Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Συνεχίζει τη «δυναμική» παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Συνεχίζει τη «δυναμική» παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

0

«Έκλεισε» την φετινή χρονιά με δύο επισκέψεις στην Ηγουμενίτσα και στην Κρήτη στο πλαίσιο του φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού και του φεστιβάλ λαϊκού χορού «Η Φλόγα της Παράδοσης», αντίστοιχα


Η πρόεδρος του ΛΕΞ, Πέπη Στάντσιου μιλά στο «Ε» με περηφάνια για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις και συγχαίρει τα παιδιά για το ήθος και τη συνέπειά τους και φυσικά τους δασκάλους για την καθοδήγηση, την υπομονή και την επιμονή τους


Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης κλείνοντας μία επιτυχημένη χρονιά, «ανοίγει τον δρόμο» για μία νέα σειρά δράσεων μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εμφανίσεων, συμμετοχών και συνεργασιών. Η αλήθεια είναι πως δάσκαλοι, χορευτές και μέλη του Λυκείου δεν αφήνουν καμία ευκαιρία αναξιοποίητη προκειμένου να μεταδώσουν την «φλόγα» της παράδοσης στους συμμετέχοντες και κυρίως στη νέα γενιά.

Η δραστήρια πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, Πέπη Στάντσιου μιλά στο «Ε» για την κινητικότητα του Λυκείου εν μέσω καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, ξεκινά από την παρουσία του Τμήματος Πολυφωνικού Τραγουδιού του Λ.Ε.Ξ στο Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας και συνεχίζει με τη συμμετοχή της εφηβικής του ομάδα στο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού «Η Φλόγα της Παράδοσης» στα Ανώγεια της Κρήτης.

«Η επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2024 στο πλαίσιο του φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού, το οποίο οργανώνεται από τον Πολιτιστικό και Κοινωνικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας “Ρένα Κώτσιου”», όπως τονίζει.

«Ήταν μάλιστα η πρώτη παρουσίαση του πολυφωνικού μας σε φεστιβάλ, το οποίο ξεχώρισε για το ρεπερτόριο, την απόδοση, τις φωνές, για την εξαιρετική δουλειά της μαέστρου μας, Στέλλας Γκρήγκοβιτς», προσθέτει.

Πρωτότυπες ενδυματολογικές επιλογές «σφίγγουν» με τις ιδιαίτερες φωνές σε μία εξαιρετική παρουσία του φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού στην Ηγουμενίτσα

Όσον αφορά τις ενδυματολογικές τους επιλογές, η κ. Στάντσιου σημειώνει πως οι συμμετέχοντες δέχτηκαν συγχαρητήρια, μιας και χωρίς να είναι απόλυτα ίδια τα ρούχα τους, ήταν σε χρώματα της άμμου, οι γυναίκες ήταν σαν Καρυάτιδες και με αυτό τον τρόπο ξέφυγαν από αυτή την παρουσίαση ενδυμάτων που έχουν οι κλασικές χορωδίες. Αξιοσημείωτο είναι πως την εμφάνιση αυτή επιμελήθηκε και προσέφερε στους χορωδούς αφιλοκερδώς η “Eclectia fashion” της Λίνας Γεωργιάδου. Για το ρεπερτόριο και συγκεκριμένα για τις φωνές υποστηρίζει πως ήταν ιδιαίτερες στο πλαίσιο μίας εξαιρετικής φιλοξενίας που περιελάμβανε και ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, δηλαδή σε απόσταση περίπου 12 χλμ από την Ηγουμενίτσα.

