Ελλείψεις σε ινσουλίνη και παιδικά αντιβιοτικά
Φάρμακα με το σταγονόμετρο τον Αύγουστο – Πάνε διακοπές οι φαρμακευτικές εταιρείες
Η μείωση της τιμής στο φάρμακο ευθύνεται για τις ελλείψεις
Οι εταιρείες προτιμούν τις εξαγωγές για περισσότερα κέρδη
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων της πόλης μας με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου για να εξασφαλισουν τα φάρμακα των πελατών τους. Την ίδια στιγμή οι πολίτες που έχουν ανάγκη το φάρμακο τους βρίσκονται σε διαρκή αγωνία μήπως δεν βρουν όταν τους τελειώσει και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Ελλείψεις σε ινσουλίνη και παιδικά αντιβιοτικά
«Καμπανάκι» για μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα χτυπά η πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα: «Έχουμε πάρα πολλές ελλείψεις ιδιαίτερα σε ινσουλίνη και παιδικά αντιβιοτικά. Σε κάποια φάρμακα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη γιατί έχει έλλειψη και η πρώτη ύλη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με γενόσημο. Σε κάποια άλλα όπως τα φάρμακα για την επιληψία η έλλειψη είναι μόνιμη. Και τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί τον Αύγουστο που κλείνουν για διακοπές οι φαρμακευτικές εταιρείες. Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας με επιστολή προς τις φαρμακευτικές εταιρείες από τον Πανελλήνιο σύλλογό μας».
Φάρμακο με το σταγονόμετρο τον Αύγουστο – Πάνε διακοπές οι φαρμακευτικές εταιρείες
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), οι φαρμακευτικές εταιρείες, που κλείνουν κάθε Αύγουστο για περίπου 20 μέρες λόγω των καλοκαιρινών αδειών, προκαλούν τη μείωση των συνταγογραφημένων φαρμάκων που ούτως ή άλλως βρισκόντουσαν σε έλλειψη. Σε ανοιχτή επιστολή τους προς όλες τις εταιρείες, οι Φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να παραμείνουν ανοικτά τα τμήματα που προμηθεύουν με φάρμακα τις φαρμακαποθήκες, ώστε «να επιτευχθεί κατά το δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων και να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η συνέχεια της θεραπείας των ασθενών».
«Στον αγώνα που δίνουμε όλοι για να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, θα πρέπει να συμβάλετε και εσείς με το να εξασφαλίσετε την προμήθεια των ποσοτήτων των φαρμάκων που είναι αναγκαίες και για το μήνα Αύγουστο», σημειώνει ο ΠΦΣ και προσθέτει πως οι λύσεις που προτείνουν ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες να παραμείνει ανοικτό ένα τμήμα έκτακτων περιστατικών, δεν επιλύει το πρόβλημα σε καμία περίπτωση, διότι αφορά την κάλυψη μεμονωμένων περιστατικών και όχι την ευχερή και εκτεταμένη προμήθεια των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.
Γιατί συνεχώς υπάρχει έλλειψη φαρμάκων;
Το ερώτημα απασχολεί κυρίως τους πολίτες και όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί η γενεσιουργός αιτία του φαινομένου είναι οι μειωμένες τιμές των φαρμάκων στην χώρα μας σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ. Αυτό άνοιξε την όρεξη για περισσότερα κέρδη στις εταιρίες που προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακα στερώντας έτσι την ελληνική αγορά από σημαντικά φάρμακα: «Καταθέσαμε λίστα με φάρμακα που θα πρέπει να εξάγονται και το υπουργείο έχει βάλει πλαφόν στις εξαγωγές ωστόσο πάλι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται», επισημαίνει η κα Κάλφα.