Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

0

Μας «έκαψε» ο καύσωνας
Μας έχει εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά αυτός ο καύσωνας. Είναι πρωτοφανής η διάρκεια αλλά και οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες χωρίς ένα διάλειμμα για μια ανάσα. Όπως λένε οι  μετεωρολόγοι ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα έγινε πολύ αισθητός ο καύσωνας του Ιουλίου. Στην Ξάνθη δυο φορές καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από  40 βαθμούς. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και προκαλεί εντύπωση.  Συνήθως είχαμε μικρότερες θερμοκρασίες συγκριτικά με άλλες πόλεις, όπως οι Σέρρες για  παράδειγμα. Πάνω από 40 είχε και το Παρανέστι  Δράμας, μια ορεινή περιοχή. Από τις 6 υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την Πέμπτη οι τρεις ήταν στην Θράκη, πράγμα που σημαίνει ότι η περιοχή αισθάνεται περισσότερο την κλιματική αλλαγή.
Μ.Ξ.


Ένας ξεχωριστός επιχειρηματίας
Ο Μπάμπης Χατζημεστής είναι ένας γνωστός συμπολίτης. Επιχειρηματίας χρόνια, παλιός τερματοφύλακας στον Ορφέα Ξάνθης, αγαπητός και καλοπροαίρετος άνθρωπος.
Έχει διάφορες επιχειρηματικές επιλογές, άλλες με ιδιαίτερη επιτυχία, άλλες μικρότερη. Σε όλες όμως στάθηκε καθαρά, έπεσε, σηκώθηκε και συνέχισε.
Το ίδιο μαθαίνω θα κάνει και τώρα μετά την αλλαγή έδρας του γνωστού καταστήματος Fresh που είχε δημιουργήσει εκτός πόλης, στο ύψος του «αεροδρομίου».
Ο Χατζημεστής όμως δεν πτοήθηκε. Αμέσως έψαξε, βρήκε νέον χώρο και σύντομα θα εμφανιστεί το νέο κατάστημα-στέκι fresh στον ίδιο δρόμο, λίγο πιο πάνω προς την πόλη.
Γ.Δ.


Κρίση εθελοντισμού
Μάλλον θα περνάει κρίση ο εθελοντισμός στην Ξάνθη μας. Σε μια πόλη που στήριξε θεσμούς και δράσεις στον εθελοντισμό, που κινητοποίησε εκατοντάδες ανθρώπους να τρέξουν να δουλέψουν, να παραγάγουν έργο ανιδιοτελώς.
Δεν μπορώ να ερμηνεύσω την αιτία της κρίσης. Πάντως ακούγονται παράπονα, για παραγοντισμούς, για επιλογές φίλων, για εξαιρέσεις.
Ανθρώπινο θα πει κανείς, όμως αυτά τραυματίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις πρώτα και ακολούθως τους θεσμούς που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική εργασία.
Πάντως και η εθελοντική προσφορά όταν δεν βρίσκει την ανταπόκριση που προσδοκά και βλέπει αδιαφορία απογοητεύεται. Κι εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.
Γ.Δ.


Δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα ιστορικά πρόσωπα της Αριστεράς εν ζωή ο Γιάννης Δραγασάκης, παραιτήθηκε και αποχώρησε οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι γνωστό από τα όργανα του κόμματος είχε αποχωρήσει εδώ και καιρό.
Όπως και να’ χει αυτή η παραίτηση έχει το ειδικό της βάρος και την ιδιαίτερη σημασία.
Χαρακτηριστική η δήλωση αποχώρησής του που αποτελεί σημείο αναφοράς και για πάρα πολλούς φίλους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε λοιπόν ο Γιάννης Δραγασάκης «ο κ.Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και “παραδίδει” πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα».
-Δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα δύσκολη.
Γ.Δ.


Πήρε πίσω τη μήνυση
Η είδηση λέει: Ανακάλεσε την μήνυση κατά του πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, για το επεισόδιο εναντίον του ο υπάλληλος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θεωρώντας το επεισόδιο που είχε προκαλέσει σάλο «λήξαν».
Συμπληρώνω ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο Αυγενάκης απείλησε τον εργαζόμενο εκτός από το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε» και με την απειλή «εγώ ρε θα σε στείλω στον Έβρο».
Αυτό το τελευταίο ενώ λέχθηκε, δεν έκανε εντύπωση, ενώ ως απειλή είναι προσβλητική για τους κατοίκους του Έβρου.
Πέρα από τα παραπάνω που είναι ανησυχητικά για έναν πολιτικό, όλοι εμείς, οι απλοί πολίτες, καταλάβαμε πολύ καλά αυτό που ακολούθησε μετά με τις πιέσεις από προϊσταμένους και διευθυντές προς τον υπάλληλο να γίνει διαλλακτικός και να πάρει πίσω τη μήνυσή του και όλα να τα αποδώσει «σε ανακρίβειες και υπερβολές από τα ΜΜΕ».
-Στην Ελλάδα πάντα φταίνε τα ΜΜΕ. Κυρίως της επαρχίας…
Γ.Δ.


