Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

0

Επτά υποψήφιοι μέχρι στιγμής
Δικαίωμα του καθενός είναι να εκφράσει την επιθυμία του να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου από την στιγμή που δόθηκε το «πράσινο φως» να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή για τις 6 Οκτωβρίου η πρώτη και στις 13 ο δεύτερος γύρος εφόσον χρειαστεί.
Όμως, αυτή η καθόλα σοβαρή εκλογική διαδικασία κινδυνεύει με ευτελισμό. Εξαιτίας των πολλών υποψηφιοτήτων.
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Δούκας, Κατρίνης, Κανελλάκης, και οι κυρίες Μιλένα Αποστολάκη και Νάντια Γιαννακοπούλου. Συνολικά επτά υποψήφιοι μέχρι στιγμής, χωρίς να αποκλείεται και η σοβαρότερη υποψηφιότητα όλων της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου.
Τι πιστεύω τελικά; Ότι κάποιοι των υποψηφίων θ’ αποσυρθούν. Στην τελική αναμέτρηση προβλέπω να είναι τρεις οι υποψήφιοι.
Γ.Δ.


Όλοι κρινόμαστε
Στην δημόσια ζωή μας κρινόμαστε όλοι. Το ίδιο και στον ιδιωτικό, τα άτομα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα και των οποίων η συμπεριφορά κρίνεται από την κοινή γνώμη.
Πρόσφατα λοιπόν εμφανίστηκε ως πρωταγωνιστής επεισοδίου με ιδιώτη ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης. Ο οποίος όμως με ανακοίνωσή του διαψεύδει το γεγονός και τα Μέσα Ενημέρωσης που αναφέρθηκαν σ’ αυτό.·
Γ.Δ.


Μεγάλη νίκη των Εργατικών στις Βρετανικές εκλογές
Πανωλεθρία στους συντηρητικούς που μετά από 14 χρόνια χάνουν την εξουσία.  Είναι αυτοί που υλοποίησαν το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η νίκη των Εργατικών  που ανήκουν στην  κεντροαριστερά εξισορροπεί λίγο την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη από την ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων. Μη ξεχνάμε ότι είναι θέμα χρόνου να αναλάβει ακροδεξιά κυβέρνηση στην Γαλλία με πρόεδρο τον κεντροδεξιό Μακρόν και στην Ιταλία κυβερνά το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι. Η απειλή της  ακροδεξιάς είναι υπαρκτή και προκαλεί ανησυχία γιατί ανακαλεί ιστορικές μνήμες από την τελευταία άνοδό της που μετέτρεψε την Ευρώπη πεδίο του β΄ παγκόσμιου πολέμου.
Μ.Ξ.  


Κούκος αηδόνι η Πυροπροστασία
Τα μαλλιά της κεφαλής του καλείται να πληρώσει ένας πολίτης αν έχει την …ατυχία να έχει ένα οικοπεδάκι ή το σπίτι του είναι κοντά σε δασική περιοχή, όπως πολλά σπίτια στα χωριά. Ο νέος νόμος τον υποχρεώνει να το καθαρίσει και να μπει στην ειδική πλατφόρμα να το δηλώσει γιατί αλλιώς θα έχει πρόστιμο. Άντε και το καθάρισε μετά πού τα πάει τα κλαδιά, τους θάμνους,  τα ξερόχορτα; Δεν μπορεί  να τ’ αφήσει στο οικόπεδό του, ούτε στο πεζοδρόμιο ή να πάει να τα πετάξει κάπου αλλά ούτε κι ο δήμος αναλαμβάνει να τα μεταφέρει και να τα πετάξει. Συγκεκριμένα για τον δήμο Ξάνθης όταν λειτουργούσε ο ΧΥΤΑ αυτό γινόταν αλλά τώρα τα απορρίμματα της Ξάνθης μεταφέρονται στον ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης από την ΔΙΑΑΜΑΘ που δεν αναλαμβάνει αυτού του είδους την βιομάζα.  Όπως μας είπαν αρμοδίως  από την υπηρεσία Καθαριότητας, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αποκομιδή μόνο για οικιακά σκουπίδια! Συνεπώς πρέπει ο πολίτης να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία να τα μεταφέρουν έναντι αμοιβής βεβαίως βεβαίως…Αν δε έχει την ατυχία να απέχει το σπίτι του έως 300 μέτρα από δασική περιοχή θα πρέπει να κάνει και τεχνική μελέτη. Δηλαδή του βγαίνει κούκος αηδόνι η Πυροπροστασία. Ο δημότης πληρώνει τέλη καθαριότητας γιατί να πληρώνει και έξτρα σε ιδιωτικές εταιρείες;
Μ.Ξ.


Μια απλή διαπίστωση
Μου έλεγε συμπολίτης για ένα γεγονός που πρόσεξε τώρα το καλοκαίρι στις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούν Σύλλογοι, Σωματεία κλπ.
Παρατήρησε λοιπόν τις υψηλές τιμές που έχουν οι εκδηλώσεις αυτές, όπως και οι διάφορες συναυλίες.
Μου έλεγε λοιπόν ότι το εικοσάευρω είναι σχεδόν η βάση της κάθε τιμής, ενώ υπάρχουν και ακριβότερες. Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια κοντεύει το κατοστάρι κι αυτό για μία εκδήλωση.
Μου επεσήμανε ότι οι τιμές αυτές ανέβηκαν αρκετά, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που το πρόγραμμα που προσφέρθηκε ήταν πρόχειρα στημένο και χωρίς καλό ήχο.
-Άραγε είναι δυνατός κάποιος έλεγχος; Ρωτάω, έτσι ακαδημαϊκά που λένε.
Γ.Δ.


Εμπρησμός Ι
Τελικά η υπόθεση του εμπρησμού του σπιτιού του Γιώργου Σταυρόπουλου, συμπολίτη μας συνταξιούχου ηθοποιού, έχει πίσω της μεγάλο και ενδιαφέρον παρασκήνιο. Μάλιστα στην όλη αντιπαράθεση που έχει προηγηθεί, φέρονται να εμπλέκονται πρώην πολιτικός, δικηγόρος, και φυσικά οι τρεις, κατά την καταγγελία, εμπρηστές που όπως όλα δείχνουν εκτέλεσαν εντολή για να κάψουν το σπίτι του Γ. Σταυρόπουλου ενώ βρισκόταν και ο ίδιος μέσα.
Ήδη όπως αναφέραμε και στο προχθεσινό φύλλο ο κ.Σταυρόπουλος υπέβαλε μήνυση σε βάρος γνωστού ατόμου στην κοινωνία του Δροσερού και της Ξάνθης ως υπεύθυνου για τον εμπρησμό του σπιτιού του. Το άτομο αυτό συνελήφθη σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Η κοινωνία της Ξάνθης παρακολουθεί προβληματισμένη την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής η οποία είναι σπάνια ως γεγονός και πρωτοφανής. Εντυπωσιάζει μάλιστα, η εμπλοκή επωνύμων συμπολιτών για την συγκάλυψη των εμπλεκομένων στην πρωτοφανή αυτή ενέργεια σε βάρος ενός απλού ανθρώπου.
Επειδή ποτέ κατά το παρελθόν δεν συνέβη κάτι παρόμοιο για εντολή θανάτου αθώου πολίτη στο νομό μας, η κοινωνία αναμένει ν’ αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη και όλοι οι υπαίτιοι να τιμωρηθούν αυστηρά.
Η εφημερίδα μας ως εκφράζουσα την τοπική κοινωνία θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης σε βάρος του δημότη, ο οποίος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για την προστασία του στην Δικαιοσύνη.
Γ.Δ.


Εμπρησμός ΙΙ
Μένω στην υπόθεση γιατί δεν έχει ξανατύχει άλλη φορά να έχουμε στα αστυνομικά χρονικά των τελευταίων 20-30 χρόνων, απ’ όσο θυμάμαι, άλλη υπόθεση αυτής της μορφής σύμφωνα με όσα κατέθεσε το παρ’ ολίγον θύμα.
Δηλαδή, κάποιος που ενδιαφερόταν να κάνει κακό σε γείτονά του, να αναθέτει σε 3 γνωστούς του  να πάνε να βάλουν φωτιά στο σπίτι στις 4-5 η ώρα για να τον κάψουν τόσο αυτόν όσο και την παλιά μονοκατοικία που βρίσκεται στην οδό Πετρελαιοαποθηκών στον Κασκανέ. Μια περιοχή δίπλα στον οικισμό του Δροσερού όπου η κατοικία του φερόμενου ως εντολέα για τον εμπρησμό και ήδη συλληφθέντα μετά από μήνυση του συμπολίτη συνταξιούχου ηθοποιού Γιώργου Σταυρόπουλου.
Γ.Δ.


Εμπρησμός ΙΙΙ
Από δω και πέρα πλέον η υπόθεση θα μεταφερθεί στα χέρια της Δικαιοσύνης. Αυτή θα πρέπει να σταθμίσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα τεθούν υπόψιν της.
Η δικαιοσύνη θα πρέπει ν’ αποδοθεί ανεπηρέαστη από εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι είναι βέβαιο ότι, αν και εφόσον καταφέρει η αστυνομική έρευνα να “πιάσει το νήμα”, θα επιδιώξουν να ασκήσουν πίεση. Αυτό αφορά και όσους έχουν δικά τους συμφέροντα, αλλά και τον νομικό που παρενέβη με προβληματικό τρόπο στην υπόθεση.
Αυτά λίγο-πολύ έγιναν γνωστά, τα συζητά ονομαστικά η κοινωνία της Ξάνθης γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αφεθεί η Δικαιοσύνη να εξετάσει όλα τα στοιχεία και να τιμωρήσει όσους έχουν συμμετοχή αλλά και ευθύνη στην σύλληψη και εκτέλεση της αποτρόπαιας και απαράδεκτης αυτής πράξης που μεθοδεύτηκε σε βάρος ενός φιλήσυχου συνανθρώπου που επί χρόνια έζησε στην Αθήνα εργαζόμενος ως ηθοποιός, ο οποίος ερχόταν στις διακοπές του και τις γιορτές στο σπίτι του και μάλιστα έχαιρε της αγάπης και φιλίας των γειτόνων του.
Γ.Δ.


«Γιορτή κατσικιού»
Αυτό  κι αν είναι πρωτότυπο. Να διοργανώνεται δηλαδή γιορτή με πολιτιστικές δράσεις αφιερωμένες στο Κατσίκι της Σαμοθράκης.
Δηλαδή, ο ισχυρός δεσμός μεταξύ κατσικιού και ανθρώπου στο νησί, αποτέλεσε την αφορμή για την υλοποίηση ενός προγράμματος από τοπικό Σύλλογο.
Υποκλίνομαι στην εφευρετικότητα των ανθρώπων της Σαμοθράκης και επιβεβαιώνω τον ισχυρό δεσμό των κατοίκων με το κατσίκι γενικώς, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνω ότι οι ταβέρνες του νησιού προσφέρουν νόστιμο ψητό κατσίκι.
Γ.Δ.


Άμεσα μέτρα
Το λένε και το υποστηρίζουν λίγο-πολύ όλοι. Ότι τα φυσικά ισοζύγια (γεννήσεις-θάνατοι) στη χώρα μας έχουν αλλάξει πρόσημο, μετατρεπόμενα για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μας από θετικά σε αρνητικά, ουσιαστικά μετά το 2010. Η συνεχής αύξηση του πλήθους των ηλικιωμένων έχει προκαλέσει μια αύξηση των θανάτων που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, ενώ η συνεχής μείωση του αριθμού των παιδιών που αποκτούν τα ζευγάρια προκάλεσε τη μείωση των γεννήσεων μετά το 1980.
Οι αντίστροφες πορείες θανάτων και γεννήσεων οδήγησαν αναπόφευκτα, από ένα σημείο και μετά, στην υπεροχή των πρώτων έναντι των δεύτερων, μια υπεροχή που μεγαλώνει συνεχώς: 38,5χιλ. λιγότερες γεννήσεις από θανάτους την τριετία 2011-13 και 111 χιλ. το 2017-2019 (113 θάνατοι/100 γεννήσεις στην  πρώτη και 143 στη δεύτερη). Στην τριετία όμως 2020-22 το έλλειμμα διευθύνθηκε σημαντικά καθώς το φυσικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 169 σχεδόν χιλ. με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν 168 θάνατοι σε 100 γεννήσεις.
Η επιδημία προκαλώντας αυξημένη θνησιμότητα επιτάχυνε την αύξηση των θανάτων, ενώ οι επιπτώσεις στις γεννήσεις ήταν περιορισμένες, καθώς η μείωσή τους (-13 χιλ. ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες τριετίες) ήταν λίγο μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Όμως οι διαπιστώσεις πλέον δεν αρκούν. Χρειάζονται άμεσα, ριζικά μέτρα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Να τιμηθεί ο Μάνος Χατζιδάκις Ι Το έχουμε ξαναπεί, αλλά οι άρχοντες του τόπου δεν το αξιολ…