Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δέκα εκατ. ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την πρόληψη φυσικών καταστροφών

Δέκα εκατ. ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την πρόληψη φυσικών καταστροφών

0

Τρία drones για πρόληψη πυρκαγιών θα εποπτεύουν επί 24ώρου βάσεως Έβρο, Ροδόπη και Θάσο, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης


30.000 ευρώ δώρισε η εταιρεία «Βεργίνα», με τα οποία χρηματοδοτείται το drone της Ροδόπης ενώ τα άλλα δύο χρηματοδοτούνται από το ταμείο της Περιφέρειας


Την λειτουργία τριών drones με σκοπό την πρόληψη πυρκαγιών εντός των ορίων της Περιφέρειας ΑΜΘ, και πιο συγκεκριμένα στην Ροδόπη, τον Έβρο και την Θάσο, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο της χορηγίας της εταιρείας «Βεργίνα» την Δευτέρα 22 Ιουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή.

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς και ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης («Βεργίνα») Νικόλαος Μπήλιος.

Όπως τόνισε ο κ. Τοψίδης, τα drones θα επιτηρούν από αέρος την περιοχή της Οργάνης στη Ροδόπη, το Μεγάλο Δέρειο στον Έβρο και το τρίτο παρατηρητήριο θα είναι στο Κάστρο Θεολόγου στη Θάσο για τον γρηγορότερο δυνατό εντοπισμό πυρκαγιών και την καλύτερη δυνατή εικόνα. Τα drones θα πετούν σε αυτές τις περιοχές καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η επιτήρηση θα είναι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, από την ανώνυμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας VanGuard security. Η σύμβαση είναι δίμηνη, δηλαδή κατά προσέγγιση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2024. Εάν απαιτηθεί παράταση, θα δοθεί.

Χρ. Τοψίδης: Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ θα εκταμιευθούν περίπου δέκα εκατ. ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού πρόληψης πλημμυρών και πυρκαγιών

Ο περιφερειάρχης παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι «η διοίκηση της Περιφέρειας μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της πρόληψης. Φέτος αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την πυροπροστασία με drones, τα οποία θα παρακολουθούν τις επίμαχες περιοχές σε 24ωρη βάση σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το κέντρο ελέγχου. Η Περιφέρεια ΑΜΘ τοποθέτησε δύο drones, ύστερα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το ένα βρίσκεται στον βόρειο Έβρο και το δεύτερο στη Θάσο».

Όπως σημείωσε, το τρίτο drone τοποθετείται στην Ροδόπη ύστερα από χορηγία 30.000 ευρώ από την εταιρεία «Βεργίνα», στην οποία απευθύνθηκε η Περιφέρεια και υπήρξε άμεση ανταπόκριση.

«Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ θα εκταμιευθούν περίπου δέκα εκατ. ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού που θα ενισχύουν την περιφέρεια όσον αφορά στον τομέα της πρόληψης είτε πρόκειται για πλημμύρες είτε για πυρκαγιές», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την εταιρεία «Βεργίνα».

Κ. Χουβαρδάς: Είμαστε υπερ της τεχνολογίας χωρίς να θεωρούμε ότι είναι πανάκεια

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς σημείωσε ότι είναι πολύ κρίσιμο το να επιτηρούνται διάφορες περιοχές και με drones καθώς η γρήγορη παρέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Με βάση τις πυρομετρικές συνθήκες και την ανομβρία που επικρατούν στην περιοχή, όπως τονίζει ο ίδιος, «μπορούμε να καταλάβουμε πόση σημασία έχει ο χρόνος απόκρισης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Είμαστε υπερ της τεχνολογίας, χωρίς να θεωρούμε ότι είναι πανάκεια, αλλά σίγουρα είναι βοηθητική».

Ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης («Βεργίνα») Νικόλαος Μπήλιος υπογράμμισε ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, βοήθησε τον γενέθλιο τόπο της, την Ροδόπη, ελπίζοντας ότι το drone θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις καταστροφές.

Ερωτήσεις των τοπικών Μέσων

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης (Παρατηρητής της Θράκης): «Τις επόμενες χρονιές θα υπάρξει μέριμνα για κάτι πιο μόνιμο όσον αφορά την πρόληψη; Θα υπάρξουν προβλέψεις για περισσότερα drones ώστε να καλυφθούν περισσότερες περιοχές;

Χριστόδουλος Τοψίδης: Φέτος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητήθηκαν τρία drones. Αν ζητηθούν περισσότερα, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε την ανάγκη. Είμαστε μία νέα διοίκηση, προσπαθούμε να καταγράψουμε ανάγκες και να δώσουμε άμεσες λύσεις. Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί μία αποτίμηση όλων των πεπραγμένων του καλοκαιριού και θα δούμε τις ανάγκες. Ανέφερα ότι θα δοθούν 10 εκατ. από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ώστε για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού προστασίας από τις φυσικές καταστροφές σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως Στρατός, Δασαρχεία και Αστυνομία. Την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αγορές, οι οποίες όμως εξαρτώνται και από τους υπαλλήλους και τους χειριστές που θα έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια. Ανάλογα τις ανάγκες που υπάρχουν θα προχωρήσουμε είτε σε ενοικίαση είτε σε αγορά.

Παύλος Μαραγκός (Εφημερίδα Εμπρός): Για ποιο λόγο προτιμήθηκε μία ιδιωτική εταιρεία για τον χειρισμό των drones έναντι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας; Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι ως Περιφέρειες θέλετε να προχωρήσετε στο μοντέλο της «Περιφερειακής Διακυβέρνησης». Με δεδομένο αυτό, περιλαμβάνετε στην ατζέντα σας την πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να στελεχωθεί κατάλληλα η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην ΑΜΘ, πέραν του τεχνολογικού εξοπλισμού;

Χριστόδουλος Τοψίδης: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, αυτό είναι ένα κομμάτι για το οποίο αποφασίζει το αρμόδιο Υπουργείο. Οι πυροσβέστες δεν είναι δικοί μας υπάλληλοι. Όπως και να έχει αν πρέπει να προμηθευτούμε δικό μας εξοπλισμό, πρέπει πρώτα να λύσουμε το θέμα των χειριστών. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να εμπλέξουμε το δημόσιο (σ.σ. την Πυροσβεστική Υπηρεσία) αλλά αυτά είναι που θέλουν αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σας, εκτιμώ ότι η τεχνολογία πάντα μας προλαβαίνει καθώς πρόκειται για νέα δεδομένα που καλούμαστε να εφαρμόσουμε λόγω κλιματικής κρίσης, η οποία ήρθε για να «μείνει». Οι συνέργειες μεταξύ Υπουργείων θα υπάρχουν καθώς αυτός είναι ο στόχος, να αντιμετωπίζουμε όλα τα φυσικά φαινόμενα με πρόληψη και μεθοδικότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα περάσουμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Αλλά όπως ξέρετε την αρμοδιότητα της κατάσβεσης την έχει πάντα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εμείς, από την άλλη, επενδύουμε στην πρόληψη γιατί όσο πιο πολύ επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα τόσο λιγότερες καταστροφές θα έχουμε λόγω πλημμυρών και πυρκαγιών. Υπάρχουν τεχνολογικά μέσα και καλές πρακτικές, τα οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στην δική μας Περιφέρεια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…