Ένα τουρ στην περιοχή της Θεσπρωτίας, των Ιονίων με πολλαπλά οφέλη από αρχαιολογικής, ιστορικής, πολιτιστικής άποψης ή ακόμη κι από πλευράς φύσης

«Φυσικά όταν έχουμε τέτοια ταξίδια, δεν περιοριζόμαστε μόνο στα σχετικά με το φεστιβάλ, αλλά φροντίζουμε να επισκεφθούμε οτιδήποτε ενδιαφέρον υπάρχει από αρχαιολογικής, ιστορικής, πολιτιστικής άποψης ή ακόμη κι από πλευράς φύσης. Οπότε πήγαμε και στα Γιάννενα, στο Μέτσοβο, στις Πηγές του Αχέροντα, στην Πάργα. Γενικά έγινε ένα τουρ στην περιοχή της Θεσπρωτίας, των Ιονίων που πραγματικά μας εντυπωσίασε και μας βοήθησε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Ευχαριστήθηκαν και τα μέλη της χορωδίας, καθώς έζησαν μία τέτοια ιδιαίτερη δράση. Όλοι συζητούν και σκέφτονται ποια θα είναι η επόμενη συμμετοχή, ώστε να ζήσουμε και πάλι τέτοιες στιγμές που μας χαρίζουν χαρά, περηφάνια για τη δουλειά και τονώνουν παράλληλα και την διάθεση, την προσπάθεια που καταβάλλουν τα μέλη, ώστε όλα αυτά που διδάσκονται στο Λύκειο να τα παρουσιάζουν  με επιτυχία όπου ζητείται», όπως επισημαίνει.

Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού «Η Φλόγα της Παράδοσης» με συμμετοχές και επτά πολιτιστικούς συλλόγους από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Η επόμενη στάση του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης έγινε με την εφηβική του ομάδα στα Ανώγεια της Κρήτης στις 19 Ιουλίου 2024 με σκοπό τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού «Η Φλόγα της Παράδοσης».

«Πήραν μέρος άλλοι επτά πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας(Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, Όμιλος Χορού και Πολιτισμού Λαμίας ‘’Χορόπολις’’,Όμιλος Παραδοσιακών Αναζητήσεων Αργυρούπολη Αττικής, Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών ‘’Αετοί του Μοριά’’, Πολιτιστικός Σύλλογος Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών Βόλου ‘’Τερψιχόρη’’, Πολιτιστικός Σύλλογος Ερέτριας ‘’Κ. Κανάρης’’, Σύλλογος Πολιτών Χαλκίδας ‘’Το Κάστρο’’) .Έκαναν μία όντως μοναδική εμφάνιση, παρουσίασαν χορούς της Θράκης και εντυπωσίασαν», υπογραμμίζει η κ. Στάντσιου.

34 παιδιά με συνοδεία των κ. . Ζωής Συμεωνίδου, Αριστέας Αλατά και Δήμητρας Μπουναρτζή

«Ήταν μία μεγάλη αποστολή αποτελούμενη από 34 παιδιά, ενώ το παρών έδωσαν συνολικά γύρω στους 15 ενήλικες, χορευτές και φίλοι του Λυκείου. Αναλυτικά, συνόδευσε η γενική γραμματέας, Ζωή Συμεωνίδου και η ειδική ταμίας, κ. Αριστέα Αλατά, μαζί με την δασκάλα τους, την Δήμητρα Μπουναρτζή, η οποία αποδείχθηκε φύλακας άγγελος για τα παιδιά, ήταν πάντα μαζί τους», όπως ενημερώνει.

Εν συνεχεία, η κ. Στάντσιου αναφερόμενη στο ήθος των παιδιών δεν παραλείπει να το εξάρει, ενώ τονίζει συνάμα πως επέδειξαν απόλυτη συνέπεια σε όλα, στη συμπεριφορά, στο ωράριό τους και γενικά στην όλη διαδικασία της εκδρομής, στα ιδιαίτερα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος που επισκέφθηκαν.

Ξενάγηση σε όλα τα σημεία ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη

«Πράγματι η εφηβική μας ομάδα απαρτίζεται από πάρα πολύ καλά παιδιά με αποτέλεσμα όπου κι αν πηγαίνει να έχει μία εξαιρετική παρουσία (πέρυσι στη Σύρο και φέτος στα Ανώγεια), χάρη και στην δασκάλα τους, Δήμητρα Μπουναρτζή. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν, γνώρισαν και ξεναγήθηκαν σε όλα τα σημεία ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, συνεχίζοντας στο ενυδρείο, τον τάφο του Καζαντζάκη, την Κνωσό, την Φαιστό, τα Μάταλα, τον Άγιο Νικόλαο», δηλώνει συμπληρωματικά.

