Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γιορτάζει την 26η Ιουλίου ο Ναός Αγίας Παρασκευής στα Άβδηρα

Γιορτάζει την 26η Ιουλίου ο Ναός Αγίας Παρασκευής στα Άβδηρα

0

Η ιστορία του Ναού


Την 26η Ιουλίου η Εκκλησία τιμά την Μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές για το πώς γιόρταζαν παλιά την Αγία Παρασκευή στα Άβδηρα. Είναι χαρακτηριστική φράση που αντηχούσε τις μέρες αυτές και ενδεικτική της αγάπης και της σημασία που είχε η γιορτή αυτή για τους κατοίκους: «Και το καπνό μ’ να κάψου την Αγιά Παρασκευή μ’ θα την γιορτάσουν». Να σημειώσουμε ότι οι Αβδηρίτες από παλιά ήταν καπνοκαλλιεργητές και αυτές τις μέρες έπρεπε να μαζεύουν μέρα νύχτα τα φύλλα του καπνού και να δουλεύουν συστηματικά. Αντ’ αυτού για 3 μέρες όλο το χωριό έκανε…διακοπές.

Ιστορία

Ο ενοριακός ναός που τιμάται στην μνήμη της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε λοφίσκο των σημερινών Αβδήρων, το βυζαντινό Πολύστυλον.

Τα Άβδηρα παρέμειναν χριστιανικός οικισμός σε όλη την περίοδο της Οθωμανοκρατίας. Σήμερα, ωστόσο, δεν είναι σαφής η χρονολογία και η μορφή της ανοικοδόμησης του σημερινού ναού της Αγίας Παρασκευής.

Οι μαρτυρίες για τον ναό, όπως και για τα μνημεία της Οθωμανικής περιόδου είναι πενιχρές. Ο κώδικας του ναού περιλαμβάνει στοιχεία από το έτος 1864 μέχρι το 1912.Σε αυτή την αρχειακή πηγή, λοιπόν μπορεί κανείς να βρει καταγεγραμμένα τα έσοδα και τα έξοδα του ναού, του Κοινοτικού Σχολείου, της Εφοροδημογεροντίας, όπως επίσης και προικοσύμφωνα, ομόλογα και διαθήκες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…