Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χωρίς σήμα λειτουργίας από  το 2018 οι παιδικές χαρές του δήμου Ξάνθης!  

Χωρίς σήμα λειτουργίας από  το 2018 οι παιδικές χαρές του δήμου Ξάνθης!  

0

Απάντηση του δημάρχου Ξάνθης Στράτου Κοντού στο ερώτημα του πρώην δημάρχου Μανώλη Τσέπελη


 Ο κύβος ερρίφθη για τον ΣΔΑΝ Ξάνθης  – Τέλος χρόνου κλείνει  – Ο μελετητής δεν …πρόσεξε τα βενζινάδικα στην Λεωφόρο Στρατού ούτε όμως και οι υπάλληλοι του δήμου την μελέτη!


Για πέντε σημαντικά θέματα λογοδότησε η δημοτική αρχή προς την αντιπολίτευση που τα έθεσε, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20/6. Ειδικότερα αφορούσαν, τις Παιδικές Χαρές, με εισηγητή τον πρώην δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, το μέλλον του ΣΔΑΝΞ, με εισηγητή τον Μανώλη Φανουράκη, την διακοπή του έργου της ανάπλασης και οδικής ασφάλειας της Λεωφόρου Στρατού, με εισηγητή τον Μπεκήρ Ογλού Σουά,  τον Απολογισμό του Καρναβαλιού, με εισηγητή τον Ηλία Ασκαρίδη και την συντήρηση και λειτουργία του δημοτικού κτηρίου του Μουζαφέρ Μπέη, με εισηγητή τον Πασχάλη Λύρατζη.

Παιδικές Χαρές για …κλάματα

Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τις Παιδικές Χαρές το ερώτημα που τέθηκε ήταν ποιες ενέργειες από την νυν δημοτική αρχή, αν έχουν κατατεθεί και πόσα αιτήματα για πιστοποίηση και σήμα λειτουργίας στην αρμόδια επιτροπή και τελικά πόσες είναι πιστοποιημένες κι έχουν σήματα. Όπως εξήγησε ο κ. Φανουράκης που έκανε την εισήγηση (απόντος του κ. Τσέπελη), η προηγούμενη δημοτική αρχή πριν προχωρήσει στον διαγωνισμό για 14 νέες παιδικές χαρές διαπίστωσε προβλήματα στις υφιστάμενες και ανέθεσε σε πιστοποιητή ο οποίος και διαπίστωσε ένα … τόμο παρατηρήσεις οι οποίες έπρεπε να διορθωθούν. Δεν προχωρήσαμε στην επισκευή στις παρατηρήσεις γιατί τα λεφτά ήταν 400.000 ευρώ γι’ αυτό έκλεισαν οι συγκεκριμένες και προχωρήσαμε στον διαγωνισμό νέων παιδικών χαρών Στην σύμβαση προβλέπονται ο ανάδοχος να παραχωρήσει όλα τα  πιστοποιητικά εκτός από μία στο διοικητήριο δεν έχει κατατεθεί στην επιτροπή ελέγχου για το σήμα λειτουργίας. Λάθη υπάρχουν, κάποια πράγματα μπορούσαμε να τα τρέξουμε πιο γρήγορα και για αυτά λοιδορηθήκαμε…», παραδέχτηκε ο κ. Φανουράκης.

Από το 2018 δεν κατατέθηκε αίτημα για σήμα λειτουργίας στις παιδικές χαρές!

Απαντώντας ο δήμαρχος Στράτος Κοντός αναφέρθηκε στο τι έχει παραλάβει και τι έχει κάνει: « Παραλάβαμε 5 παλιές παιδικές χαρές για τις οποίες έπρεπε να γίνει άμεση ανανέωση της πιστοποίησης που έληγε. Για άλλες 12 είναι ενεργή η σύμβαση. Δεν υπήρχε καμιά διαδικασία πιστοποίησης. Το 2018 ήταν ο τελευταίος

φάκελος που κατατέθηκε για σήμα  στην επιτροπή που δίνει τα σήματα. Και βρήκαμε και μια σύμβαση που τρέχει που πιθανόν να έχει προβλήματα. Μέσω της τεχνικής υπηρεσίας και τμήματος συντηρήσεων τις επόμενες μέρες βγαίνει διαγωνισμός για πιστοποιημένο πιστοποιητή για να καταθέσουμε το αίτημα για παραχώρηση σήματος . Ο ανάδοχος κλήθηκε για τις υπόλοιπες και υποχρεούται να αποκαταστήσει τις ζημιές και να τις φέρει σε κατάσταση που να πιστοποιούνται. Αυτά παραλάβαμε δυστυχώς…».

Ο κ. Λύρατζης επανέλαβε με έμφαση ότι από το  2018 δεν έχει γίνει κανένα αίτημα για πιστοποίηση για να ρωτήσει ποιος  ήταν ο υπεύθυνος που φύτρωναν οι παιδικές χαρές χωρίς πιστοποιημένα παιχνίδια;

Ο κ. Φανουράκης πρόσθεσε πως ευτυχώς μέχρι σήμερα  δεν έγινε κάποιο ατύχημα!

Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή θα επισπεύσει τις διαδικασίες και μέχρι το τέλος του επόμενου τριμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι φάκελοι  για να πάρουμε το σήματα  για όλες τις παιδικές χαρές».

