Μουτζουρωμένες πινακίδες
Είμαι βέβαιος ότι τις έχετε παρατηρήσει κι εσείς τις μουτζουρωμένες πινακίδες σήμανσης στους δρόμους. Μάλιστα είναι τόσες πολλές που υπερτερούν των υπολοίπων καθαρών.
Αυτοκόλλητα ομάδων ποδοσφαίρου, γκράφιτι, μουτζούρες. Αυτό είναι το τρίπτυχο των βανδάλων ως προς τα μέσα «επίθεσης» εις βάρος των πινακίδων.
Το φαινόμενο δυστυχώς αποδεικνύει το επίπεδο του λαού μας, έστω μιας μερίδας αυτού κυρίως δε νεολαίους που συνήθως δρουν τη νύχτα.
Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις το τι δείχνει η πινακίδα, σε τι αναφέρεται έχει εξαφανιστεί από τις μουντζούρες!
-Αλήθεια ποιος έχει την ευθύνη για το καθάρισμα αυτών των πινακίδων, ποια υπηρεσία;
Γ.Δ.
Μάθαμε να ζούμε
Είναι γεγονός ότι έχουμε ως ένα βαθμό προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες.
Αυτήν την προσαρμοστικότητα την έχει ο άνθρωπος, εκατομμύρια χρόνια τώρα. Έτσι, ο οργανισμός μας μαθαίνει να ζει, να επιβιώνει. Είναι στο DNA του τόσο οι υψηλές όσο και οι αντίστοιχες χαμηλές με τη γνωστή περίοδο των παγετώνων.
Σήμερα και αύριο εάν δεν αλλάξουν τα κλιματολογικά δεδομένα που εκπορεύονται από τις δραστηριότητες των ανθρώπων, θα ζούμε στις υψηλές θερμοκρασίες, τη μείωση των βροχών, το λιώσιμο των πάγων και άλλων αρνητικών γεγονότων που θα υπονομεύουν το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, ίσως και δισεκατομμυρίων.
-Σενάριο τρόμου; Από τους κυβερνώντες εξαρτάται.
Γ.Δ.
Καύσωνας
Καύσωνας και στην Ξάνθη και η θερμοκρασία από νωρίς το πρωί της Τρίτης ήταν πάνω από 30 βαθμούς ενώ το μεσημέρι έφτασε 35 – 37 βαθμούς. Το χαρακτηριστικό του καύσωνα δεν είναι απλά οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά όταν αυτές δεν είναι κάτω από 28 το βράδυ και το πρωί. Καίει και τσουρουφλίζει λοιπόν και μόνο υπομονή μπορούμε να κάνουμε έως την Κυριακή που λένε οι Μετεωρολόγοι ότι θα δροσίσει. Άλλωστε είναι αυτό που λέμε ντάλα καλοκαίρι και τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνος ιδιαίτερα για παιδιά και ηλικιωμένους γι’ αυτό και επιβάλλεται να τηρούνται οι οδηγίες που ανακοινώνονται από την Πολιτική Προστασία.
Μ.Ξ.
Οι viral λέξεις και φράσεις
Κάθε εποχή έχει τις λέξεις και τις φράσεις της που τη χαρακτηρίζουν καθώς συνδέονται με όσα αποτελούν στόχοι και προτάγματα της κοινωνίας. Έτσι στην εποχή μας οι λέξεις που κυριαρχούν, αυτές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και θεωρούνται viral είναι η «βιωσιμότητα» και «βιώσιμη ανάπτυξη». Δεν υπάρχει κείμενο που να διαβάζεις ή δήλωση πολιτικού ή κάποιου με ένα κοινωνικό status τέλος πάντων που να μην κολλάει και μια «βιωσιμότητα»! Επίσης η «πράσινη ανάπτυξη», η πράσινη μετάβαση», «πράσινη ενέργεια» «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» και άλλα …πράσινα άλογα είναι φράσεις πολύ in που όταν χρησιμοποιούνται υποδηλώνουν άτομα με πολύ προχωρημένο τρόπο σκέψης.
Καλά είναι όλα αυτά αρκεί να μην είναι μόνο για το θεαθήναι και για να δημιουργούμε εντυπώσεις αλλά να εφαρμόζονται στην πράξη.
Μ.Ξ.
Η Άννα θα πει «παρούσα»
Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου εντός των ημερών θα δηλώσει «παρούσα». «Παρούσα» βεβαίως για την διεκδίκηση της θέσης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.
Η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου, όπως γίνεται αντιληπτό, αλλάζει άρδην τα πολιτικά δεδομένα της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.
Οι εκλογές μπαίνουν σε «άλλη φάση», δημιουργούν ένα νέο πεδίο υψηλών προδιαγραφών τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και την πολιτική σκηνή της χώρας.
Η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου δημιουργεί άμεσα τον νέο σοβαρό, δυναμικό πόλο έναντι της ΝΔ του Μητσοτάκη. Οι όροι του πολιτικού παιγνιδιού θα αλλάξουν και είναι βέβαιο ότι πλέον θα δημιουργηθεί ένας σοβαρός πολιτικός αντίπαλος σχεδόν ισόβαρης ισχύος και αποδοχής στους πολίτες της χώρας που επιθυμούν την ανανέωση στην διακυβέρνηση.
Γ.Δ.
Τσιμεντοποίηση πόλης
Τώρα λοιπόν μπορούν οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης μας να καταλάβουν και ερμηνεύσουν την επιμονή της στήλης εδώ και χρόνια με το θέμα του πρασίνου.
Επιμένουμε για τις μικρές οάσεις, για την ανάγκη φύτευσης δέντρων και θάμνων.
Η ανάγκη αυτή είναι μεγάλη κυρίως στις γειτονιές που έχουν τσιμεντοποηθεί τελείως.
Οι καύσωνες που βιώνουμε και οι οποίοι θ’ αυξάνονται με τα χρόνια, θα κάνουν τη ζωή ζοφερή και κλειστή, περιορισμένη στο σπίτι και με κλιματιστικό· σε έναν χώρο ενώ οι υπόλοιποι θα είναι αβίωτοι.
Αυτός όμως ο τρόπος ζωής του υποχρεωτικού εγκλεισμού, ψυχολογικά είναι ό,τι χειρότερο.
Γ.Δ.
Λύση το πράσινο στην πόλη
Υπάρχουν ως εκ τούτου ερωτήματα πολλά. Που απαιτούν απαντήσεις για να αρχίσει ν’ αλλάζει η ζωή στις γνωστές γειτονιές της πόλης. Στις γειτονιές που ο αέρας δύσκολα κυκλοφορεί, που απουσιάζει το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι.
Επανερχόμαστε ως εκ τούτου, να ξεκινήσει από τώρα η έρευνα, ο σχεδιασμός και οι μελέτες για το πρασίνισμα της πόλης.
Μεθοδικά, οργανωμένα, με πρόγραμμα και κυρίως σε βάθος χρόνων. Όχι περιστασιακές δουλειές, πασαλείμματα.
Πριν βιώσουμε επομένως οι Ξανθιώτες ημέρες καταστροφής, περιμένουμε το άμεσο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής. Εδώ και τώρα πράσινο στην πόλη.
Γ.Δ.
Το νερό και η διαχείρισή του
Το γνωρίζουν πλέον όλοι οι συμπολίτες ότι θα ζήσουμε, όχι μόνον εμείς βέβαια, μεγάλες χρονικές περιόδους με ξηρασία και μειωμένες βροχές.
Ήδη τα μηνύματα ήρθαν και όσοι δεν τα έλαβαν εθελοτυφλούν.
Ο Κόσυνθος σχεδόν έχει ξεμείνει από νερό μέχρι να φτάσει στην πόλη, ο Νέστος έχει χαμηλότερη στάθμη διότι δεν έβρεξε ικανοποιητικά τον χειμώνα και το χιόνι ήταν ελάχιστο. Καλύτερα να ξεχάσουμε το παρελθόν και να προσαρμοστούμε στο σήμερα.
Το θέμα του νερού πλέον καθίσταται το υπ’ αριθμόν ένα γι’ αυτό και η σπατάλη του δεν επιτρέπεται. Και πράσινο χωρίς νερό δεν νοείται.
Αγαπητοί συμπολίτες, θα πρέπει να ετοιμαστούμε για βασικές μας συνήθειες. Το μέλλον θα είναι άσχημο εάν δεν τις αλλάξουμε εγκαίρως.
Γ.Δ.
Τα δύο πρόσωπα του Τουρισμού
Άλλοι έχουν υπερτουρισμό και άλλοι ψάχνουν τους τουρίστες!
Πρόσφατα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, για άλλη μια φορά, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για το πλήθος των τουριστών.
Το ίδιο συμβαίνει στη Βενετία όπως και σε άλλες πόλεις – τουριστικούς προορισμούς ανά την Ευρώπη.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για αλλαγές στο επίπεδο της ζωής τους, για την υποβάθμισή του, για την ακρίβεια στα ενοίκια, το κόστος ζωής τους και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Είναι παράξενοι, τρελοί όλοι αυτοί; Όχι βέβαια. Απλά αναφέρω ότι ο υπερτουρισμός είναι τελικά αρνητικός για τους κατοίκους.
Από την άλλη, υπάρχουν περιοχές που στερούνται την παρουσία των τουριστών και όσα θετικά προσφέρουν αυτοί στην οικονομία.
Προφανώς το ζητούμενο είναι ο μέσος όρος όμως και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζονται έργα υποδομής.
Γ.Δ.
ΟΟΣΑ και Περιφέρεια ΑΜΘ
Οφείλω να σταθώ και να σχολιάσω θετικά την πρωτοβουλία της Περιφέρειάς μας να συναντηθεί, συζητήσει και συνεργαστεί με κλιμάκιο του ΟΟΣΑ.
Θα ρωτήσει ίσως κάποιος. Είναι σημαντικό αυτό; Απαντώ. Βεβαίως, διότι ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν την χαμηλή απόδοση της ΠΑΜΘ σε κοινωνικοοικονομικούς δείκτες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, γι’ αυτό σύστησε ομάδα εργασίας με στόχο τον συντονισμό ενεργειών για την αναβάθμιση της θέσης της Περιφέρειας. Η ομάδα αναζήτησε τεχνική υποστήριξη από τον ΟΟΣΑ ο οποίος και ανταποκρίθηκε θετικά.
Έτσι, η περιφέρειά μας θα έχει πλέον συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Ο οποίος ενημερώθηκε ήδη για την γεωγραφική περιοχή της ΑΜΘ ως παραμεθόρια περιοχή και πως αυτή η θέση συνεχίζει να επηρεάζει τις άμεσες και έμμεσες επενδύσεις στην περιοχή. Και μία διευκρίνηση. Αναφέρομαι στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με παγκόσμιο κύρος.
Γ.Δ.