Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δεν έχουν υποβληθεί 1.000.000 φορολογικές δηλώσεις – Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση

Δεν έχουν υποβληθεί 1.000.000 φορολογικές δηλώσεις – Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση

0

Λήγει η προθεσμία την Παρασκευή


Περίπου 1.000.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμη ενώ η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Σε σύνολο δηλώσεων 6,6 εκατ. έως τη Δευτέρα είχαν υποβληθεί περισσότερες από 5,5 εκατ. δηλώσεις με αποτέλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών να εξετάζεται ολιγοήμερη παράταση έως τις 31 Ιουλίου. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκτιμηθεί η κατάσταση για να ληφθούν αποφάσεις και ίσως υπάρξουν ανακοινώσεις. Προς το παρόν πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να παρατείνει την προθεσμία έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως ζητούν λογιστές και φοροτεχνικοί λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στην ενημέρωση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων από τους αρμόδιους φορείς.

Από το χρόνου το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων, εξετάζει να καθιερώσει ποινές σε φορείς του δημοσίου ή ιδιώτες που δεν αναρτούν εγκαίρως βεβαιώσεις και άλλα στοιχεία απαραίτητα για την συμπλήρωση των δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι στις 31 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ καταβολής του φόρου για όσους θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3%.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών έως το τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου, η οποία θα θέτει χρονοδιαγράμματα και υποχρεώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα θα προβλέπονται ποινές για όσους φορείς του δημοσίου (ΕΦΚΑ) ή του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις) κάνουν λάθη ή καθυστερούν να αναρτήσουν στοιχεία απαραίτητα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Όλα τα απαιτούμενα στοιχεία θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους. Φέτος, επειδή το σύστημα άνοιξε 25 Απριλίου και τα λάθη και οι καθυστερήσεις δεν έλειψαν για μια ακόμα χρονιά, η παράταση δόθηκε προκαταβολικά έως τις 26 Ιουλίου, η οποία ωστόσο αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με την ηγεσία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τις εξής κατευθυντήριες γραμμές:

– Χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους.

– Δέσμευση ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα.

– Πρόβλεψη καταλογισμού ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κεραμέως: Αλλαγή φιλοσοφίας στην διαμόρφωση του επιδόματος ανεργίας

Έως τον Δεκέμβριο, η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Την α…