Ο κύβος ερρίφθη για τον ΣΔΑΝ Ξάνθης  – Τέλος χρόνου κλείνει

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Φανουράκης για την απόφαση των μετόχων να κλείσει ο ΣΔΑΝ Ξάνθης στις 31/12 γιατί όπως είπε είναι: «ένα ζημιογόνο νομικό πρόσωπο προς τους  δήμους – μετόχους. Και σε μας έγιναν τρεις εισηγήσεις για να κλείσει. Δεν ψήφιζα ούτε τους προϋπολογισμούς γιατί έλεγα ότι ήταν ασύμφορο και δεν πρόσφερε τίποτε έμπρακτα».

Σε ερώτηση του κ. Μελισσόπουλου για το  ποιος ευθύνεται διαχρονικά για την κατάσταση στον ΣΔΑΝΞ η απάντηση ήρθε από τον κ. Φανουράκη που υπέδειξε ως υπεύθυνο τον πρώην δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο: « Ομόφωνα πήραμε απόφαση το Δ.Σ. για να γίνει ΦΟΣΔΑ. Όμως ο κ. Δημαρχόπουλος δεν έκανε τίποτε.  Εκεί τελείωσε ο ΣΔΑΝ. Έγινε με νόμο του κράτους η ΔΙΑΜΑΘ, ΦΟΣΔΑ. Έχασε η Ξάνθη την ευκαιρία να δημιουργήσει τον δικό της ΦΟΣΔΑ».

Ο δήμαρχος κ. Κοντός τόνισε πως ο δήμος Ξάνθης έχει πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να  πληρώνει πολύ υψηλά τέλη. Ότι όταν ανέλαβε βρήκε αποθεματικό 53.000 ευρώ στο ταμείο: «Κάναμε μελέτη βιωσιμότητας γιατί το να βάλεις οτιδήποτε εξτρά πρέπει να αυξήσεις τα τέλη καθαριότητας γιατί είναι ανταποδοτικά. Προέκυψε ότι οι μειώσεις που γινόταν στα τέλη εκμηδένισαν το αποθεματικά 1.900.000 εκ. ευρώ. Κάναμε συζήτηση και καταλήξαμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι βιώσιμος. Οι υπάλληλοι θα απορροφηθούν από τους δήμους ανάλογα με την συμμετοχή κάθε δήμου».

Ο μελετητής δεν …πρόσεξε τα βενζινάδικα στην Λεωφόρο Στρατού ούτε όμως και οι υπάλληλοι του δήμου την μελέτη!

Στο θέμα της διακοπής της σύμβασης με ανάδοχο που ανέλαβε μετά από διαγωνισμό το έργο ανάπλαση και οδική ασφάλεια της Λεωφόρου Στρατού από τις ερωτο – απαντήσεις προέκυψε ότι η μελέτη δεν προέβλεπε τις δύο επιχειρήσεις που έχουν άδεια εισόδου ε- εξόδου και αυτό δεν το παρατήρησαν και στην αρμόδια υπηρεσία που παρέλαβαν την μελέτη. Όπως ανέφερε ο κ. Φανουράκης: « Η μόνη μας αγωνία η χρηματοδότηση του έργου γιατί το ταμείο ανάκαμψης είχε στενά πλαίσια», ωστόσο τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι το έργο θα συνεχιστεί όταν διευθετηθούν αυτές οι αστοχίες.

Λίγοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο για το Καρναβάλι

Σ’ ότι αφορά τον απολογισμό των ΘΛΕ ο κ. Ασκαρίδης έθεσε το ερώτημα τι θα κάνει ο δήμος με τις αδιάθετες στολές των συλλόγων. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Τσέπελης απάντησε ότι στην προηγούμενη οργανωτική έγινε απολογισμός «Έχουμε ξεκινήσει να σχεδιάζουμε για τα 60 χρόνια του θεσμού. Φέτος έχουμε τον χρόνο να σχεδιάσουμε πιο σωστά όλο τον θεσμό, πιο καινοτόμα. Θα στείλουμε και τις απαντήσεις από το ερωτηματολόγιο. Απάντησαν 658 άτομα με μέσο όρο το 3,6 αρκετά θετικά η αξιολόγηση» Ο δήμαρχος ωστόσο σημείωσε ότι ήταν πολύ λίγες οι απαντήσεις: «Στείλαμε ερωτηματολόγιο, δυστυχώς λάβαμε λίγες  απαντήσεις».

Ο Κ. Μελισσόπουλος σημείωσε ότι :διολισθαίνει  ο θεσμός γιατί δεν του προσθέσαμε καινούργια στοιχεία. Χρειάζεται καλλιτεχνικός διευθυντής ενώ ο κ. Λύρατζης πρότεινε να κάνει ο δήμος μια μελέτη για τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία του θεσμού.

Συντήρηση χρειάζεται το κτήριο του Μουζαφέρ Μπέη

Τέλος σ’ ότι αφορά το κτήριο του Μουζαφέρ Μπέη ο κ. Λύρατζης αναρωτήθηκε πότε επιτέλους θα λειτουργήσει και πως ένα κτήριο για το οποίο έχουν δαπανηθεί  τόσα χρήματα και δεν λειτουργεί. Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι το κτήριο έχει πολλές καταστροφές και χρειάζεται συντήρηση . Όταν ολοκληρωθεί αυτή θα εξεταστεί από την αρχή η χρήση του.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…