Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χωρίς νερό εν μέσω καύσωνα ο δήμος Αβδήρων

Χωρίς νερό εν μέσω καύσωνα ο δήμος Αβδήρων

0

Μεγάλη βλάβη στον κεντρικό αγωγό που ξεκινά από την δεξαμενή στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Ουρά κατοίκων για νερό στην βρύση της  Γενισέας

 

Σύσκεψη στην ΔΕΥΑ Αβδήρων – Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Τι απαγορεύεται – Πρόστιμα 100 ευρώ

 

Το νερό…νεράκι λένε σ’ όλο το  παραλιακό μέτωπο οικισμών του δήμου Αβδήρων. Από την Πέμπτη το απόγευμα οι βρύσες στράγγισαν…εν μέσω καύσωνα προκαλώντας απόγνωση και διαμαρτυρίες σε κατοίκους και παραθεριστές. Ολονύκτια ήταν η προσπάθεια των συνεργείων της ΔΕΥΑΑ να εντοπίσουν και να αποκαταστήσουν την βλάβη, ωστόσο η ΔΕΥΑΑ χθες Παρασκευή 12/7 ανακοίνωσε ότι «δεν είναι δυνατή η ασφαλής εκτίμηση του χρόνου αποκατάστασης του προβλήματος, αναμένεται όμως ότι θα χρειαστεί χρονικό διάστημα μιας έως δύο ημερών».

Μεγάλη βλάβη στον κεντρικό αγωγό που ξεκινά από την δεξαμενή στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ

Μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος τη ΔΕΥΑ Αβδήρων Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου ανέφερε πως η βλάβη που προκάλεσε μεγάλη διαρροή νερού εντοπίστηκε στον κεντρικό αγωγό στην περιοχή μετά την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ όπου βρίσκεται η δεξαμενή (κοντά στο Γηροκομείο Ξάνθης). «Η  βλάβη είναι σε βάθος 5 μέτρων και κάτω από ένα τοιχίο. Ήταν δύσκολη η προσέγγισή της. Χθες δούλευε όλη νύχτα το συνεργείο μας και συνεχίζεται η επιδιόρθωση. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε νερό μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Ζητάμε την κατανόηση των δημοτών μας που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που έχει υψηλές θερμοκρασίες και κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε  για να αποκαταστήσουμε την βλάβη». Όπως διευκρίνισε η κα Ζουρνατζίδου η βλάβη αφορά στο παλιό δίκτυο που είναι 40 ετών  και όχι το νέο που ολοκληρώθηκε την Άνοιξη αλλά δεν τέθηκε ακόμη σε λειτουργία. Ο παλιός αυτός αγωγός τροφοδείται με νερό από την δεξαμενή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και με φυσική ροή υδροδοτεί τους οικισμούς Αβδήρων, Βελόνης, Γκιώνας, Μάνδρας, Μυρωδάτου, Πεζούλας καθώς και σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Ουρά κατοίκων για νερό στην Γενισέα

Πολλοί κάτοικοι των Αβδήρων έσπευσαν να εφοδιαστούν νερό από την κοινόχρηστη βρύση της Γενισέας. Μάλιστα σχηματίστηκαν ουρές. Ο δήμος εφοδίασε με υδροφόρα της ΔΕΥΑ με νερό το Κέντρο Υγείας και σκοπεύει αν αργήσει να αποκατασταθεί η βλάβη να στείλει και βυτιοφόρα στους οικισμούς και εμφιαλωμένα νερά.

Σύσκεψη στην ΔΕΥΑ Αβδήρων – Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Στο μεταξύ το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Δ.Σ της ΔΕΥΑ Αβδήρων όπου και τέθηκε το θέμα τις έντονης λειψυδρίας στις δεξαμενές απ’ όπου υδρεύονται όλοι οι οικισμοί του παλιού Δήμου Σελέρου πλην της Λευκόπετρας, που έχει δική της γεώτρηση,  όλοι οι οικισμοί του καποδιστριακού δήμου Αβδήρων (Άβδηρα, Μυρωδάτο Κεσσάνη , Πόρτο Λάγος, Σέλινο, Ποταμιά, καθώς επίσης και Παλιός και Νέος Ζυγός και Φελώνη. Εξαιρούνται οι οικισμοί Πετεινός και Διομήδεια καθώς και το Μαγικό Αλκυόνη, Συδινή, Πολύσιτος που υδρεύονται από δικές τους γεωτρήσεις και δεν επιβαρύνουν το δίκτυο που τροφοδοτείται  από τις δεξαμενές του δήμου.  Όπως ανέφερε η κα Ζουρνατζίδου: « κρίθηκε αναγκαία η λήψη έκτακτων μέτρων για τους δύο επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σ’ αυτούς τους οικισμούς δεν θα λείψει το πόσιμο νερό. Η στάθμη στις δεξαμενές μας έχει πέσει πάρα πολύ λόγω της ανομβρίας».

Τι απαγορεύεται – Πρόστιμα 100 ευρώ

Σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύεται στους κατοίκους των προαναφερόμενων οικισμών που υδρεύονται από το κεντρικό δίκτυο όλες οι εργασίες που δαπανούν πολύ νερό Όπως: Πότισμα πρασίνου, δηλαδή κήπων, γκαζόν, μπαξέδων. Επίσης πλύσιμο αυτοκινήτων, μπαλκονιών . Γενικά η ΔΕΥΑΑ συστήνει το περιορισμό της χρήσης του νερού μόνο σε ότι αφορά μαγείρεμα και την ατομική υγιεινή και καθαριότητα.

Να σημειώσουμε ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων θα γίνονται έλεγχοι και όσοι δεν συμμορφωθούν στις συστάσεις και επανειλημμένως σπαταλούν νερό θα τους βεβαιώνει πρόστιμο 100 ευρώ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή

Στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθη…