Ναυγοσώστες ή απλά παρόντες;
Το περιστατικό συνέβη σε παραλία της γειτονικής Καβάλας και συγκεκριμένα της Ηρακλείτσας. Γυναίκα που βρισκόταν στη θάλασσα ένιωθε να παρασύρεται από το ρεύμα και καλούσε σε βοήθεια. Στην παραλία υπήρχε ναυαγοσώστης όμως δεν άκουγε τις φωνές της γυναίκας για βοήθεια. Αυτό κράτησε ώρα, ώσπου την γυναίκα άκουσαν δύο άνδρες που κολυμπούσαν παραδίπλα. Προσέτρεξαν, την βοήθησαν και η γυναίκα τους ευχαρίστησε. Όταν συνήλθε τους διηγήθηκε ότι επί πολλή ώρα φώναζε αλλά ο ναυαγοσώστης δεν την άκουγε. Αιτία, κι εδώ είναι η ουσία της υπόθεσης, η δυνατή μουσική από το μπιτς μπαρ. Η μουσική κάλυπτε τη δική της φωνή κι ευτυχώς βρέθηκαν δύο κολυμβητές και την έβγαλαν στην ακτή.
Γ.Δ.
Νέα «όπλα»
Σιγά-σιγά αυξάνεται πανελλαδικά η χρήση drones. Μάλιστα χρησιμοποιούνται σε διάφορες αποστολές μέχρι και ράντισμα δέντρων και άλλων καλλιεργειών.
Επειδή λοιπόν το εργαλείο αυτό έχει και ρόλο επιτήρησης φέτος χρησιμοποιείται σε μεγάλο αριθμό για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών.
Ένα τέτοιο drone θα χρησιμοποιηθεί επί 24ωρου βάσεως για να επιτηρεί το Δάσος της Δαδιάς και περιοχές της Ροδόπης. Η εναέρια επιτήρηση θα ξεκινήσει αρχές Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Σε λίγο, σε όλη τη χώρα στα δάση της κυρίως, θα υπάρχουν drones που θα επιτηρούν για έγκαιρη προειδοποίηση φωτιάς.
Γ.Δ.
Εν συντομία
«Η Ν.Δ. οφείλει να δει με νέο πνεύμα και οπτική την Θράκη. Όπως γράφτηκε ήδη, μια μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι απαραίτητη, μαζί με δήλωση ισχυρής παρουσίας τους κράτους».
Τα λέμε, τα γράφουμε, όμως φωνές σε ώτα μη ακουόντων τελικά.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει με αγάπη μητρική, με ενδιαφέρον και αποφασιστικότητα στο να λύσει τα χρονίζοντα προβλήματα.
Επισημαίνουμε ότι η περιοχή της Θράκης έχει πρόβλημα δημογραφικό. Τα χωριά αδειάζουν επικίνδυνα, οι δουλειές είναι απαραίτητες για τους νέους.
Δεν συνεχίζω διότι τα έχω πει όπως και άλλοι πολλοί κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Σημασία όμως έχει η παρέμβαση της Πολιτείας σε επιλεγμένους τομείς. Το μέλλον για τη Θράκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Γ.Δ.
Αερόμπικ στη θάλασσα
Ιδού κι ένα καλοκαιρινό νέο που ενδιαφέρει τις κυρίες κάθε ηλικίας το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη.
Συγκεκριμένα σε παραλία των Αβδήρων γυναίκες αθλούνται μέσα στη θάλασσα με ασκήσεις αερόμπικ. Τα μαθήματα επιμελείται γυμνάστρια γνώστρια του aqua aerobics και ήδη συμμετέχουν σ’ αυτά γύρω στις 20 γυναίκες.
Οι συναντήσεις γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη τις πρωινές ώρες και οι συμμετέχουσες κυρίες απολαμβάνουν τα οφέλη της γυμναστικής στο νερό καθώς και το πρωινό μπάνιο τους.
Γ.Δ.
Εκλογές εν όψει
Οι αναβολές τελείωσαν και πλέον ορίστηκαν οι ημερομηνίες των εκλογών.
Κι άλλες εκλογές θα ρωτήσετε, και θα’ χετε δίκιο.
Μόνο που αυτές οι εκλογές αφορούν το Επιμελητήριο Ξάνθης. Είναι δηλαδή συγκεκριμένου χώρου και αφορούν τα μέλη του ΕΒΕ που περιλαμβάνουν τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Βιομήχανους του νομού.
Οι εκλογές αυτές αποφασίστηκε να γίνουν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 2 και η ψηφοφορία θα γίνει στο κτήριο του Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά, δύο θα είναι οι υποψηφιότητες. Αυτή του νυν προέδρου Στυλιανού Μωραΐτη και της κυρίας Μαριάνθης Μαλλιαρουδάκη.
Τέλος, δεν αποκλείεται και υποψηφιότητα ατόμου από το ΚΚΕ.
Γ.Δ.
Οι Καβαλιώτες δε το αφήνουν…στη μοίρα του
Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη είχαν ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου Σάββας Αργυράκης. Συζήτησαν, όπως μαθαίνουμε από την ανακοίνωση του βουλευτή το ζήτημα του αρδευτικού της Ξάνθης και ο Υφυπουργός τους διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως το έργο αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την επάρκεια νερού στον Δήμο Νέστου. Από τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού καταλάβαμε ότι του εξέφρασαν τις ανησυχίες τους όπως παγίως εκφράζουν εδώ και καιρό για το ίδιο έργο και, όπως φαίνεται δεν αφήνουν τα πράγματα να εξελιχθούν “μόνα τους”. Είναι γνωστό άλλωστε ότι επιδιώκουν να ακυρώσουν το αρδευτικό έργο της Ξάνθης και να μονοπωλούν το νερό του Νέστου. Την ίδια στιγμή, οι παράγοντες της Ξάνθης τρέχουν σε πανηγύρια…
Καμιά ανησυχία… Καλοκαιράκι!
Μ.Ξ.
Παίζουν με τη φωτιά στο Δροσερό
Παίζουν με την φωτιά κάποιοι εκεί στο Δροσερό αλλά ας προσέξουν γιατί όποιος παίζει με την φωτιά καίγεται πρώτα ο ίδιος! Σε καθημερινή βάση έχουμε και μια φωτιά πέριξ του Δροσερού. Κινητοποιείται η Πυροσβεστική την σβήνει και ποτέ κανείς δεν συλλαμβάνεται. Ποτέ κανένας… Αυτή η ατιμωρησία οδηγεί στην ασυδοσία και σ’ αυτή την άναρχη κατάσταση που σημαδεύει την καθημερινότητα όλης της πόλης. Οι ανησυχίες εντείνονται από την στιγμή που έχουμε αυτές τις συνθήκες του καύσωνα, μήπως αυτές οι μικροφωτιές ξεφύγουν και απειλήσουν όλη την πόλη, όπως έγινε στην Πάτρα που κάηκαν κατοικίες. Τι θα γίνει επιτέλους με αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο Δροσερό. Επικρατεί μια ιδιότυπη ασυλία που έχει οδηγήσει στην αποθράσυνση. Επιτέλους δεν μπορεί ένας συνοικισμός να δημιουργεί τόσα προβλήματα σ΄ όλο τον δήμο.
Μ.Ξ.
Οι Έλληνες γνωρίζουν την Αλβανία
Κάποτε θα συνέβαινε κι έτσι δεν ξαφνιαστήκατε. Η Αλβανία εσχάτως έχει γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός κυρίως για τους Έλληνες.
Τελευταία αυξάνονται οι οδικές εκδρομές και από την πόλη μας, οργανωμένες ή ιδιωτών με Ι.Χ.
Πόλεις όπως η Χειμάρρα, οι Άγιοι Σαράντα και άλλες, προσελκύουν επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την άγνωστη χώρα που βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας και μέχρι τώρα την γνωρίζει από τους Αλβανούς που εργάζονται και ζουν δίπλα τους.
Έτσι, χρόνο τον χρόνο, αυξάνονται οι τουρίστες οι οποίοι έχουν, είναι η αλήθεια, μια απορία για το πως είναι σαν χώρα η Αλβανία. Βέβαια οι εντυπώσεις από την επίσκεψη αυτή είναι διάφορες.
Γ.Δ.
Μία επιστολή
Από συμπολίτη Οικονομολόγο λάβαμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επιστολή με την οποία ο συντάκτης της συμπληρώνει με τη δική του άποψη το προχθεσινό σχόλιο της στήλης «χρειάζονται παραγωγικές επενδύσεις».
Το παραθέτω διότι έχει σημαντικό ενδιαφέρον.
Γράφει: «Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί μεγάλη και ανεπούλωτη πληγή για την Ελλάδα, με τις επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς να καθίστανται πλέον αναγκαίες για το μέλλον. Για τον λόγο αυτόν είναι κρίσιμη η στοχευμένη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξαγωγικές δυνατότητες. Η Ελλάδα μπορεί να λάβει έως και 36 δισ. ευρώ συνολικά σε επιδοτήσεις και δάνεια μέχρι το τέλος του 2026, ποσό που αντιστοιχεί στο 19,66% του ΑΕΠ. Σημαντικό μέρος των πόρων έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενέργειας, ενός τομέα που έχει μάλιστα τη δυνατότητα να βελτιώσει ουσιαστικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς αναμένεται να μειώσει τις ανάγκες για εισαγωγή καυσίμων, αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές.
Παράλληλα προβληματική είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους (ποσοστό άνω του 40% το 2023) στρέφεται προς τον μη παραγωγικό τομέα του real estate, δηλαδή της διαχείρισης ήδη υπαρχόντων ακινήτων.
Προκειμένου η Ελλάδα να μην απειλείται διαρκώς από κερδοσκοπικές επιθέσεις που θα ξυπνούν μνήμες 2009, είναι ύψιστης σημασίας η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μέσω της ανάπτυξης τομέων με μεγάλη προστιθέμενη αξία».
Γ.Δ.
Ας τα λάβουν υπόψιν τους
Πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις κάποιες ενέργειες και κάποιες αποφάσεις.
Το είδαμε στην χώρα μας στις ευρωεκλογές με την αποχή αφενός από τις κάλπες και την μείωση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας.
Από μια άποψη θα πει κανείς ότι οι κυβερνήσεις λαμβάνουν τις αποφάσεις αλλά αυτές κρίνονται εάν είναι λογικές, επεξεργασμένες σωστά, πάντα με την σκέψη να βοηθάει μεγάλα τμήματα του λαού κι όχι να τα εξαντλεί φορολογικά.
Η πρόχειρη και στο γόνατο νομοθέτηση, είναι βέβαιο ότι διασπά την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος όταν δεν λαμβάνεται υπόψιν και η δική του άποψη. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να θεωρούν φέουδό τους τη χώρα και θα πρέπει να ζυγίζουν ακριβοδίκαια την κάθε απόφασή τους που τελικά αφορά τους πολίτες και τη ζωή τους.
-Ας μην τα ξεχνούν αυτά τα απλά πράγματα εκεί στην ΝΔ εάν θέλουν να δουν άλλα νούμερα στις δημοσκοπήσεις…
Γ.Δ.