η επιθυμία, δυστυχώς για μερικούς δεν γίνεται πάντα πράξη. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε ρίχνοντας μία ματιά στον διπλανό μας…Όταν μάλιστα πρόκειται για άτομο με αναπηρία το σκέφτεται ξανά και ξανά σε μία απόπειρα να βρει τρόπους αυτοεξυπηρέτησης που θα του επιτρέψουν κάτι τόσο απλό όσο είναι ένα μπάνιο στην θάλασσα.

Αυτή ακριβώς την καθημερινή τους εμπειρία μοιράζονται με το «Ε» ο αντιπρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης, Βλαδίμηρος Μιχαηλίδης κι εν συνεχεία ο ιατρός βιοπαθολόγος, Ιωάννης. Κουρπαλίδης. Ως άτομα με κινητικά προβλήματα μιλούν από τη δική τους οπτική, εντοπίζουν αδυναμίες και τελικά παρουσιάζουν νέες ιδέες με γνώμονα πάντα την καλύτερη προσβασιμότητα ΑμεΑ στην παραλιακή ζώνη.


«Λόγω της κλίσης δεν έρχεται το καρότσι στο ίδιο ύψος με το κάθισμα του seatrac με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το χρησιμοποιούμε στην πράξη»
Βλαδίμηρος Μιχαηλίδης
Αντιπρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ξάνθης

«O Δήμος Αβδήρων θα έπρεπε να έχει κάνει ένα πάρκινγκ για άτομα με αναπηρία»
Ιωάννης Κουρπαλίδης
Ιατρός Βιοπαθολόγος

Πόσο προσβάσιμο είναι το seatrac στην πράξη;

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ξάνθης, Βλαδίμηρος Μιχαηλίδης σημειώνει στο «Ε»:

«Το θέμα των παραλιών είναι πολύ σοβαρό. Συγκεκριμένα, υπάρχει το seatrac, το οποίο όμως δεν είναι καταλλήλως τοποθετημένο στην παραλία των Αβδήρων».

«Εγώ δεν μπορώ να πάω στην παραλία, γιατί είμαι τετραπληγικός. Ένας παραπληγικός – μέλος μας – πήγε να κάνει μπάνιο, αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στα seatrac, το οποίο είναι ψηλά τοποθετημένο και λόγω της κλίσης δεν έρχεται το καρότσι στο ίδιο ύψος με το κάθισμα του seatrac. Δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην πράξη».

Βλ. Μιχαηλίδης: «Ο Δήμος Αβδήρων δεν προχώρησε στην αντίστοιχη κίνηση τοποθέτησής του γερανού»

«Επίσης, ως αρχιτέκτονας μηχανικός είχα προτείνει να τοποθετήσουμε και ένα γερανάκι, ώστε να το προμηθευτεί ο Δήμος Αβδήρων, ενώ εγώ είχα βρει την προσφορά. Αυτό, έχει τη δυνατότητα να σηκώνει και να τοποθετεί όλα τα μέλη ανεξαρτήτως πάθησης. Έπειτα, με είχαν προσεγγίσει και τετραπληγικά μέλη του σωματείου που θέλουν να κάνουν μπάνιο, αλλά λόγω ακαταλληλότητας δεν μπορούν. Παρόλα αυτά, σαν πρόταση δυστυχώς έμεινε μόνο στα χαρτιά, αφού ο Δήμος Αβδήρων δεν προχώρησε στην αντίστοιχη κίνηση τοποθέτησής του», όπως υπογραμμίζει.

 «Πρέπει να υπάρχει ένα άτομο, ώστε να βοηθά αυτό το έργο»

Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει πως η μόνη λύση είναι να πάει μέχρι ενός σημείου και να κάτσει μονάχα σε μία άκρη, όπου το επιτρέπει η διαδρομή, ώστε να είναι ορατή η θάλασσα.

«Εγώ, για παράδειγμα, δύο φορές πήγα στα Άβδηρα, εκεί όπου είναι τοποθετημένο το seatrac, αλλά δεν μπόρεσα να κάνω μπάνιο, γιατί θέλω κάποιον να με σηκώνει κι εδώ υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα τραυματισμού. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ένα άτομο, ώστε να βοηθά αυτό το έργο».

Το θέμα του πάρκινγκ για τα άτομα με αναπηρία  επαναφέρει ο κ. Κουρπαλίδης

Ο Ιωάννης. Κουρπαλίδης, ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, τονίζει συμπληρωματικά στο «Ε»:

«Αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο ένα seatrac, το οποίο είναι τοποθετημένο στα Άβδηρα. Από εκεί και πέρα είναι ένα μεγάλο ζήτημα και το θέμα του πάρκινγκ. Είναι δύσκολο να περάσει κάποιος από τον χώρο του πάρκινγκ προς την παραλία, αφού συναντά κατηφόρα κι ανηφόρα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Δήμος Αβδήρων θα έπρεπε να έχει κάνει ένα πάρκινγκ για άτομα με αναπηρία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπήκε υπεργολάβος για το φυσικό αέριο

Υπογράφηκε η σύμβαση – Μεγάλη καθυστέρηση του έργου Μόνο 500 συνδέσεις στην Ξάνθη &#…