Αργύρης Καμπούρης και Δημήτρης Διαμαντίδης βρέθηκαν στην πόλη μας
Ολοκληρώθηκε το Final 8, του 51ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Παίδων- Final 8, με νικητή τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΌ ΣΦΠ. Συμμετείχαν, επίσης, οι ομάδες, με σειρά κατάταξης,
2η θέση, ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,
3η θέση ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ,
4η θέση ΑΣΠ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ,
5η θέση ΔΕΚΑ,
6η θέση, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΟΑΑ,
7η θέση ΓΣ ΙΤΕΑΣ,
και 8η θέση, ΜΓΣ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ, ο νικητής της δικής μας ΕΚΑΣΑΜΑΘ.
Πέντε μέρες γεμάτες με μπάσκετ, γεμάτες εξαιρετικό θέαμα, πάθος και εμπειρίες, για τους μικρούς μας φίλους που το παρακολούθησαν κι όχι μόνο γι’ αυτούς. Αποδείχτηκε περίτρανα το υψηλό επίπεδο της ελληνικής καλαθοσφαίρισης
Είδαμε να παίζουν παίχτες της Παιδικής κατηγορίας, δηλαδή γεννηθέντες το 2008-2009, που κάποιοι από αυτούς θα παίζουν αργότερα και στην επίσημη αγαπημένη, την εθνική μας.
Είδαμε ακόμη και παλαίμαχους μπασκετμπολίστες, πράγμα αδιανόητο για την πόλη μας, όπως:
- Τον Αργύρη Καμπούρη, την εμβληματική αυτή φυσιογνωμία στην ιστορία του Ολυμπιακού, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται στα τμήματα υποδομής της ομάδας, ως τεχνικός σύμβουλος.
Η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα του υπήρξε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987, όταν στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση ευστόχησε στις δύο τελευταίες βολές του αγώνα χαρίζοντας το τρόπαιο στην Εθνική Ελλάδας.
- Τον Δημήτρη Διαμαντιδη, τον καλαθοσφαιριστή που ψηφίστηκε ως μέλος της καλύτερης δεκάδας αθλητών που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση της Ευρωλίγκα για δυο δεκαετίες 2000-2020.
Σφράγισε με τον πολυδιάστατο τρόπο παιχνιδιού του μια ολόκληρη εποχή, μένοντας στην ιστορία του ελληνικής και ευρωπαϊκής καλαθοσφαίρισης και αποτελώντας πρότυπο αθλητή για τις επόμενες γενιές καλαθοσφαιριστών.
Ο ρόλος του στην επανάκαμψη της εθνικής ομάδας μπάσκετ υπήρξε καθοριστικός για τις μεγάλες επιτυχίες με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005.
Σκόραρε το νικητήριο τρίποντο που έστειλε την Ελλάδα στον τελικό καθώς και το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης 2006.
- Τον Νίκο Σταυρόπουλο, πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή και τωρινό τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ, μέλος της εθνικής μας ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987.
- Τον Γιάννη Τσουμή, πρώτο σκόρερ του Ηρακλή, που για 18 ολόκληρα χρόνια φορούσε τα κυανόλευκα με αξιέπαινη συνέπεια. Τον αριστερόχειρα γκαρντ με το νούμερο 13. Τον αθλητή, που συμμετείχε στην Εθνική Παίδων, εν έτει 1975, όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ U16, μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Μέμο Ιωάννου και τον Λιβέρη Ανδρίτσο. Μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ.
- Τον Κώστα Τσαρτσαρή, υπεύθυνο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και έναν εκ των κορυφαίων διεθνών καλαθοσφαιριστών.
Η διεξαγωγή στην πόλη μας μιας τέτοιας Πανελλήνιας διοργάνωσης Καλαθοσφαίρισης, Παίδων η Εφήβων, ήταν σκέψη πολλών χρόνων. Ευδοκίμησε να γίνει τώρα και γι’ αυτό κάποιοι συνέλαβαν ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.
Ένας από τους πρωτεργάτες, αυτού του οράματος είναι ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας, ο κ. Νίκος Νικολόπουλος.
Μαζί του, ακούραστος συνοδοιπόρος στο όραμα, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, κ. Παναγιώτης Σταυρακάρας.
Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.
Δεν πρέπει να λησμονήσουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Ξάνθης και ιδιαίτερα τον δήμαρχο, κ. Ευστράτιο Κοντό, τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Τουρισμού κ. Αναστάσιο Ταρενίδη, τον προϊστάμενο αθλητισμού, κ. Αθανάσιο Πανδρακλάκη και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων.
Θετική ήταν η προσφορά, που καθόλη τη διάρκεια του Πρωταθλήματος, υπήρχαν κρύα νερά.
Ευελπιστούμε σε παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον, εκμεταλλευόμενοι το διαμάντι της Ξάνθης μας, το Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης».
Ως τότε, ελπίζουμε να έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικές μονάδες, το μόνο μελανό σημάδι, στην διεξαγωγή των αγώνων, που είναι απαραίτητες, όχι μόνο για τις θερινές εκδηλώσεις τέτοιου βεληνεκούς, αλλά και για τις προπονήσεις που διεξάγονται στο κλειστό γυμναστήριο τους χειμερινούς μήνες από τοπικούς συλλόγους της πόλης μας.
Νατάσα Μακρή