Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Όχι στα ψέματα – στην ετικέτα η καταγωγή των τροφίμων» ζητά πρωτοβουλία πολιτών της Ε.Ε.

«Όχι στα ψέματα – στην ετικέτα η καταγωγή των τροφίμων» ζητά πρωτοβουλία πολιτών της Ε.Ε.

0

Με την εν λόγω πρωτοβουλία ζητείται επίσης να διασφαλιστεί η σαφής και ρητή επισήμανση της προέλευσης για όλα τα προϊόντα και να τηρηθούν συνεκτικά περιβαλλοντικά, υγειονομικά και εργασιακά πρότυπα στην εσωτερική αγορά


«Stop Fake Food: Origin on Label», δηλαδή «σταματήστε τα ψεύτικα τρόφιμα: η καταγωγή στην ετικέτα» είναι ο τίτλος Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών που, όπως ανακοινώθηκε στις 24 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να την καταχωρίσει.

Οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες της πρωτοβουλίας «Stop Fake Food: Origin on Label» (Σταματήστε τα ψεύτικα τρόφιμα: Η καταγωγή στην ετικέτα) καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέτρα που να διασφαλίζουν ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζουν και ότι ικανοποιούνται οι προσδοκίες τους όσον αφορά την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των τροφίμων.

Με την εν λόγω πρωτοβουλία ζητείται επίσης να διασφαλιστεί η σαφής και ρητή επισήμανση της προέλευσης για όλα τα προϊόντα και να τηρηθούν συνεκτικά περιβαλλοντικά, υγειονομικά και εργασιακά πρότυπα στην εσωτερική αγορά.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως αποφάσισε να καταχωρίσει και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, με τίτλο «Stop Cruelty Stop Slaughter» (Σταματήστε τη βαναυσότητα! Σταματήστε τη σφαγή!) οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες της οποίας την καλούν να δημιουργήσει κίνητρα για την παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος φυτικής προέλευσης και των υποκατάστατων αυγών, καθώς και του καλλιεργημένου κρέατος. Οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες ζητούν επίσης τη μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων και το σταδιακό κλείσιμο όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Αμφότερες οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι νομικά παραδεκτές, αλλά δεν έχει εξετάσει σ’ αυτό το στάδιο την ουσία των προτάσεων.

Η απόφαση καταχώρισης των πρωτοβουλιών βασίζεται σε νομική ανάλυση του παραδεκτού τους βάσει του κανονισμού για τις Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών (ΕΠΠ). Δεν προδικάζει τα νομικά και πολιτικά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες αυτές ούτε τις ενέργειες στις οποίες, ενδεχομένως, θα προβεί σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις πρωτοβουλίες λάβει την αναγκαία στήριξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πολιτών της ΕΕ.

Το περιεχόμενο των εν λόγω πρωτοβουλιών εκφράζει μόνο τις απόψεις της ομάδας των διοργανωτών και διοργανωτριών και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι απηχεί τις απόψεις της Επιτροπής.

Επόμενα βήματα

Μετά την καταχώριση, οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες έχουν προθεσμία έξι μηνών για να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση υπογραφών. Εάν, σε διάστημα ενός έτους, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης με ελάχιστους αριθμούς υπογραφών σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή υποχρεούται να λάβει θέση. Η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αναλάβει ή όχι δράση ανταποκρινόμενη στο αίτημα και να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…