Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

0

Ερημιά και λύπη Ι
Στο αγαπημένο τοπόσημο το σχόλιο που ακολουθεί, στο ξενοδοχείο Ξενία της πόλης μας.
Οι περιπατητές το βλέπουν σκοτεινό, έρημο, με εμφανή την εικόνα της εγκατάλειψης.
Το παλιό Ξενία και πριν από λίγο Ελισσώ,  ακολούθησε την καταστροφική μοίρα των περισσοτέρων Ξενία στην χώρα μας. Δηλαδή την λάθος διαχείριση εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας. Η οποία αντί να καλέσει σε συζήτηση και συμφωνία για συνέχιση των προηγούμενων διαχειριστών-ενοικιαστών, τους αρνήθηκε την ανανέωση της μίσθωσης.
Έτσι οι ένοικοι έφυγαν και φυσικά νέος ενδιαφερόμενος δεν θα εμφανιστεί και οι διαγωνισμοί θα αποβαίνουν άγονοι όπως ήδη έχει συμβεί.
Γ.Δ.


Ερημιά και λύπη ΙΙ
Αυτή η καθαρά κρατικίστικη νοοτροπία, απόλυτα αρνητική και αντιπαραγωγική για το μέλλον του κτηρίου, σύντομα θα επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι η αντίληψη αυτή είναι η αιτία που τα περισσότερα Ξενία είναι κλειστά, λεηλατημένα, εγκαταλελειμμένα.
Το κακό αυτό προηγούμενο συνεχίστηκε και στο Ξενία Ξάνθης (πρώην Ελισσώ). Μάλιστα, δεν χρειάζεται κανένα επιχείρημα, αρκεί κάποιος να δει την κατάντια του Ξενία Κομοτηνής.
Δυστυχώς, το ίδιο το κράτος απαξιώνει την περιουσία του, τιμωρεί τον σωστό επιχειρηματία και συναινεί σε μια ενέργεια εις βάρος της Ξάνθης με το να ερημοποιηθεί μία όμορφη, γραφική και γεμάτη από συναισθήματα περιοχή.
Γ.Δ.


Μήπως γίνεται δούλεμα;
Για πολλοστή φορά, ήταν λάθος μου που δεν κράτησα στοιχεία, υπουργείο Συγκοινωνιών και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν σαφάρι για ανασφάλιστα οχήματα.
Ένα έχω να παρατηρήσω για το θέμα. Είμαι βέβαιος όπως και οι περισσότεροι από σας, ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Απολύτως όμως. Κι αυτό διότι το 95% όσων έχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα είτε Ι.Χ. είτε φορτηγά, είναι Τσιγγάνοι (Ρομά), εν δυνάμει ψηφοφόροι της κυβερνητικής παράταξης.
Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Μάλλον τελικά, γίνει μία τρύπα στο νερό.
-Πάντως το πως χωρίς ντροπή μας δουλεύουν εμάς τους συνεπείς πολίτες δε λέγεται…
Γ.Δ.


Είδος πολυτελείας οι διακοπές
Είδος πολυτελείας έχουν γίνει οι διακοπές. «Φωτιά» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα αεροπορικά, τα ξενοδοχεία, η εστίαση.
Έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), καταγράφει αύξηση +19,7% αεροπορικά εισιτήρια +12,7% πακέτο διακοπών, +12% ξενοδοχεία. Αν κάποιος θέλει να πάει διακοπές σε έναν δημοφιλή προορισμό, δύσκολα θα τα βγάλει πέρα με κάτω από 2.000 ευρώ συνολικά. Σε όχι δημοφιλείς προορισμούς είναι πιο οικονομικά. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι οι πιο ακριβοί προορισμοί. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή σε κάποιο προορισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς το κόστος των ακτοπλοϊκών. Επίσης υπάρχει μία στροφή και στα …εξοχικά φίλων ή και στα σπίτια των γονιών στα χωριά όσοι διαθέτουν.
Μ.Ξ.


Η εύκολη ρετσινιά
Το διαβάσαμε, το ακούσαμε πρόσφατα σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη στις ευρωεκλογές και η δεύτερη στις Γαλλικές εκλογές.
Μάλιστα στη χώρα μας έγιναν αναλύσεις, γράφτηκαν άρθρα πύρινα, υπήρξαν δηλώσεις πολιτικών.  Όλοι με ευκολία κατά των ακροδεξιών, του φασίστα ψηφοφόρου ο οποίος είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Ελληνικές υπερβολές παγιωμένες δεκαετίες τώρα με κρυπτόμενες πολιτικές φιλοδοξίες, ενίοτε και μωροφιλοδοξίες.
Καλλιεργήθηκε μια φοβία για την ακροδεξιά, για τον φασισμό. Που τελικά, όπως αποδείχτηκε ήταν ένα πολιτικό παιγνίδι και μόνον στο οποίο έξυπνα κάποιοι εμφάνισαν έναν μπαμπούλα για να φοβερίσουν τμήματα του λαού.
Αν το κόλπο πέτυχε; Θεωρώ πως σ’ ένα βαθμό ναι. Εκείνο όμως που με προβληματίζει είναι ότι το κόλπο εμφανίζεται σε κάθε εκλογές.
Γ.Δ.


Ένας πελαργός 12 ετών
Το αλίευσα στην φίλη εφημερίδα ΓΝΩΜΗ του Έβρου, με γύρισε χρόνια πίσω, θυμήθηκα τις φωλιές τους και βέβαια το μυθιστόρημα του αείμνηστου Συγγραφέα και Ποιητή της Ξάνθης Στέφανου Ιωαννίδη «Τα παιδιά των Πελαργών».
Διαβάστε:
«Ένας πελαργός ετών…12! Η φετινή Εθνική Απογραφή Λευκών Πελαργών είχε άλλη μια ευχάριστη έκπληξη: την επανεύρεση ενός γνωστού από τα παλιά πελαργού που δακτυλιώθηκε ως νεοσσός το 2012. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε ηλικία δακτυλιωμένο πελαργό στην Ελλάδα! Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η ιστορία ξεκινά τον Ιούνιο του 2012 στο Μυρωδάτο Ξάνθης, όταν ο μικρός απέκτησε το δαχτυλίδι του από την Eva Stets, Συντονίστρια των Δακτυλιώσεων Λευκών Πελαργών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το προσωπικό του τότε Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστονίδας- Ισμαρίδας (νυν μονάδα διαχείρισης του ΟΦΕΠΕΚΑ).
Όταν επέστρεψε και πάλι, ως ενήλικος πελαργός πια, διάλεξε μια φωλιά 15 χλμ από την μητρική του, στην οποία επιστρέφει κάθε χρόνο από την Αφρική για να φωλιάσει. Φέτος μάλιστα η οικογένεια απέκτησε τρεις νεοσσούς!
Από την ημέρα της δακτυλίωσής του μέχρι την φετινή παρατήρηση έχουν περάσει 4.379 μέρες, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό!
Ευχόμαστε να μακροημερεύσει και να είναι τυχερός, όπως όλα τα μεταναστευτικά μας λελέκια».
Γ.Δ.


Το ΝΑΤΟ συνεχίζει δυναμικά τη στήριξη της Ουκρανίας
Η συμπλήρωση των 75 ετών από τη γέννηση του ΝΑΤΟ βρήκε σε σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Συμμαχίας, παρόλα αυτά αποφασίστηκε η συνέχιση της δυναμικής στήριξης της Ουκρανίας. Τα μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής διαβεβαίωσαν την Ουκρανία για τη «μη αναστρέψιμη πορεία» εισόδου στην οικογένειά τους. Η στήριξή τους εκδηλώθηκε επίσης με υποσχέσεις για μαχητικά αεροσκάφη F-16, συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα οπλικά συστήματα.
Οι σύμμαχοι θα προμηθεύσουν 5 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 4 συστοιχίες Patriot που θα προσφέρουν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Ιταλία. Τα 32 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας διαβεβαίωσαν το Κίεβο για την «αταλάντευτη» υποστήριξη στην πολεμική προσπάθειά του.  Έχουν μάλιστα δεσμεύσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για τον επόμενο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και της αεροπορικής άμυνας.
Η συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία ήταν στην κορυφή της ατζέντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με το κοινό ανακοινωθέν των μελών να επισημαίνει ότι η Ρωσία «παραμένει η πιο σημαντική και άμεση απειλή» για την ασφάλεια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16 θα «πετάξουν στους ουκρανικούς αιθέρες αυτό το καλοκαίρι».
Σύμφωνα με παλιότερη παραδοχή του πρωθυπουργού η συμμαχία είχε ζητήσει κι από την Ελλάδα να παραχωρήσει F16, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό καθώς στη δική μας περίπτωση τα αεροσκάφη πετούν καθημερινά αποτρέποντας παραβιάσεις… από τη συμμαχική Τουρκία…
Κ.Λ.


Δύο άξιοι εκπρόσωποι

Εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν στη Γαλλία, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έκανε την επιλογή της. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα έχουν την τιμή να είναι οι σημαιοφόροι μας που θα μπουν στην πρώτη βάρκα στον Σηκουάνα, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου.
Η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πήρε αυτή την απόφαση εύκολα για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, ενώ χρειάστηκε να συνεχιστεί η συνεδρίαση για τη γυναικεία παρουσία, όπου μάλιστα υπήρχαν τέσσερις υποψηφιότητες.
Εκτός από την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, υποψήφιες ήταν η Μαρία Σάκκαρη, η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η αρχηγός της Εθνικής πόλο Μαρία Πλευρίτου.
Αρχικά η επιτροπή επέλεξε για τον άνδρα τον Μίλτο Τεντόγλου, αλλά αυτός ευγενικά αρνήθηκε επικαλούμενος τις προπονήσεις του.
Τέλος καλό, όλα καλά και ευχές από όλους τους Έλληνες για επιτυχίες στους αγώνες.
Γ.Δ.


Άμεση ανταπόκριση της ΔΥΠΑ για τον Βρεφονηπιακό Ξάνθης
Άμεση ήταν η ανταπόκριση της κεντρικής Υπηρεσίας ΔΥΠΑ για τα κτηριακά προβλήματα του Βρεφονηπιακού Σταθμού ΔΥΠΑ Ξάνθης που αναδείξαμε σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας. Να θυμίσουμε ότι αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν ένα εξώδικο που έστειλε προς τη διοίκηση ο σύλλογος υπαλλήλων της ΔΥΠΑ, ο οποίος κατέφυγε σε εξώδικο προκειμένου να …ενδιαφερθεί η ΔΥΠΑ για τον Σταθμό Ξάνθης και να κάνει τεχνικό έλεγχο. Όπως μάλιστα είχε αναφερθεί για το κτηριακό  πρόβλημα στον Σταθμό ενημέρωσε την ΔΥΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2023 και δεν υπήρχε ανταπόκριση. Βέβαια δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι μετά το ρεπορτάζ μας η ΔΥΠΑ έβγαλε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ απόφαση του Δ.Σ Δ.ΥΠ.Α. με θέμα την έγκριση μελέτης και ανάθεσης του έργου επισκευής τμήματος της στέγης, αποκατάστασης της μόνωσης του δώματος του κτιρίου στέγασης του ΒΝΣ Ξάνθης και λοιπών επισκευαστικών εργασιών συνολικού προϋπολογισμού 35.534,00 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το «Ε» για τις ανάγκες του ρεπορτάζ προσπάθησε να επικοινωνήσει με τα κεντρικά της ΔΥΠΑ χωρίς ανταπόκριση ενώ είχε επικοινωνία με το προσωπικό του Σταθμού. Το επισημαίνουμε γιατί ο Σύλλογος υπαλλήλων, τον πρόεδρο του οποίου φιλοξενήσαμε τις απόψεις του …ξέχασε να αναφερθεί στην συνεισφορά του «Ε» στην θετική εξέλιξη σε νέο δελτίο τύπου όπου την ανακοινώνει.
Έτσι γιατί κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται. Δεν είναι σωστό όταν μας χρειάζονται να τους δίνουμε βήμα και μετά να ξεχνάνε τη συμβολή μας!
Μ.Ξ. 


 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …