Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέσσερις υποψήφιοι ανάδοχοι για το αρδευτικό της Ξάνθης

Τέσσερις υποψήφιοι ανάδοχοι για το αρδευτικό της Ξάνθης

0

Ξεκινά η διαδικασία κατάθεσης προσφορών – Επιτέλους μετά από 20 χρόνια παίρνει μπρος το μεγαλύτερο έργο της Ξάνθης


Ανάσα ανακούφισης από τους αγρότες – Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Ι. Χατζηγκενέ


Στην τελική ευθεία της ανάδειξης αναδόχου μπαίνει το μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης. Με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκε το Τεύχος Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και ξεκινά η διαδικασία που θα καταλήξει στον ορισμό ημερομηνίας για την κατάθεση τους.


Η μακέτα του αρδευτικού της Ξάνθης κατά την παρουσίαση στις 9/6/2023 από τον Γ. Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ Δ. Παπαγιαννίδη

Τα τέσσερα σχήματα υποψηφίων αναδόχων είναι:

Συνολικά τέσσερα εταιρικά σχήματα διεκδικούν το έργο που θα υλοποιηθεί με την διαδικασία των ΣΔΙΤ.

Αυτά είναι:

1) η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και για την διαχείριση η γαλλική SAUR, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και η INTRAKAT,

(2) THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. και για την διαχείριση THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.,

(3) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και για την διαχείριση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΕΡΜΩΝ Α.Ε. και

(4) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για την διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε..

Το έργο έχει προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ, ενώ αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων (ΕΥΕ ΑΕΤΠ).

Η αρχική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος ήταν στις 17/07/2023, με την παράταση να οδηγεί στην τελική ημερομηνία παραλαβής υποψηφιοτήτων 24/07/2023 ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε έναν χρόνο.

Επιτέλους μετά από 20 χρόνια παίρνει μπρος το αρδευτικό της Ξάνθης – Ανάσα ανακούφισης από τους αγρότες

Μετά από «Οδύσσεια» 20 ετών 56.000 στρέμματα από  τον κάμπο της Ξάνθης ετοιμάζονται  να ξεδιψάσουν με τα νερά του Νέστου, οι ερημοποιημένες εκτάσεις από την υφαλμύρωση που δημιουργεί η υπεράντληση από τις γεωτρήσεις να ζωντανεύσουν και οι αγρότες να παίρνουν καλύτερη παραγωγή και με μικρότερο κόστος.

Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Τώρα το έχουμε ανάγκη πιο πολύ παρά ποτέ γιατί  μ’ αυτό θα γίνει ορθολογική διαχείριση του νερού του Νέστου»

Ανάσα ανακούφισης από την πρόεδρο των αγροτών Ξάνθης Κώστα Δαλάτση: «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για το νομό μας. Ένα έργο για το οποίο προσπαθήσαμε όλοι και το περιμένουμε χρόνια,  μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης. Πιστεύω ότι το έχουμε ανάγκη πιο πολύ παρά ποτέ, γιατί  μ’ αυτό θα γίνει ορθολογική διαχείριση του νερού του Νέστου και θα γλυτώσουμε από την υφαλμύρωση. Οι γεωτρήσεις έχουν στερέψει και όταν αντλούμε το νερό είναι υφάλμυρο. Ερημοποιούνται τα χωράφια μας».

 Αντιπεριφερειάρχης Ι.Χατζηγκενέ: Το έργο το παλέψαμε πολύ από τότε που ήταν περιφερειάρχης ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης. Παρότι ήμασταν αντιπολίτευση το ψηφίσαμε γιατί αναγνωρίσαμε την αξία του»

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εκφράζει στο «Ε» και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μεταφορών Χαζηγκενέ Ιρφάν: «Γι αυτό το έργο παλέψαμε πολύ από τότε που ήταν περιφερειάρχης ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης. Παρότι ήμασταν αντιπολίτευση το ψηφίσαμε γιατί αναγνωρίσαμε την αξία του. Είναι έργο πνοής για τους αγρότες και το νομό μας και απαιτείται να γίνει. Χαίρομαι πολύ με αυτή την θετική εξέλιξη κι ότι παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, παρόλο που κάποιοι παράγοντες το πολέμησαν και το πολεμούν ακόμη».

Και δεν έχει άδικο ο κ. Χατζηγκενέ αφού μόλις την προηγουμένη εβδομάδα βουλευτής, δήμαρχος και  αγρότες του γειτονικού νομού είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζοντας τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους για την επάρκεια νερού αν γίνει το αρδευτικό της Ξάνθης. Όπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα, ο υφυπουργός τους διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως το έργο της Ξάνθης δεν πρόκειται να επηρεάσει την επάρκεια νερού στον Δήμο Νέστου.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπήκε υπεργολάβος για το φυσικό αέριο

Υπογράφηκε η σύμβαση – Μεγάλη καθυστέρηση του έργου Μόνο 500 συνδέσεις στην Ξάνθη &#…