«Κι εδώ οι φορεσιές ήταν πολύχρωμες, προερχόμενες από διάφορες περιοχές της Θράκης και αναδείχθηκαν με αυτό τον τρόπο σε ένα πλούσιο και εντυπωσιακό πρόγραμμα», διαπιστώνει.

Κλείνοντας η κ. Στάντσιου ευχαριστεί δασκάλες/ους, μέλη και φίλους για την στήριξη και την συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις εμπλουτισμένες με χρώμα παράδοσης που συσφίγγουν τις σχέσεις, φέρνουν σε επαφή τους ανθρώπους και επικοινωνούν μηνύματα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά φροντίζουν ταυτόχρονα και για τον εμπλουτισμό της μέσω επιδράσεων άλλων συλλόγων με διαφορετική νοοτροπία και  κουλτούρα.

Τέλος, ειδική μνεία κάνει στη Στέλλα Γκρήγκοβιτς, τη Δήμητρα Μπουναρτζή, τη Ζωή Συμεωνίδου και Αριστέα Αλατά, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων έκλεισε η χρονιά μέσω της «δυναμικής» παρουσία σε Ηγουμενίτσα και Κρήτη.

Παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

-Σάββατο 31 Αυγούστου 2024: Γωνία Βασ. Κωνσταντίνου και Βενιζέλου (και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών) στις 19:30 «Sweets on the street»

-Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024: Αυλή του Ιερού Ναού Αγ. Βλασίου, έναντι οικίας Χατζιδάκι στις 18:30 Παιδική εκδήλωση «Παιχνίδια της Γειτονιάς» & Αυλή Παλαιού Δημαρχείου Ξάνθης στις 19:00 «Σύλλογος για την προστασία και την αναβίωση της παλιάς Ξάνθης»

-Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024: Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή στις 18:30 Παιδική εκδήλωση «Ένας Σκόρος στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης»

-Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024: στις 20:30 Παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης στο Φρενοκομείο»

-Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024: Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή στις 18:30 Εργαστήριο για παιδιά «Χειροτεχνήματα»

-Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024: Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή στις 18:30 Εργαστήριο για παιδιά «Χειροποίητα μπρελόκ»

-Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024: Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή στις 11:00 Παιδική εκδήλωση «Επιτραπέζια Παιχνίδια»

Εγκαίνια Ομαδικής έκθεσης |19:00

Από την Παρασκευή 30 Αυγούστου και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών (19:00-21:30)

-Κωνσταντίνου Μαυρομάτη με τίτλο «Ο Λόρδος Βύρων και οι Φιλέλληνες στην υπηρεσία του Ελληνικού Έθνους». Προς τιμή του Μεγάλου Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα 200 χρόνια από τον θάνατό του (1824-2024), ο κ. Μαυρομάτης εκθέτει ενδιαφέροντα και μοναδικά αντικείμενα του Μεγάλου Φιλέλληνα, αλλά και άλλων.

-Ανθής Κουρτίδου με τίτλο «Η δύναμη της κλωστής». Έργα κεντητικής τέχνης σε καμβά ζωγραφικής που περιγράφουν τα συναισθήματα που δημιουργεί μια αγκαλιά. Γιατί οι αγκαλιές μπορεί να είναι αθόρυβες, μιλάνε όμως δυνατά.

-Σοφίας Ρώσσογλου με τίτλο «Χειροποίητο Κόσμημα». Εξαιρετικές δημιουργίες παραδοσιακής τεχνικής προσαρμοσμένες στις σύγχρονες τάσεις.

Από το Σάββατο 31 Αύγουστου και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών (19:00-21:30):

Έκθεση Παραδοσιακών Ενδυμασιών

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανοίγει στο κοινό την «Έκθεση Παραδοσιακών Ενδυμασιών» και καλεί τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες της πόλης να το επισκεφθούν και να θαυμάσουν τη συλλογή του από αυθεντικές ενδυμασίες και πιστά αντίγραφά τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΙ: Ένας καινούργιος κόσμος για την εκπαίδευση

Παρουσίαση του βιβλίου «Διδάσκοντας και μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT»,της καθηγήτριας …