Κλείνουν σχολεία
Ναι, είναι γεγονός δυσάρεστο μεν αλλά αναγκαίο.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δυστυχώς, δημοσιεύουμε την λίστα των σχολείων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας τους στο νομό μας. Το ίδιο συμβαίνει και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Κλείνουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία για έναν και μοναδικό λόγο: Δεν υπάρχουν παιδιά, δεν υπάρχουν νέες γεννήσεις. Συνολικά στην περιφέρειά μας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας 26 σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2024-2025.
Και μία σημείωση προς την αντιπολίτευση. Μη βγει με δηλώσεις ότι κλείνουν μόνο μειονοτικά δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία.
-Η αντιπολιτευτική σπέκουλα έχει και τα όριά της.
Γ.Δ.
Τα υδροπλάνα έρχονται
Εντάξει είπαμε ότι τα υδροπλάνα ξεκίνησαν σιγά-σιγά κυρίως στο Αιγαίο. Μια ιδέα που κατατέθηκε πριν πολλά χρόνια και μετά από καθυστερήσεις προφανώς σκόπιμες, άρχισε να υλοποιείται. Καθαρά ελληνικό φαινόμενο θα πείτε και θα έχετε δίκιο.
Λοιπόν, τα υδροπλάνα σχεδιάζουν να αναπτυχθούν και στο Θρακικό πέλαγος.
Συζητούν να δημιουργήσουν μία βάση στην Αλεξανδρούπολη και μία στη Σαμοθράκη. Έτσι, το ταξίδι ανάμεσα στα δύο αυτά σημεία από και προς θα διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ενώ το αντίστοιχο από Αλεξανδρούπολη Θάσος το ανώτερο 15 λεπτά.
Έρχονται λοιπόν τα υδροπλάνα για να φέρουν μία μείωση του χρόνου από το ένα σημείο στο άλλο, πράγμα που θα βοηθήσει στον Τουρισμό.
Γ.Δ.
Δροσίζει…
Βάσιμες ελπίδες για δροσιά μας δίνει ο γνωστός Σάκης Αρναούτογλου. Δημοσίευσε πίνακα υποστηρίζοντας ότι από την Τρίτη 23 του μήνα θ’ αρχίσει να πέφτει ο υδράργυρος όπερ και εγένετο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή η ανάσα δροσιάς θα κρατήσει μέχρι και το Σάββατο 27 Ιουλίου, ενώ από την Κυριακή θα έχουμε και πάλι υψηλές θερμοκρασίες.
Για σήμερα Τετάρτη 24/7 προβλέπει 36ο C, για την Πέμπτη στους 34ο C, την Παρασκευή 31ο C και το Σάββατο 27/7 προβλέπει 32ο C, από δε την Κυριακή θα δούμε πάλι, μας λέει ο Αρναούτογλου, υψηλές θερμοκρασίες.
Ζούμε, είναι γεγονός, ένα παιγνίδι ελπίδας. Ελπίδας για βροχές από τους αγρότες και δροσιάς για τους κατοίκους της πόλης. Τελικά έχουμε βροχή και δροσιά, τόσο αναμενόμενα και τα δύο.
Γ.Δ.
Καλωσορίζοντας τη βροχή
Ο παρατεταμένος καύσωνας μας έφερε βροχή…Επιτέλους …Είναι κάτι για το οποίο …διακαώς περιμέναμε…εμείς, τα ζώα, η ίδια η γη όπου όλοι υποφέραμε μετά ένα δίμηνο τουλάχιστον ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών. Μια βροχή δυνατή κατά διαστήματα και με αρκετή διάρκεια. Βέβαια όσο καλή και αν ήταν δεν είναι αρκετή για να ξεδιψάσει την ξεραμένη γη και να περάσει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Χρειάζονται αρκετές βροχές έστω και ήπιες για να γίνει αυτό αλλά και αυτό είναι κάτι…Τουλάχιστον δρόσισε λίγο έστω και μ’ αυτή την άχνα που βγάζει μετά την βροχή…κάτι σαν υδρατμούς που βγαίνουν όταν πέφτει κρύο νερό σ’ ένα πυρωμένο σκεύος!
Μ.Ξ.
Έξι χρόνια από το Μάτι
Έξι χρόνια πέρασαν από την φοβερή εκείνη μέρα που 104 άνθρωποι κάηκαν στην μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη, τον Βουτζά και κατέληξε στο Μάτι.
Μια μαύρη μέρα που αποτελεί ορόσημο για την καταστροφική μανία της φωτιάς ιδιαίτερα απέναντι σε ένα …ξεχαρβαλωμένο και ασυντόνιστο κρατικό μηχανισμό που στάθηκε παντελώς ανίκανος να προστατεύσει τους ανθρώπους αυτούς, εκκενώνοντας εγκαίρως την περιοχή, αφήνοντάς τους στο έλεος της φωτιάς!
Έξι χρόνια μετά τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από άποψη Πολιτικής Προστασίας. Και μόνο που υπάρχει το 112 που προειδοποιεί και δίνει οδηγίες είναι κάτι σημαντικό αλλά έχουν βελτιωθεί και πολλά ακόμη σε επίπεδο συντονισμού αλλά και εξοπλισμού. Έξι χρόνια μετά και οι συγγενείς αυτών των ανθρώπων ακόμη περιμένουν δικαίωση. Ιδιαίτερα μετά τις ποινές «χάδι» που επιβλήθηκαν σ’ όσους κρίθηκαν υπεύθυνοι. Η παρέμβαση του εισαγγελέα μετά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης ανοίγει νέο κύκλο δικών με αβέβαιο αποτέλεσμα ωστόσο η κατηγορία παραμένει πλημμέλημα και οι ποινές είναι καθορισμένες.
Μ.Ξ.
Η ακρίβεια διώχνει τουρίστες
Όχι, δεν αφορά τη χώρα μας. Απλά παραθέτω παρακάτω αυτό που έπαθαν οι γείτονες Τούρκοι. Εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας στους γνωστούς τόπους διακοπών σε διατροφή και διαμονή, πολλοί Τούρκοι άλλαξαν προορισμούς.
Διάλεξαν ελληνικά νησιά του Αιγαίου όπου το κόστος είναι κατά πολύ φθηνότερο. Γι’ αυτό και οι ουρές που σχηματίζονται στην προκυμαία του Αϊβαλιού για να περάσουν απέναντι στην Μυτιλήνη για ολιγοήμερες διακοπές.
Δύο είναι οι παράγοντες που ο τουρκικός τουρισμός είναι αυξημένος προς τη νησιωτική Ελλάδα. Ο πρώτος η Visa Express και ο δεύτερος το λογικό κόστος της ελληνικής πλευράς έναντι της πανάκριβης τουρκικής.
Γ.Δ.
Δύο παραδείγματα
Κερδισμένοι σε ικανοποιητικό βαθμό είναι και οι τουριστικές επιχειρήσεις της Θράκης από τον τουρκικό τουρισμό. Το έχουμε πει εδώ και χρόνια, το υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο και τελικά υπάρχει δικαίωση.
Δικαίωση ότι ο Τουρισμός, ο τουρίστας, κινείται παντού, έχει ξεπεράσει πολλά στερεότυπα και ενδιαφέρεται να γνωρίσει, να γευτεί, να ζήσει διαφορετικές εμπειρίες.
Αυτό συμβαίνει σήμερα και θα συνεχίσει να συμβαίνει με τον ελεύθερο τουρισμό μεταξύ των χωρών.
Ο αριθμός των Ελλήνων προς την Κωνσταντινούπολη είναι ένα παράδειγμα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι προς τις διάφορες ελληνικές τουριστικές περιοχές, είναι το αντίστοιχο παράδειγμα.
Γ.Δ.
Γέφυρα ο Τουρισμός
Κλείνω τον σχολιασμό για την αύξηση σε υψηλό επίπεδο των Τούρκων τουριστών, αναφέροντας και μια άλλη παράμετρο την οποία οφείλω να επισημάνω διότι αποτελεί άξια αναφοράς.
Λοιπόν, αυτή η αμοιβαία μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την αλληλογνωριμία.
Ναι, κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται μαζί. Έλληνες τουρίστες στην Τουρκία, Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα. Ιδού λοιπόν μια εξαιρετική ευκαιρία αλληλογνωριμίας. Μιας γνωριμίας που σταδιακά θα αμβλύνει τις όποιες αρνητικές ή σκόπιμα καλλιεργούμενες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις.
Ο τουρισμός λοιπόν γίνεται η γέφυρα να έλθουν πιο κοντά οι δύο λαοί.
Γ.Δ.
Προσοχή…
Το έχω ξαναγράψει πριν καιρό. Για τον κορωνοϊό ο λόγος. Που δεν τον υπολογίζουμε, τον αγνοούμε προκλητικά. Μόνο που αυτός δεν μας έχει ξεχάσει, είναι εδώ και μας επισκέπτεται με θανατηφόρα προσέγγιση.
Λοιπόν, ιδού τα νέα που είναι δυσάρεστα έως τραγικά μέχρι στιγμής.
Για φέτος, μέχρι στιγμής έχουμε κάνει 270.000 εμβόλια για τον κορωνοϊό και αντίστοιχα για την γρίπη κάναμε 3 εκατομμύρια εμβόλια.
Από την γρίπη θρηνήσαμε 74 θανάτους, ενώ από τον κορωνοϊό έχουμε θρηνήσει πάνω από 1.700 νεκρούς.
Ποιοι, εμείς. Ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου, ο πιο όμορφος, ο πιο απίθανος… Ναι, «έφυγαν» 1.700 άνθρωποι. Είναι ή δεν είναι τεράστια βλακεία;
Γ.Δ.
6 χρόνια από το Μάτι
Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 η φωτιά που εισήλθε στο Μάτι, προκάλεσε μια εθνική τραγωδία παγκοσμίων διαστάσεων- καθώς ήταν η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από αυτή της Αυστραλίας το 2009 με τους 180 νεκρούς.
Στην κόλαση εκείνης της μέρας, που ξεκίνησε επειδή ένας 65χρονος αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα με ανέμους 8 μποφόρ, μέσα σε ένα χάος ασυνεννοησίας και ανοργανωσιάς, λανθασμένων χειρισμών και ελλιπούς συντονισμού, 104 άνθρωποι θα έχαναν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι θα σημαδεύονταν σωματικά και ψυχικά.
Έξι χρόνια μετά, οι άνθρωποι που έζησαν την φρικτή εκείνη μέρα, δεν αισθάνονται δικαιωμένοι. Όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, κανένα σχέδιο διάσωσης, ούτε και για το σόου που δόθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τα μέλη και τους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης –που «δεν ήξεραν» για νεκρούς- αλλά επειδή στη δίκη δεν προέκυψε κανείς που να έχει την ευθύνη.
Μετά τις αντιδράσεις για την πρωτόδικη απόφαση με τις ποινές-χάδι, η τελευταία ελπίδα των συγγενών των θυμάτων και των επιζήσαντων, είναι το Εφετείο.
Η δίκη έχει ξεκινήσει πάλι, με τον φόβο της παραγραφής να είναι ορατός αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, και η απόκοσμη φρίκη, ο ανείπωτος πόνος, ο φόβος, ο θρήνος, όλα ξαναζωντανεύουν έξι χρόνια μετά.
Τα θύματα και οι συγγενείς τους συνεχίζουν να ελπίζουν σε μία δικαίωση…
Π.Θ.