Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

0

Η ειδοποιός διαφορά
Μία σημαντική διαφορά που πλέον είναι εμφανής στην κοινή γνώμη του νομού αλλά και της περιφέρειας μεταξύ της περιόδου Μέτιου στην διοίκηση, μ’ αυτήν του Τοψίδη σήμερα, είναι η τήρηση των υποσχέσεων από πλευράς Τοψίδη.
Το τι σημαίνει αυτό είναι ολοφάνερο. Δίδεται μία υπόσχεση από τη διοίκηση Τοψίδη για κάποιο έργο, αυτή τηρείται· οπωσδήποτε.
Είναι σημαντικό αυτό για μία διοίκηση; Προφανώς, και μάλιστα αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία εκφέρονται οι υποσχέσεις, δεν πρόκειται για λόγια του αέρα.
Η διοίκηση Τοψίδη αποκαθιστά σιγά-σιγά και με σοβαρότητα το κύρος της Περιφέρειας ως ιδιαίτερα σημαντικού φορέα.
Γ.Δ.


Ελπίζουμε…
Γνωρίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο γραφείο Πρωθυπουργού η συντονίστρια αυτού κυρία Έλενα Σώκου.
Η οποία μάλιστα συχνά-πυκνά έχει συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής ενώ παράλληλα επισκέπτεται και διάφορα σημεία της περιοχής.
Λοιπόν, επειδή η κυρία Σώκου φέρει τον τίτλο της Συντονίστριας, θεωρώ ότι ως εκ της θέσης και αξιώματός της όταν θα έρθει στην Ξάνθη πως είναι ευκαιρία να την γνωρίσουμε αρχικά και προφανώς συζητήσουμε θέματα που έχουν σχέση με την Ξάνθη.
Μέλος άτυπο είναι της κυβέρνησης, τα ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν και την Ξάνθη, άρα μια γνωριμία είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη.
Γ.Δ.


Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης
Ένα από τα σημαντικά προγράμματα που αποτελούν την κορυφαία επιλογή κάθε δήμου είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει ουσιαστικά την φιλοσοφία της δημοτικής αρχής ως προς την επιλογή των έργων που αποφασίστηκαν να περιληφθούν σ’ αυτό. Έργα προφανώς σημαντικά που θα καθορίσουν με την υλοποίησή τους το μέλλον της πόλης ως έναν βαθμό.
Ήδη στο δημοτικό συμβούλιο έγινε συζήτηση επί του νέου Σχεδίου που κατέθεσε η δημοτική αρχή. Ένα σχέδιο που έχει δύο νέες αλλαγές και μια διατήρηση σχεδίου της προηγούμενης αρχής.
Λεπτομέρειες στο σχετικό ρεπορτάζ.
Γ.Δ.


Φεστιβάλ Φιλίππων
Οι φίλοι του καλού θεάτρου αναμένουν κάθε χρόνο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων. Το οποίο φέτος συμπληρώνει 67 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον Πολιτισμό της Περιφέρειας.
Το φετινό πρόγραμμα λοιπόν των εκδηλώσεων ξεκινά από τις 7 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως την 7η Σεπτεμβρίου.
Το πλήρες αναλυτικό πρόγραμμα δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο στη σελίδα 4.
Πρόκειται για ένα πλούσιο, ποικίλο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων που θα ικανοποιήσουν τα γούστα των περισσότερων.
Σημειώνω ότι τις εκδηλώσεις στους Φιλίππους παρακολουθούν και πολλοί Ξανθιώτες.
Η φετινή διοργάνωση φέρει τον τίτλο «Συνάντηση με τον ήλιο» από το ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το 67ο Φεστιβάλ.
Γ.Δ.


Ούτε στα όνειρά μας
Θα την ακούσουμε άραγε αυτήν την φράση που ακολουθεί από το στόμα Ξανθιώτη βουλευτή προς συνάδελφό του; Απαντώ, ποτέ!
Λοιπόν, πριν λίγες ημέρες ως γνωστόν ο πρωθυπουργός υλοποίησε «κάτι» σαν ανασχηματισμό. Ένας από τους λίγους υπουργούς που αντικαταστάθηκε ήταν ο Δημήτρης Καιρίδης υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Η καταγωγή Καιρίδη είναι από την Καβάλα.
Λοιπόν, ο Καιρίδης αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, Καβαλιώτη επίσης. Και ο έξυπνος και ετοιμόλογος Καιρίδης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής είπε «Χαίρομαι που ως Καβαλιώτης παραδίδω σε έναν Καβαλιώτη».
Ε, αυτή τη φράση δεν θα την ακούσουμε εμείς εδώ στην Ξάνθη για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα έχουμε ποτέ δύο Νεοδημοκράτες υπουργούς. Εδώ δεν έχουμε ούτε υφυπουργό τρίτης κατηγορίας, τι λέμε τώρα, ούτε στα πιο αισιόδοξα όνειρά μας…
Γ.Δ.


Δραστηριότητες πρώην
Και να θέλουμε, δε μας αφήνουν να τους ξεχάσουμε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας Καραμανλής και Σαμαράς.
Ιδού γιατί: οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής θα μιλήσουν σε εκδήλωση που θα γίνει την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μ.Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Συγκεκριμένα ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι» θα πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς στις 8μ.μ. ενώ αμέσως θα ακολουθήσει η ομιλία του Κώστα Καραμανλή.
Τέλος πάντων, αργόσχολοι είναι οι δύο άνδρες, ας διοργανώνουν ομιλίες. Ακροατήριο υπάρχει, είναι σίγουρο.
Γ.Δ.


Μικρή αναβολή
Την Τετάρτη, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καταγράφηκαν οι αγωνίες και οι διαφωνίες για την ηγεσία, τη λειτουργία του κόμματος.
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στη συνεδρίαση ότι το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του, το αποτέλεσμα δεν ήταν ήττα και άσκησε κριτική κατά των αμφισβητιών του.
Στον αντίποδα, βρέθηκε σχεδόν απομονωμένος καθώς ελάχιστοι σηκώθηκαν να τον υπερασπιστούν με τις ομιλίες τους. Αντιθέτως, ακόμη και πρώην σύμμαχοί του, του άσκησαν δριμύτατη κριτική. Κοινό ήταν το αίτημα για εσωκομματικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν και σχεδόν ομόθυμη κριτική για τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια και την έλλειψη καθοδήγησης και πολιτικής λειτουργίας.
Τελικά, αποφασίστηκε να γίνει στις 30 Ιουνίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να ξεκαθαρίσει εκεί το τοπίο, δηλαδή εάν θα πάνε σε εσωκομματικές εκλογές.
Γ.Δ.


Περί ευθανασίας ο λόγος
Μαλώνουν σε γειτονικό δήμο για την ευθανασία. Προσοχή, όχι ανθρώπων, αλλά ζώων.
Το θέμα εμφανίστηκε όταν υπήρξε άρρωστο ζώο το οποίο δεν είχε καμία πιθανότητα να επιβιώσει και ο κτηνίατρος δήλωσε ότι πρέπει το ζώο να θανατωθεί.
Δεν θα το πιστέψετε. Υπήρξαν αντιδράσεις από φιλοζωικό Σωματείο!
Δηλαδή, το Σωματείο υποστηρίζει το άρρωστο ζώο ν’ αφεθεί να πεθάνει, να πονάει και να ταλαιπωρείται αντί να του γίνει μία ένεση και να γλυτώσει το ζώο όλη αυτή την ταλαιπωρία.
Είμαστε πίσω, πολλά χρόνια. Κατά δήλωση αγαπάμε τα ζώα, τα φροντίζουμε αλλά προτιμάμε να πονούν αντί να τα βοηθάμε να τερματίσουν τη ζωή τους ανώδυνα.
Με την ευκαιρία σκέφτομαι πόσες αντιδράσεις θα υπάρξουν εάν εκφράσει ένας άνθρωπος που δεν έχει ελπίδα να γίνει καλά από την ασθένεια που έχει, ζητήσει να του γίνει η ένεση για να «φύγει» με αξιοπρέπεια και χωρίς πόνους.
Γ.Δ.


Αναζητώντας τον …μέρμηγκα
Φωτιές άναψε μια φράση του Πασχάλη Λύρατζη στη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου που αφορούσε το ερώτημα γιατί σταμάτησε το έργο της ανάπλασης και οδικής ασφάλειας της Λεωφόρου Στρατού. Ειδικότερα αναπτύχθηκε μια  κόντρα με τον Μανώλη Φανουράκη, με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Φανουράκης παραδέχτηκε μεν  την αστοχία της μελέτης που δεν είχε συμπεριλάβει τις δύο επιχειρήσεις (πρατήρια βενζίνης) που δραστηριοποιούνται εκεί, ωστόσο προσπάθησε να δικαιολογήσει τους υπαλλήλους της υπηρεσίας που την παρέλαβαν. Η συζήτηση ξέφυγε χωρίς εμφανή λόγο και ο κ. Λύρατζης πήρε το λόγο και είπε επί λέξει: «Άκουσα κάποιο μυρμήγκι να έχει μια απειλητική διάθεση στο πρόσωπό μου». Ο κ. Φανουράκης θεώρησε ότι το λέει για τον ίδιο ή για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο καθώς ήταν οι μόνοι που μίλησαν και του ζήτησε να ανακαλέσει ειδάλλως θα επικαλεστεί κάθε νόμιμο μέσο, όπως είπε. Τελικά δεν κατονομάστηκε ποιος ήταν το «μερμήγκι» αλλά το γεγονός ότι ο κ. Λύρατζης του απάντησε : «Πήγαινε (εισαγγελέα) και εγώ εδώ είμαι …μαζί θα βρεθούμε», έγινε πλέον σαφές ποιον εννοούσε.
Μ.Ξ.


Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
Καταψήφισε η δημοτική παράταξη «Δύναμη για το Αύριο την αναθεώρησή του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης γιατί όπως κατέστησε σαφές θεωρεί ότι αδικεί τον κεντρικό ιστό της πόλης που έχει περισσότερη ανάγκη παρέμβασης και περιλαμβάνει έργα δευτερεύουσας σημασίας που μπορεί να είχε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο όπως η παρέμβαση στο Άλσος Ευμοίρου, οι ποδηλατόδρομοι και η ανάπλαση στο πάρκο του Φόρου. Είναι μια άποψη που έχει λογική. Απ την άλλη όμως το να πάρει ο δήμος 15 εκ. ευρώ από το ΒΑΑ και να διαθέσει τα 11 εκ. στην ανακατασκευή της Καπναποθήκης «Π» και σ’ ένα βρεφονηπιακό σταθμό δεν το λες και πολύ επιτυχημένη βιώσιμη παρέμβαση. Γιατί αυτό το σχέδιο είχε προτείνει η προηγούμενη δημοτική αρχή και μάλιστα η Διαχειριστική αρχή έθεσε εν αμφιβόλω την υλοποίησή του στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς το ποσοστό ωρίμασης των δύο έργων είναι χαμηλό.
Πιο λογική ήταν η τοποθέτηση του Σάββα Μελισσόπουλου που είπε ότι δεν τον ενθουσιάζει το σχέδιο που προτείνει η δημοτική αρχή αλλά θα είναι μια αρχή για να γίνουν επιτέλους έργα στο δήμο και το υπερψήφισε!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …