Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Υψηλό το κόστος της Πυροπροστασίας

Υψηλό το κόστος της Πυροπροστασίας

0

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός από τον καθαρισμό τους πρέπει να πληρώνουν σε ιδιωτική εταιρεία την μεταφορά των υπολειμμάτων

 

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ξάνθης, Α. Χατζηαντωνίου: «Η υπηρεσία Καθαριότητας είναι αρμόδια μόνο για  την αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων»

 

Ακριβά κοστίζει η Πυροπροστασία χωρίς ωστόσο αυτό να μειώνει την σημασία και την αναγκαιότητα να εφαρμόζεται. Ωστόσο αρρυθμίες έχουν παρουσιαστεί λόγω του νομοθετικού κενού ως προς αν θα είναι υπεύθυνοι οι ιδιοκτήτες για την μεταφορά της βιομάζας μετά τον καθαρισμό των οικοπέδων τους ή οι οικείοι δήμοι. Το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων προχωρά σε ικανοποιητικό ρυθμό και μέχρι στιγμής πάνω από 500.000 είναι οι  δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr  ενώ έχουν κατατεθεί 3.804 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα. Μάλιστα δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ως τις 15 Ιουλίου.

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ξάνθης, Α. Χατζηαντωνίου: «Η υπηρεσία Καθαριότητας είναι αρμόδια μόνο για  την αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων»

Η εικόνα με σωρούς κλαδιών, ξερόχορτων και λοιπών υπολειμμάτων καθαρισμού δεν είναι τόσο συνήθης στον αστικό ιστό της πόλης μας, ώστε να μιλάμε για πρόβλημα ωστόσο παραμένει ζητούμενο πού να αποθέσει ο ιδιοκτήτης τη βιομάζα από τον καθαρισμό του οικοπέδου του. Στο ερώτημα απαντά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ξάνθη Αθανάσιος Χατζηαντωνίου: «Η υπηρεσία Καθαριότητας είναι αρμόδια μόνο για  την αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων, των μπλε και πράσινων κάδων καθώς και των πεζοδρομίων και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων. Αυτά τα απορρίμματα τα παραδίδει στην ΔΙΑΑΜΑΘ που τα μεταφέρει στο ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης. Ο ΧΥΤΑ Ξάνθης είναι ανενεργός. Για τα ογκώδη απορρίμματα ο δήμος έχει  αναθέσει την μεταφορά τους σε ιδιωτική εταιρεία. Ο δημότης όταν καθαρίζει  το οικόπεδό του οφείλει να φροντίσει και την μεταφορά των υπολειμμάτων.» σημειώνει ο κ. Χατζηαντωνίου, διευκρινίζοντας ότι τα δημοτικά τέλη που πληρώνει ο δημότης αφορούν την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό και όχι την μεταφορά των ογκωδών απορριμμάτων και  υπολειμμάτων καθαρισμού οικοπέδων.

Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης, Ι. Τσάπαλης: «Έχουμε  κάνει έγγραφο ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση»

Για το ίδιο θέμα κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης Ιωάννης Τσάπαλης: «Ο κάθε ιδιοκτήτης που θα καθαρίσει το οικόπεδό του οφείλει να τα μεταφέρει. Κι ο δήμος σε ιδιωτική εταιρεία τα έχει αναθέσει. Είναι αλήθεια ότι οι δημότες έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά με όλα αυτά. Προσπαθούμε να βρούμε λύση. Έχουμε στείλει έγγραφο όπως και άλλοι δήμοι ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση για να ελαφρύνουμε σ’ αυτό το θέμα τους δημότες μας».

Ο κ. Τσάπαλης πρόσθεσε πως οι δημότες της Ξάνθης έχουν ευαισθητοποιηθεί και έχουν ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στον καθαρισμό των οικοπέδων τους και πως δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα ανεξέλεγκτης απόθεσης σε διάφορα σημεία κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού.

Οι δήμοι πετούν το γάντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών τονίστηκε ότι όταν το κεντρικό κράτος θεσμοθετεί μέτρα, πρέπει να υπολογίσει και τις οικονομικές συνέπειες που προκαλούνται.

Επισημάνθηκε δε ότι οι σφιχτές προθεσμίες για τον καθαρισμό οικοπέδων και τα επαπειλούμενα πρόστιμα, προκάλεσαν εκρηκτικό πρόβλημα στη διαχείριση της ασφαλούς διάθεσης της βιομάζας, στο οποίο κλήθηκαν οι δήμοι να ανταποκριθούν χωρίς να διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους, προσωπικό και τα μέσα.

Οι δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ ζητούν νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων, παράλληλα με το κόστος μέσων, συνεργείων και άλλων εξόδων  που απαιτεί ο καθαρισμός των οικοπέδων τους,  θα έχουν πρόσθετη υποχρέωση και δαπάνη,  να απευθύνονται σε ιδιωτικές εταιρίες και συστήματα διαχείρισης,  καταβάλλοντας το ανάλογο κόστος, για την ασφαλή συγκέντρωση και μεταφορά σε επιλεγμένους χώρους επεξεργασίας και ανακύκλωσης της βιομάζας  τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν σχετική βεβαίωση.

Η υποβολή της βεβαίωσης για τη διαχείριση της βιομάζας, θα ενταχθεί παράλληλα ως υποχρεωτικό πεδίο συμπλήρωσης της δήλωσης, που υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες  στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, για να γλιτώσουν τις προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης και πρόστιμα των 1000 έως 54.000 ευρώ.

Αν υπάρξει νομοθετική ικανοποίηση της πρότασης των Δήμων  αναμένονται έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών μέσω του οργάνου τους της ΠΟΜΙΔΑ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…