Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

0

Ζει και βασιλεύει η ακρίβεια
Το θέμα συνεχίζει να είναι σοβαρό διότι στον ορίζοντα το φως που υπάρχει στο τούνελ της ακρίβειας είναι ελάχιστο.
Υπουργοί ήρθαν κι έφυγαν αλλά οι τιμές εκεί. Στα ύψη και από το ράφι των Σούπερ Μάρκετ κοροϊδεύουν τις δήθεν μειώσεις οι οποίες είναι τόσο μικρές, κάποιες μόνον, γιατί οι περισσότερες μένουν σταθερά στο… ύψος τους.
Το θέμα όντως είναι σοβαρό, είναι από αυτά που «ρίχνουν κυβερνήσεις», γι’ αυτό και έγινε αλλαγή υπουργού. Βέβαια ο υπουργός Θεοδωρικάκος όσο κι αν προσπαθήσει να λύσει το θέμα δεν εξαρτάται μόνον από αυτόν. Το θέμα της ακρίβειας των προϊόντων είναι μια σύνθετη υπόθεση.
Μάλιστα στη χώρα μας, εύκολα ανεβαίνουν οι τιμές και ιδιαίτερα δύσκολα, αργά και με το σταγονόμετρο κατεβαίνουν…
Γ.Δ.


Ασύγκριτη σύγκριση
Η σύγκριση αφορά την χώρα μας, την φτωχή πλην τίμια ψωροκώσταινα και την πρώην Αυτοκρατορία, την Μεγάλη Βρετανία.
Λοιπόν, για να δείτε πού βρισκόμαστε εμείς και πού κάποιοι άλλοι, σας πληροφορώ ότι η νέα ολίγων ημερών Εργατική Κυβέρνηση έχει υπουργούς συνολικά 25 άτομα. Ναι, σωστά διαβάσατε. Η Μεγάλη Βρετανία των 68 εκατομμυρίων κατοίκων, θα κυβερνηθεί από 25 μόνον υπουργούς.
Κι ερχόμαστε στην Ελλαδάρα μας όπου ζωή να’ χουν οι ερίφηδες της κυβέρνησης είναι 61!
Σε μια χώρα με 10,5 εκ. πληθυσμό, δηλαδή 6,5 φορές λιγότεροι από τους Βρετανούς.
-Αλήθεια, πώς κυβερνάται η Αγγλία;
Γ.Δ.


Ποια η αιτία;
Σπάνια μια φωτιά εκδηλώνεται μόνη της. Συνήθως υπάρχει κάποια αιτία. Συνηθέστερη δε η ανθρώπινη παρέμβαση με θέληση, σπανίως δε εξαιτίας κεραυνού ή ηλεκτρικών καλωδίων.
Κι αν η φύση δεν μπορεί να κατηγορηθεί, οι υπόλοιπες αιτίες πρέπει με την εφαρμογή αυστηρών ποινών να μειωθούν.
Το χέρι που ανάβει την φωτιά από σκοπιμότητα, όταν συλληφθεί, μπορεί να μην προβλέπει ο νόμος την κοπή του, όμως βαρύς πρέπει να πέφτει ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, να γίνεται γνωστός ο δράστης πανελλαδικά. Με ονοματεπώνυμο και φωτό.
Και κάτι άλλο που το θεωρώ παράλειψη. Η πυροσβεστική να ενημερώνει την κοινή γνώμη για την αιτία της κάθε πυρκαγιάς. Έχει σημασία, ας το εξετάσει το Σώμα.
Γ.Δ.


Δίκαια πρωταθλήτρια η Εθνική Ισπανίας
Τελείωσε την Κυριακή το βράδυ η Ποδοσφαιρική διοργάνωση του EURO 2024 με τον τελικό μεταξύ των εθνικών ομάδων Ισπανίας και Μεγάλης Βρετανίας.
Όπως οι περισσότεροι πίστευαν, νικητές αναδείχθηκαν οι Ισπανοί με 2-1. Όντως οι Ισπανοί διέθεταν πιο πλήρη ομάδα, νεότερους σε ηλικία παίκτες, διέθεταν άριστη τεχνική κατάρτιση και σαν σύνολο ήταν πιο δεμένοι.
Ως εκ τούτου η επικράτησή τους θεωρείται δίκαιη. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε από αυτούς που γνωρίζουν, η εθνική Ισπανίας ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τα παιγνίδια της με επιτυχία, αποδίδοντας όμορφο ποδόσφαιρο. Από την διοργάνωση αυτή απουσίαζε για άλλη μια φορά η Εθνική μας γιατί δεν προκρίθηκε.
Γ.Δ.


Το πορτοφόλι θα κερδίσει
Κι έτσι, λοιπόν, μ’ αυτά και με εκείνα, το πορτοφόλι θα μετρήσει στις εκλογές. Δηλαδή τα οικονομικά των σπιτιών κι όχι οι θεωρίες. Διότι καλές, δε λέω, οι θεωρίες και τα λόγια, αλλά το οικογενειακό τραπέζι πρώτα και όλα τα υπόλοιπα έξοδα πρέπει να καλύπτονται. Κι αυτό θα γίνεται μόνον με πορτοφόλι γεμάτο.
Φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζουν τα σαΐνια της κυβέρνησης, είναι σίγουρο ότι τους απασχολούν και ψάχνουν λύσεις. Μόνο που οι λύσεις είναι συγκεκριμένες και λίγες.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή ν’ αντιμετωπιστεί η καθημερινότητα, δηλαδή τα προβλήματα του λαού που δεν καταδέχονται ούτε να σκύψουν να τα δουν υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι όπως Ταγαράς Ν. και Μπακογιάννης Ε.
Όλοι αυτοί, καβάλησαν το καλάμι, το ατίθασο αυτό άτι και τρέχουν. Ξεχνώντας ότι είναι παροδικοί και περαστικοί από τα υπουργεία τους.
Γ.Δ.


Ανομία και ανοχή Ι
Μεταφέρω όσα πολλά συζητά η κοινή γνώμη για τους Τσιγγάνους του οικισμού στο Δροσερό.
Το έχουμε πει, η σωστή ονομασία των ανθρώπων αυτών είναι το Τσιγγάνος και έλκουν την καταγωγή τους από την Ινδία.
Το όνομα «Ρομά» τους το έδωσε αυθαίρετα η Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους ξεχωρίζει τους Τσιγγάνους που υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Το «Ρομά» δεν σημαίνει τίποτε. Αυτά ως προς το γενεαλογικό.
Εκείνο που είναι τραγικό για την περίπτωσή τους είναι η ανομία τους, τουλάχιστον στην Ξάνθη, και η ανοχή όλων των φορέων, μηδέ της Αστυνομίας και Δικαιοσύνη εξαιρουμένων.
Προσοχή, σκόπιμα δεν αναφέρω την Τοπική Αυτοδιοίκηση δύο βαθμών και την κεντρική διοίκηση. Όλοι αυτοί αποτελούν τις κυρίαρχες αιτίες εκμαυλισμού των Τσιγγάνων και την καλλιέργεια ανοχής στην αυξανόμενη ανομία.
Γ.Δ.


Ανομία και Ανοχή ΙΙ
Συνεχίζω στο ίδιο θέμα με ένα αληθινό περιστατικό. Που συνέβη λίγες μόλις ημέρες από την πυρπόληση του σπιτιού του Γιώργου Σταυρόπουλου στον Κασκανέ από άγνωστους δράστες.
Στον ίδιο συνοικισμό λοιπόν, ενώ η περιοχή «βράζει» από τον παραλίγο θάνατο του Σταυρόπουλου που εάν αργούσε να βγει λίγο ακόμη από το καιόμενο σπίτι δεν θα ζούσε σήμερα, συνέβη απόπειρα κλοπής από σπίτι, στον πρώτο όροφο αυτού.
Άτομο άγνωστο κι αυτό, κατάφερε από διπλανή οικοδομή να ανέβει στο σπίτι στόχο και από το ανοιχτό παράθυρο του ηλικιωμένου ζευγαριού που κοιμόταν, προσπάθησε να κλέψει αντικείμενα από το κομοδίνο. Από τον θόρυβο ξύπνησε η ιδιοκτήτρια έντρομη, ξύπνησε τον σύζυγό της επίσης αλλά ο δράστης έγινε άφαντος.
Είναι ή δεν είναι αυτό θράσος; Και πώς, από πού αντλούν αυτό το θράσος; Ποιος τους το έδωσε;
Απαντήστε εσείς στα ερωτήματα…
Γ.Δ.


