Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Λυσιστράτη»: Οι γυναίκες από τον «Οίκο» στον «Δήμο»

«Λυσιστράτη»: Οι γυναίκες από τον «Οίκο» στον «Δήμο»

0

Τα «Ανατολικά του Νέστου» παρουσίασαν την παράσταση του εργαστηρίου τους στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις 1 και 2 Ιουλίου


Για ακόμη μία χρονιά τα «Ανατολικά του Νέστου» παρουσίασαν την δουλειά του θεατρικού εργαστηρίου τους ανεβάζοντας επί σκηνής την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Ο κόσμος της Ξάνθης υποδέχτηκε με χαρά το, δηκτικό προς τον πόλεμο, έργο του Αριστοφάνη γεμίζοντας το Αμφιθέατρο και τις δύο μέρες και καταχειροκροτώντας τους συντελεστές, των οποίων οι ερμηνείες αποτέλεσαν το καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο της άρτιας δουλειάς του θεατρικού εργαστηρίου.

Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.χ. Μια χρονιά που η πόλη–κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι οχυρωμένοι στη Δεκέλεια επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Εντός των τειχών η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια του 411 πΧ., μεταφέροντας τη γυναίκα, από τον «Οίκο» στο «Δήμο» όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες, και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της.

Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης μέσω της κωμωδίας του κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα».

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία-διδασκαλία: Πολυξένη Καρακατσάνη-Βασίλης Λειβαδίτης

Μουσική σύνθεση- διδασκαλία χορικών: Χριστεφανία Λουκίδου

Επιμέλεια κίνησης: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

Σκηνογραφία-γκράφιτι: Αλέξανδρος Γοανίδης

Styling: Oral color & cut

Oι μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου:

Χριστίνα Γεροντάρη, Νίκος Γιοβαννόπουλος, Δημήτρης Δεδεμάδης, Χριστόφορος Καραγιαννίδης, Δήμητρα Κοτσάκη, Όλγα Μαυρομμάτη, Ευγενία Μπαθρέλλου, Σπύρος Μπαλουκίδης, Ελένη Παμπόρη, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Ραξιώνη, Νανά Σαρητζόγλου, Κώστας Τατάρογλου, Φατμέ Τασήμ Ογλού, Ελένη Τρανοπούλου, Ειρήνη Χατζηνικολάου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…