Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μικρά, καθημερινά, δημοτικά θέματα που ζητούν αντιμετώπιση

Μικρά, καθημερινά, δημοτικά θέματα που ζητούν αντιμετώπιση

0

Επιστολή προς τον δήμαρχο Ξάνθης


Από συμπολίτισσα, πρώην δημοτική υπάλληλο του δήμου


Ιδού και μία ενδιαφέρουσα επιστολή από συμπολίτισσά μας προς τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στράτο Κοντό.

Με την επιστολή της προσεγγίζει διάφορα θέματα της καθημερινότητας προτείνοντας προσεγγίσεις σ’ αυτά και ανάλογες λύσεις.

Η επιστολή αποκτά και μια άλλη σοβαρότητα και κύρος διότι προέρχεται από μια Συνταξιούχο δημοτική υπάλληλο με γνώσεις και εμπειρία.

Το κείμενο της επιστολής

 

ΠΡΟΣ: Το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Ευστράτιο Κοντό

 

Κύριε Δήμαρχε,

Σας  απευθύνω αυτή την επιστολή, αρχικά θέλοντας να σας συγχαρώ για την εκλογή σας ως Δημάρχου της πόλης μας και να σας ευχηθώ επιτυχία στο έργο σας και στους στόχους που έχετε θέσει.

Θα παρακαλούσα να μου επιτρέψετε να σας εκθέσω  όσο μπορώ πιο σύντομα ,ώστε να μη καταχραστώ τον πολύτιμο χρόνο σας τα εξής:

Γνωρίζετε βεβαίως ότι η καθαριότητα είναι ένα από τα σημαντικά και οφθαλμοφανή προβλήματα της πόλης μας. Με χαρά και ελπίδα, παρατηρώ ότι γίνονται κάποια πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Έχοντας υπηρετήσει 27 χρόνια στο Τμήμα Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, γνωρίζω ότι στο προσωπικό εντάσσονται υπάλληλοι του κλάδου εποπτών καθαριότητας. Είναι λοιπόν σημαντικό να αξιοποιηθούν στο πραγματικό τους αντικείμενο, που είναι να ακολουθούν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και να ελέγχουν την αποκομιδή και τη δουλειά των συναδέλφων τους οδοκαθαριστών. Το σκούπισμα κάτω και γύρω από τους κάδους είναι απαραίτητο και βέβαια το σκούπισμα των δρόμων και όχι μόνο των κεντρικών.

Κάποια άλλα ζητήματα που δεν άπτονται ίσως του έργου που καλείται να επιτελέσει η υπηρεσία καθαριότητας, αλλά είναι θέματα καθαριότητας που ασχημαίνουν την όψη της πόλης προκαλώντας αλγεινή εντύπωση , είναι οι ιδιωτικοί ακάλυπτοι  χώροι (οικόπεδα).Είναι απαραίτητο να γίνουν συστάσεις στους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό τους, δεδομένου ότι εκτός των σκουπιδιών είναι γεμάτοι με κλαδιά, αγριόχορτα, που έχουν γίνει δέντρα κλπ. Αν οι ιδιώτες αδιαφορούν, χρεώνονται το ποσό που προκύπτει μετά τον καθαρισμό των χώρων από το Δήμο. Την ίδια άσχημη εικόνα δίνουν και τα ιδιωτικά άδεια καταστήματα στον κεντρικότερο δρόμο (28ης Οκτωβρίου) με κατασκονισμένα και βρώμικα παράθυρα και πεζοδρόμια και σκισμένες αφίσες στις προσόψεις τους. Το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητες οι συστάσεις στους ιδιώτες ιδιοκτήτες.

Μια παρέμβαση που θα βελτιώσει τη ζωή των πεζών συνδημοτών μας, είναι να βαφτούν οι διαβάσεις των πεζών παντού όπου υπάρχουν. Παρατηρώ με χαρά ότι αρκετοί οδηγοί σταματούν πια για να δώσουν δρόμο στους πεζούς ως οφείλουν. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στους πεζούς να κινούνται με ασφάλεια , αλλά και στους οδηγούς να καταλάβουν επιτέλους ότι η σωστή οδηγική συμπεριφορά είναι θέμα παιδείας αλλά και εκπαίδευσης και αποτρέπει την πρόκληση ατυχημάτων.

Επίσης στην προσπάθεια καλλωπισμού του κέντρου της πόλης, σημαντικό ρόλο θα παίξει κατά τη γνώμη μου, η συντήρηση του ιστορικού κτιρίου της Δημοτικής αγοράς. Απαραίτητο είναι όχι μόνο  το βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά, αλλά και η συντήρηση των χώρων γενικότερα του υπογείου κλπ. Δεδομένου ότι είναι χώρος που στεγάζει καταστήματα τροφίμων πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής. Πολύ χρήσιμη θα ήταν η εκπόνηση ενός κανονισμού λειτουργίας, που θα ρύθμιζε θέματα όπως η κατά το δυνατόν ομοιόμορφη εμφάνιση των καταστημάτων ώστε να μη παρουσιάζεται το φαινόμενο των αυθαίρετων προσθηκών σε κάθε κατάστημα.

Ένα τελευταίο ζήτημα που θα ήθελα να θίξω, είναι το περίπτερο της 28ης Οκτωβρίου, στο ύψος του 3ου Δημοτικού σχολείου, που είναι κλειστό. Μπροστά από αυτό δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και αν υπάρχει και μπροστά παρκαρισμένο αυτοκίνητο, οι πεζοί αναγκάζονται για να το παρακάμψουν να βγαίνουν  στο δρόμο με κίνδυνο. Επειδή υπάρχει και το σχολείο το πρόβλημα εντείνεται με παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο αλλά και ηλικιωμένους , μητέρες με καροτσάκια κλπ. Παρακαλώ να εξετάσετε το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί το περίπτερο ώστε να υπάρξει πεζοδρόμιο.

Εύχομαι στο έργο σας ως Δημάρχου να έχετε αρωγούς και συνεργάτες τους υπαλλήλους του Δήμου και κυρίως τους προϊσταμένους των υπηρεσιών για το σωστό συντονισμό και την αποτελεσματικότητα όλων.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν απαιτούν πολλά χρήματα αλλά πιστεύω ότι θα αναβαθμίσουν στο μέτρο του δυνατού τη ζωή του δημότη. Βέβαια απαιτείται να γίνουν άλλου είδους και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, που αποτελούν πιστεύω τομείς του σχεδιασμού σας για την πόλη. Σας εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτό και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Ζαμπέλ  Κιουμουρτζιάν
Συν/χος Δημ. Υπάλληλος
Τ. Προϊσταμένη Δ/νσης ΚΕΠ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπήκε υπεργολάβος για το φυσικό αέριο

Υπογράφηκε η σύμβαση – Μεγάλη καθυστέρηση του έργου Μόνο 500 συνδέσεις στην Ξάνθη &#…