Η διατροφολόγος Ζωή Κρουστάλη μιλά στο «Ε» για τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε εν μέσω καλοκαιριού στην προσπάθεια να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αφυδάτωσης του οργανισμού μας
«Όσον αφορά τις γενικές συστάσεις προτείνουμε κοντά στα 2,5 λίτρα στους άντρες και 1,5 λίτρο στις γυναίκες οπωσδήποτε» τονίζει αναφορικά με τις εκτιμώμενες ποσότητες νερού που συνιστώνται
Τo παρατεταμένο «κύμα» καύσωνα μας φέρνει αντιμέτωπους/ες με υψηλές θερμοκρασίες και «χτυπά» το καμπανάκι όσον αφορά τις διατροφικές μας επιλογές. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι να μας «κόβεται η όρεξη», όπως λέμε εξαιτίας της αφόρητης ζέστης, αλλά το να μην τρώμε ή να επιλέγουμε συγκεκριμένα γεύματα δεν είναι λύση σε καμία περίπτωση. Απεναντίας, όπως υποστηρίζει η διατροφολόγος, Ζωή Κρουστάλη στο «Ε» είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πολύ νερό, όπως επίσης και φαγώσιμα, φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, ώστε να ενυδατώνεται ο οργανισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τέσσερα μπουκάλια νερό την ημέρα προς κατανάλωση
Αρχικά, η κ. Κρουστάλη προτείνει να αυξήσουμε τις ποσότητες νερού που καταναλώνουμε συγκριτικά με τον χειμώνα, τονίζοντας: «Συγκεκριμένα είναι βασικό να πίνουμε τουλάχιστον τέσσερα μπουκαλάκια την ημέρα. Όσον αφορά τις γενικές συστάσεις προτείνουμε κοντά στα 2,5 λίτρα στους άντρες και 1,5 λίτρο στις γυναίκες οπωσδήποτε. Επίσης, προτιμούμε φρούτα και λαχανικά εποχής για ενυδάτωση και ενδεχομένως θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και ηλεκτρολύτες στα άτομα που αθλούνται».
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο «έχουν την τιμητική τους»
Εν συνεχεία, αναφορικά με την ανεπάρκεια σιδήρου επισημαίνει πως προκρίνονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και κυρίως ζωικής προέλευσης, όπως συκώτι, κόκκινο κρέας και μετά όσα είναι φυτικής προέλευσης, όπως σπανάκι μαζί με βιταμίνη C.
Πέντε γεύματα εν μέσω καύσωνα
«Τέσσερα με πέντε γεύματα πρέπει να καταναλώνουμε κατά την περίοδο καύσωνα, αν και πολύς κόσμος δεν μπορεί να φάει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να παραλείπονται. Είναι, δηλαδή τρία κυρίως γεύματα και δυο ενδιάμεσα, τα σνακ, πιο ελαφριά και πιο καλοκαιρινά γεύματα», όπως υποστηρίζει.
Γευστικές προτιμήσεις της εποχής
Ακολούθως, η κ. Κρουστάλη κάνει μία επιλογή σε φρούτα και ξηρούς καρπούς, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μιας και είναι πιο δροσερό και το βασικό, πλούσιο σε πρωτεΐνη.
«Επιπλέον, τορτίγιες με κασέρι και λαχανικά αποτελούν πιο ελαφριά τρόφιμα. Κυρίως αυτή την εποχή προτείνουμε φρούτα με ξηρούς καρπούς ακόμη και αποξηραμένα, αλλά κατά κύριο λόγο τα φρέσκα, γιατί έχουν υγρά και μας ενυδατώνουν», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
SOS σε τροφές με βιταμίνη Β6
Δίνει μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, καθώς βοηθά αρκετά σε κατακρατήσεις του οργανισμού και πρηξίματα που μπορεί να προκληθούν λόγω ζέστης. «Ξηροί καρποί, ψάρια, λαχανικά, πουλερικά περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες Β6», καταλήγει.
Φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ειδικά για διαβητικούς
«Για τους διαβητικούς προτείνουμε φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Δεν απαγορεύουμε καρπούζι και μπανάνα, αρκεί βέβαια να είναι σε μικρές ποσότητες. Όλα τα υπόλοιπα φρούτα μπορούν να τα καταναλώνουν ακόμη και σε μεγαλύτερες ποσότητες, όπως μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια», όπως επισημαίνει.