Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εξοργισμένοι και ανήσυχοι οι ξεναγοί της χώρας

Εξοργισμένοι και ανήσυχοι οι ξεναγοί της χώρας

0

Διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που τους «περιορίζει» σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και ιστορικούς τόπους


Ν. Μιχαηλίδου: Ο Ξεναγός διαθέτει την κατάρτιση ώστε να μπορεί να υποστηρίξει το σύνολο της εμπειρίας του επισκέπτη


Εξοργισμένοι, αλλά και εξόχως ανήσυχοι είναι οι ξεναγοί της χώρας λόγω του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, που βρίσκεται σε διαβούλευση και αλλάζει το πλαίσιο αλλά και τα δικαιώματα των πιστοποιημένων ξεναγών της χώρας, που αριθμούν περί τις 3,5 χιλιάδες.

«Το Υπουργείο Τουρισμού με το νέο νομοσχέδιο προς διαβούλευση απαξιώνει την ουσία του επαγγέλματος του Ξεναγού που από τη δεκαετία του ‘50 υπήρξε κατά γενική ομολογία ο αποφασιστικός παράγοντας της ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού Τουρισμού», αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, με τον τίτλο: Αντί για αριστεία, υποβάθμιση στο χαμηλότερο μέσο όρο».

Ουσιαστικά, οι ξεναγοί διαφωνούν έντονα με την πρόθεση του υπουργείου να τους «περιορίσει» σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και ιστορικούς τόπους, «ανοίγοντας» στην πράξη το επάγγελμα για πολυήμερες εκδρομές  και ξεναγήσεις σε μη πιστοποιημένους επαγγελματίες.

«Ο Ξεναγός πρέπει να προωθεί μια ολιστική εμπειρία»

Επ’ αυτού, η ανακοίνωση της ΠΟΞΕΝ αναφέρει: «Στην Ελλάδα ο Ξεναγός ποτέ δεν υπήρξε συνδεδεμένος με ένα συγκεκριμένο μνημείο ή μουσείο. Συνοδεύοντας τον επισκέπτη σε διαδρομές σε όλη την Ελλάδα, θαλάσσιες ή οδικές, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ερμηνεύοντας τα πάσης φύσεως αξιοθέατα της χώρας και αναδεικνύει τον πολιτισμό της, δηλαδή το σύνολο της πολιτιστικής της κληρονομιάς.  Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος του Ξεναγού είχε αποτυπωθεί στο νόμο περί Ξεναγών του 1977 που η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού στο όνομα του εκσυγχρονισμού έρχεται να «εκσυγχρονίσει» τροποποιώντας τον ορισμό του επαγγέλματος. Ο πολύπλευρος ρόλος του Ξεναγού πλέον  περιορίζεται στην παρουσίαση οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων και περίκλειστων μνημείων! Αντί για την αριστεία, την οποία τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση, προωθείται ένας δήθεν εκσυγχρονισμός στον χαμηλότερο μέσο όρο!  Αντί ο Ξεναγός να προωθεί μία ολιστική εμπειρία, καταδικάζεται σε μία τοπική υπηρεσία μίας χρήσης.  Αντί για την ποιοτική αναβάθμιση επιλέγεται η υποβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας.

Οι Ξεναγοί πρεσβεύουμε το σύνολο της χώρας μας, το παρελθόν και το παρόν της και όχι μόνο την αίθουσα ενός μουσείου».

Κινητοποιήσεις σε τουριστικές περιοχές

Παρά τις ημέρες αιχμής που βιώνουν οι ξεναγοί λόγω θέρους και αύξησης της επισκεψιμότητας, ενόψει της λήξης της διαβούλευσης στις 25 Ιουνίου, πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη 20 Ιουνίου συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα σε Κρήτη και Ρόδο.

Οι πιστοποιημένοι ξεναγοί είναι οι εγγύηση της ποιότητας στον τουρισμό

«Ο Ξεναγός διαθέτει την κατάρτιση ώστε να μπορεί να υποστηρίξει το σύνολο της εμπειρίας του επισκέπτη σε επίπεδο ιστορίας, διαδρομής, γαστρονομίας, σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν, αυτή είναι η προσέγγιση που καταργείται με το νέο νομοσχέδιο», σημειώνει συμπληρωματικά και προς επεξήγηση η ξεναγός της Ξάνθης Νατάσα Μιχαηλίδου. Όπως τονίζει, οι πιστοποιημένοι ξεναγοί είναι στην πράξη η πιστοποίηση της ποιότητας στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας που είναι ο τουρισμός, και αυτό είναι στην πραγματικότητα που πλήττεται με τις εξελίξεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τους πρωτοετείς φοιτητές 

30 υποτροφίες ύψους από 15.000€ έως 25.000€ σε φοιτητές με κοινωνικές και οικονομικές δυσκ…