Και η κατανόηση έχει όρια
Εντάξει, όση κατανόηση κι αν θελήσεις να δείξεις, δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τον μελισσοκόμο Σουφλίου. Που προφανώς χωρίς μυαλό, με θερμοκρασίες στην ύπαιθρο με 40 βαθμούς, σε δασική έκταση, κάπνιζε τα μελίσσια. Αποτέλεσμα, να υπάρξει πυρκαγιά η οποία κατέστρεφε σημαντική έκταση του δάσους. Σ’ ένα δάσος που πληγώθηκε πέρυσι σοβαρά πάλι από φωτιά.
Είναι γεγονός πως κάποια πράγματα δεν μπορούν  να εξηγηθούν με τη λογική, όπως ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος. Στον οποίο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.500 ευρώ.
Από τη μια τον λυπάσαι γιατί από τη μελισσοκομεία θα είχε ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά από την άλλη, καταλαβαίνεις ότι δεν υπολόγισε τίποτε, κανέναν κίνδυνο, αρκεί να κάνει αυτός τη δουλειά του.
Γ.Δ.


Τι θυμήθηκε ο συμπολίτης
Συζητώντας πρόσφατα με συμπολίτη, με ρώτησε εάν γνωρίζω που βρίσκεται η οδός Γκίφχορν στην πόλη μας.
Του απάντησα θετικά και του είπα πως βρίσκεται πίσω και πλάι από το κτήριο της Νομαρχίας, νυν Περιφερειακής Ενότητας. Πρόκειται δε για έναν δρόμο 100 έως 150  μέτρων μήκος.
Ο ίδιος με ρώτησε τι γίνεται με την αδελφοποίηση που έχει υλοποιηθεί με την Γερμανική αυτή πόλη πριν αρκετά χρόνια. Εάν δηλαδή συνεχίζει να ισχύει, εάν έχει λήξει και εάν συνεχίζει να υφίσταται γιατί δεν υπάρχει κάποια επαφή, δράση, επικοινωνία μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων πόλεων.
-Πρόκειται για ένα ερώτημα που κάποιος από τον δήμο Ξάνθης θα πρέπει ν’ απαντήσει.
Γ.Δ.


Βρε, βρε τα Κινεζάκια…
Χα, χα. Το λέγαμε για τα Αμερικανάκια εμείς οι έξυπνοι και μας προέκυψαν τώρα και τα… Κινεζάκια!
Αποκαλύφθηκε λοιπόν διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής με… υποκατάστημα και στην Κομοτηνή όπως και σε πολλές πόλεις. Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Ελληνική Αστυνομία σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Χάρτινος Δράκος».
Το κόλπο απλά και κατανοητά σε όλα τα υποκαταστήματα ήταν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ ποσά μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την πραγματική αξία των αποδείξεων.
Σημειώστε ότι όλες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει μέσα σε 27 ημέρες 220.000 αποδείξεις συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Βέβαια, πιστεύω πως έχετε καταλάβει ότι πρόκειται για τα γνωστά «Κινέζικα» καταστήματα που κατά δεκάδες βρίσκονται σε κάθε πόλη. Όλα, όπως αποδείχτηκε, έκλεβαν το ελληνικό δημόσιο.
Γ.Δ.


Επιτέλους πια παίρνει μπρος τα αρδευτικό!
Προχωράει το αρδευτικό της Ξάνθης. Η πρώτη φάση του ανταγωνιστικού διαγωνισμού ολοκληρώθηκε με 4 μεγάλα εταιρικά σχήματα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και τώρα μπήκε στην δεύτερη φάση που είναι η κατάθεση προσφορών. Από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση το συνολικό έργο έχει χρονοδιάγραμμα 36 μήνες ενώ το α’ τμήμα που αφορά τα έργα κεφαλών 18 μήνες. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με δηλώσεις του υπουργού κ. Τσιάρα , του υφυπουργού κ. Σταμενίτη, του γραμματέα Ενωσιακών Πόρων κ. Παπαγιαννίδη και του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη αναφέρεται μεταξύ άλλων η σπουδαιότητα του έργου για τους αγρότες αλλά και η περιβαλλοντική του διάσταση. Είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο για το νομό μας το γεγονός ότι θα γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο που χρόνια τώρα το περιμένει η τοπική αγροτική κοινωνία. Ένα έργο που πέρασε από πολλές περιπέτειες και το πολέμησαν οικολογικές οργανώσεις αλλά και πολιτικοί παράγοντες και αγρότες του γειτονικού νομού.
Μ.Ξ.


Χωρίς Γενικό Γραμματέα


Εντάξει το θέμα μάλλον δεν είναι στις πρώτες επιλογές του νέου δημάρχου Στράτου Κοντού. Κι αυτό διότι μήνες μετά τις εκλογές ο δήμος δεν έχει Γενικό Γραμματέα.
Το γεγονός βέβαια σχολιάζεται ποικιλότροπα όπως ότι ο Κοντός κάνει οικονομία στα έξοδα του δήμου. Από την άλλη, κάποιοι «φίλοι» του ισχυρίζονται ότι ή δεν βρήκε τον κατάλληλο για την θέση αυτή ή υπάρχουν πάνω από ένας μνηστήρες οπότε η επιλογή είναι δύσκολη.
Ο ίδιος προβληματισμός επίσης επικρατεί και στην μη επιλογή από τον δήμαρχο Ξάνθης και των Ειδικών Συνεργατών.
-Πολλή σκέψη και έρευνα πάντως.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …