Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ”Καμπανάκι” Στουρνάρα για την κλιματική αλλαγή: ”Εξαπλάσιες από ό,τι αναμέναμε οι επιπτώσεις στην οικονομία”

”Καμπανάκι” Στουρνάρα για την κλιματική αλλαγή: ”Εξαπλάσιες από ό,τι αναμέναμε οι επιπτώσεις στην οικονομία”

0

 Ο ρόλος των τραπεζών


«Καμπανάκι» από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία. Ειδικότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, ανέφερε πως οι μακροοικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι εξαπλάσιες, σε όρους απώλειας προϊόντος, από αυτές που πιστεύαμε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε πως μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ σταδιακά, έως και κατά 12% σωρευτικά μετά από 6 χρόνια, με τις μειωτικές επιδράσεις στο ΑΕΠ να συνεχίζονται ακόμη και 10 χρόνια μετά.

Κατά δεύτερον, υπογράμμισε πως η οικονομική ανάπτυξη πλήττεται και από ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασίες, πλημμύρες κτλ.), τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα με ζημιές σε υποδομές αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μελέτες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκτιμάται ότι οδηγούν σε μείωση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 0,5 ποσοστιαία μονάδα τη χρονιά που συμβαίνουν. Ακόμη και αν ανακάμψει σταδιακά η παραγωγή, η αυξημένη αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επηρεάζει τις καταναλωτικές και επενδυτικές επιλογές, την παραγωγικότητα της εργασίας και την απασχόληση, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Τρίτον, σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα στις θερμότερες χώρες.

Τέταρτον, σύμφωνα με το διοικητή, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει δυσανάλογα διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και τομείς της οικονομίας, και άρα οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό δεν θα είναι ίδιες σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δημιουργώντας μια επιπλέον πρόκληση για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Πέμπτον, αναφέρθηκε σε πιθανές επιπτώσεις στο προϊόν και τον πληθωρισμό που αναμένονται και από την πράσινη μετάβαση, τα μέτρα και τις πολιτικές προς καθαρές μηδενικές εκπομπές, τις επιδοτήσεις και τη σχετική φορολόγηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…