Η απόπειρα κατά του Τραμπ
Απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ σε δημόσια προεκλογική  ομιλία του! Όλοι μένουν εμβρόντητοι και λίγα δευτερόλεπτα  μετά την απόπειρα ο Τραμπ με αίματα στο πρόσωπο και το δεξί αυτί, σηκώνει το χέρι ψηλά με σφιγμένη γροθιά, και φωνάζει στο παγωμένο πλήθος “Fight, Fight, Fight” (αγωνιστείτε) προκαλώντας κύμα χειροκροτημάτων και επιδοκιμασιών. Οι οπαδοί του μάλιστα ξεσπούν ανακουφισμένοι, όταν τον βλέπουν καλά, με το σύνθημα “USA-USA-USA”. Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό”. Μετά απ’ αυτό είναι πολύ δύσκολα έως μη ανατρέψιμα τα πράγματα για τους Δημοκρατικούς και τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ξεχάστηκε η κατάληψη στο Καπιτώλιο, ξεχάστηκαν τα δικαστικά προβλήματα του Τραμπ και σχεδόν ηρωποιήθηκε!
Μ.Ξ.


Από την αρχή
Παρακολουθώ όπως κι εσείς την αγωνιώδη προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης όσο και του υπουργού υγείας Άδωνη Γεωργιάδη να βάλει κάποια τάξη στο ΕΣΥ. Θεωρώ ότι είναι μάταιες και μη αποδοτικές οι προσπάθειες αυτές με τις επιμέρους παρεμβάσεις.
Συζητώντας το θέμα με φίλο γιατρό που στηρίζει τον θεσμό χρόνια και τον υπηρετεί με αξιοπρέπεια αλλά και κόπο, καταλήξαμε τελικά ότι το ΕΣΥ όπως το γνωρίσαμε πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά. Να γίνει ένας νέος, εξαρχής σχεδιασμός με την γνώση της εμπειρίας του προηγούμενου.
Δηλαδή όλα από την αρχή, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη κι εκεί πάνω κτίζεις το Νοσοκομειακό οικοδόμημα ανά Περιφέρεια, ανά νομό, ανά δήμο.
Αυτή όμως η νέα εκκίνηση απαιτεί χρόνο, υπομονή και κατάλληλους ανθρώπους που θα αμείβονται αξιοπρεπώς. Διαφορετικά, το σημερινό σύστημα θα πορεύεται μεν αλλά με σοβαρά προβλήματα υγείας…
Γ.Δ.


Λειψυδρία και πρόστιμα
Ανομβρία και παρατεταμένος καύσωνας σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για νερό έχουν μειώσει τα αποθέματα στις δεξαμενές με αποτέλεσμα να έχουμε διακοπές. Στο δήμο Μύκης έχουν προβλήματα με το νερό εδώ και ένα μήνα και συνεχίζονται, στον δήμο Αβδήρων ταλαιπωρήθηκαν κάτοικοι και παραθεριστές το Σαββατοκύριακο που είχε βλάβη στον κεντρικό αγωγό αλλά και μετά την αποκατάσταση ερχόταν το νερό κατά διαστήματα. Ανακοινώθηκαν δε από την ΔΕΥΑΑ,  μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και πρόστιμο 100 ευρώ σ’ όποιον δεν τα τηρεί. Το ίδιο ανακοίνωσε και η ΔΕΥΑΞ για το δήμο Ξάνθης. Και εδώ τίθεται  το εξής θέμα. Βεβαίως και ο δημότης εφόσον πληρώνει το λογαριασμό του έχει το δικαίωμα να έχει το απαιτούμενο νερό για  τις ανάγκες του και ο δήμος ή οι ΔΕΥΑ πρέπει να του το παρέχουν . Αλλά όταν αυτό δεν επαρκεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ανομβρία τι  πρέπει να κάνει; Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό είναι γενικευμένο. Γι’ αυτό και ο δημότης πρέπει να έχει ενσυναίσθηση. Και να μη πιάνει το λάστιχο και καταβρέχει μπαλκόνια και αυλές μόλις έρθει το νερό, κατασπαταλώντας το ενώ στο διπλανό χωριό δεν έχουν να πιουν. Προέχει να εξασφαλιστεί πρώτα το πόσιμο νερό και το νερό για μαγείρεμα και υγιεινή και μετά οι μπαξέδες.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …