Σκουπιδότοποι
Προχθές η στήλη έκανε αναφορά στη συνήθεια των νεοελλήνων να πετούν ασύστολα κάθε λογής σκουπίδια στο δρόμο! Εξάλλου το γεγονός είναι εμφανές με μία απλή ματιά.
Συνεχίζουμε να έχουμε μία απαράδεκτη νοοτροπία όπου τον δημόσιο εξωτερικό χώρο να τον θεωρούμε ως κάδο αποριμμάτων.
Σήμερα όμως ενώ το θέμα είναι τα σκουπίδια πάλι, αφορούν μία διαφορετική παράμετρο.
Το έναυσμα του σχολίου μου το έδωσε φίλος συμπολίτης ο οποίος τηλεφώνησε για να μου επισημάνει ότι πέριξ των ορίων της πόλης, οι σκουπιδότοποι ανθούν.
Εκεί λοιπόν, «άγνωστοι» πετούν μπάζα, παλιά έπιπλα και ό,τι έχουν ως άχρηστα υλικά.
Από τη μία ο δήμος πηγαίνει, τα καθαρίζει, τα μαζεύει, και από την άλλη, ξεκινάει πάλι η ίδια υπόθεση της απόθεσης στα ίδια σημεία.
Σαν να παίζεται ένα παιχνίδι «Κλέφτες και αστυνόμοι».
Δεν έχω να προτείνω λύση σ’ αυτή την νοοτροπία, όμως κάτι θα πρέπει να γίνει και το θέμα των αυθαίρετων χωματερών να σταματήσει. Ντροπή πλέον, ντροπή για όλους μας!
Γ.Δ.
Είναι παλιό πρόβλημα
Όσο κι αν φαίνεται παράλογο, όμως πρόκειται για μία πραγματικότητα.
Οι ορεινές περιοχές έχουν δυσκολίες στο θέμα της ύδρευσης.
Μία αιτία είναι το ανάγλυφο της περιοχής που εμποδίζει και δυσκολεύει την μεταφορά του νερού και το δεύτερο ότι οι πηγές για «καλλιέργεια» πόσιμου νερού, άλλες μειώθηκαν σε ποσότητα νερού κι άλλες στέγνωσαν.
Παράλληλα, συνολική αντιμετώπιση και λύση του θέματος εξασφάλισης νερού για το σύνολο των οικισμών του δήμου Μύκης για την ύδρευση, είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.
Έτσι, εφαρμόζονται λύσεις για κάθε περιοχή ξεχωριστά.
Οι κατά καιρούς δημοτικές αρχές όλες σχεδόν επιδιώκουν και αντιμετωπίζουν τα παρουσιαζόμενα προβλήματα όπως τις ημέρες αυτές στον Κένταυρο.
Είναι θέμα ωρών η λύση του προβλήματος που παρουσιάστηκε το οποίο μεγεθύνεται και λόγω του καλοκαιριού που οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Γ.Δ.
Περί οδικής ασφάλειας I
Σωστά οι φορείς της Πολιτείας ασχολούνται και με το θέμα της οδικής ασφάλειας όπως έγινε την Τρίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Μάλιστα ακούστηκαν καινοτόμες προτάσεις και λύσεις από όλους τους συμμετέχοντες (σχετικό μας ρεπορτάζ στην σελίδα 16 της Τετάρτης).
Όμως, η υπόθεση οδική συμπεριφορά αποτελεί και μία προσωπική καθαρά επιλογή.
Εννοώ ότι ο οδηγός, νέος ή ώριμος, οφείλει να σέβεται και να τηρεί την κείμενη νομοθεσία. Εάν αυτό δεν τηρείται, το παιχνίδι είναι χαμένο. Εάν ο οδηγός δεν φορά την ζώνη του, καταναλώνει οινόπνευμα, δεν τηρεί το όριο ταχύτητας, δεν φροντίζει το όχημά του να λειτουργεί σωστά, μιλά στο κινητό και άλλα στραβά και ανάποδα, ε, τότε το πρόβλημα είναι μόνον αυτός και όχι οι νόμοι.
Διότι, νόμους έχουμε και πολλούς και αυστηρούς. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν τηρούνται και ότι δεν υπάρχει σοβαρός έλεγχος από την αστυνομία.
Γ.Δ.
Περί οδικής ασφάλειας II
Είναι μία πραγματικότητα. Για άγνωστους λόγους, σταδιακά οι κατά καιρούς διοικήσεις της αστυνομίας μείωσαν τη δύναμη της Τροχαίας πανελλαδικά.
Έτσι, με λιγότερους αστυνομικούς, τι να ελέγξεις πρώτα.
Αυτό είχε σα συνέπεια να αυξάνονται τα τροχαία εξαιτίας και της εν γένει απρόσεκτης οδήγησης των νεοελλήνων.
Κάποτε υπήρχε η δικαιολογία της άσχημης κατάστασης των δρόμων.
Σταδιακά αυτό λύνεται για τις εθνικές οδούς, ενώ έχουμε κλειστούς αυτοκινητόδρομους υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας.
Άρα, λοιπόν όλα τα στραβά πλέον αρχίζουν και τελειώνουν στον οδηγό.
Οδήγηση με ένα χέρι, το τσιγάρο στο άλλο ή το τηλέφωνο, χαλαρός ο οδηγός και χωρίς ζώνη και πατημένα τα γκάζια.
Ερώτημα: Ποιος φταίει;
Φταίει ο έλεγχος που δεν υπάρχει να τον προλάβει, φταίει και η βαλκάνια νοοτροπία που δεν σέβεται όρια ταχυτήτων, σήματα, φανάρια και η νοοτροπία του καβαλάω το αυτοκίνητό μου και ο κόσμος όλος δικός μου.
Γ.Δ.
Εδώ μπορούμε
Ο νομός μας, το γνωρίζουμε όλοι και το αποδεχόμαστε οι σοβαροί ότι δεν θα αλλάξει σημαντικά, ως προς την υποδοχή τουριστών και επισκεπτών για τον λεγόμενο θαλάσσιο τουρισμό.
Υπάρχουν άλλοι προορισμοί δίπλα μας που υπερτερούν την περίοδο του καλοκαιριού.
Όμως, υπάρχει κάτι άλλο στο οποίο υπερτερούμε κι αυτό είναι ο επανομαζόμενος εναλλακτικός τουρισμός.
Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι χρόνια τώρα πολλά, ελάχιστα έχει αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί αναλόγως η πλευρά αυτή τόσο από το επίσημο κράτος, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Απλά ιδιώτες με νεωτεριστικές ιδέες ξεκίνησαν αβοήθητοι να εισέρχονται στο πλούσιο αυτό τουριστικό θέμα.
Θετική συγκυρία για τον νομό μας, η παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή ο οποίος ξεκίνησε μετά από συζήτηση με τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη να γίνει η λεπτομερής επιτέλους καταγραφή των τουριστικών δυνατοτήτων κάθε νομού.
Η ολοκλήρωση αυτού του έργου, θα δώσει τη συνολική εικόνα πού βρίσκεται και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ξεχωριστά κάθε νομός ανάλογα με το τι προσφέρει.
Γ.Δ.
Σκόπιμη καθυστέρηση
Ακούστηκε ως φήμη στην αγορά και σας τη μεταφέρω με επιφύλαξη αλλά όπως λέει ο λαός μας ‘’όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά».
Λοιπόν, είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε οι περισσότεροι ότι υπάρχει πολύωρη ταλαιπωρία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους.
Στο πρόσφατο Μπαϊράμι λοιπόν, σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων με αναμονή πολλών ωρών για χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες προκειμένου να εισέλθουν στην χώρα μας για διακοπές. Λογικές ως εκ τούτου οι διαμαρτυρίες.
Τώρα γιατί αυτή η καθυστέρηση.
Λέχθηκε ότι ο έλεγχος εκ μέρους της τουρκικής πλευράς ήταν ιδιαίτερα αυστηρός, τυπικός και έφθανε μέχρι υπερβολής σκοπίμως…
Γ.Δ.
Οάσεις πρασίνων I
Επιμένω και επανέρχομαι στην από το δήμο Ξάνθης ανάληψη μεγάλης πρωτοβουλίας για τη δημιουργία «οάσεων πρασίνου» σε διάφορα σημεία της πόλης.
Προτείνω δε καλοπροαίρετα στην υπηρεσία πρασίνου να επισκεφθεί διάφορες γειτονιές, να δει κατάλληλους χώρους από κοντά και να τους ετοιμάσει ούτως ώστε τον Οκτώβριο να γίνει η φύτευση δένδρων, θάμνων και πόες.
Με τον τρόπο αυτό, σιγά-σιγά αλλάζει η εικόνα πρασίνου στην πόλη, κυρίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές που έχουν άμεση και μεγάλη ανάγκη πρασίνου.
Εάν ψάξει ο δήμος με ενδιαφέρον, ελεύθερους χώρους μπορεί να βρει. Κάποιους ίσως να προχωρήσει και σε αγορά αυτών. Πρόκειται για επένδυση στο πράσινο, δηλαδή στην ίδια την υγεία των κατοίκων.
Γ.Δ.
Οάσεις πρασίνων II
Πιθανόν κάποιοι ξαφνιαστούν με την πρόταση. Κάποιοι άλλοι την θεωρήσουν υπερβολή, κάποιοι την απαξίωσουν με το αιτιολογικό ότι ‘’η Ξάνθη έχει πράσινο’’ κι όμως, αξία έχει η αύξηση του πράσινου και όσοι συμπολίτες έχουν επισκεφθεί κεντρικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες εκπλήσσονται από την ποσότητα πρασίνου.
Η πρωτοβουλία εάν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει πυρήνες πρασίνου, ένα μικρό δασάκι, έναν βιότοπο που θα έχει τη δική του βιοποικιλότητα.
Παράλληλα, θα υπάρξουν οφέλη για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Επιπλέον, η πράσινη όαση θα συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος μειώνοντας την θερμοκρασία της περιοχής, ενισχύοντας την τοπική χλωροπανίδα.
Καταθέσαμε ως εφημερίδα ως έχουμε υποχρέωση, μια συγκεκριμένη πρόταση προς τη σημερινή δημοτική αρχή.
Ελπίζουμε βασίμως ότι απευθυνόμαστε σε ώτα ανοιχτά και μυαλό ακόμη πιο ανοιχτό στις νέες ιδέες. Το αν ο δήμος, ο ίδιος ο δήμαρχος Στράτος Κοντός θα διαβεί τον Ρουβίκωνα αυτό είναι δικό του θέμα.
Γ.Δ.
Διόρθωση
Στο φύλλο της Τρίτης 19 Ιουνίου 2024 στην σελίδα (4) εκ παραδρομής γράφτηκε στον τίτλο «Ένας νέος δημιουργός της Ξάνθης – Μάρκος Τραϊτοράκης» ενώ είναι «Ένας νέος δημιουργός της Θράκης – Μάρκος Τραϊτοράκης»
Μας ποιος διοικεί αυτόν τον τόπο;
Δεν γνωρίζουμε αν συμβαίνει και σ’ άλλους δήμους ή περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλά στην Ξάνθη συμβαίνει σίγουρα και τείνει να γίνει ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ο λόγος για το πρόβλημα που έχουν οι εκάστοτε αιρετοί πολιτικοί προϊστάμενοι με μία συγκεκριμένη υπηρεσία. Αυτή των τεχνικών υπηρεσιών είτε από Δήμο είτε από Περιφέρεια. Έτσι υπάρχει καθυστέρηση στα έργα, προσφυγή σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, άρα οικονομικό κόστος και άλλα.
Πρόκειται για μία εγγενή αδυναμία, η οποία φυσικά θα πρέπει να θεραπευθεί διότι προξενεί λειτουργικά προβλήματα στην προσπάθεια εκτέλεσης των έργων που είναι απαραίτητα.
Γ.Δ.
Μόνο με πρόστιμα καταλαβαίνουν
Είναι αχαρακτήριστο αυτό που συμβαίνει με τις πυρκαγιές που βάζουν κάποιοι στα ξερά χόρτα σε χωράφια. Δεν πάει να έχουμε καύσωνα και αέρηδες, δεν πάει η Πυροσβεστική να προειδοποιεί για πρόστιμα αυτοί τον χαβά τους. Πάνε και βάζουν φωτιές να κάψουν καλαμιές! Είναι δυνατόν! Και τρέχουν τα πυροσβεστικά οχήματα πέρα δώθε να τις σβήνουν. Όπως καταλάβατε χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. Όπως το πρόστιμο των 2.250 ευρώ που έβαλαν οι πυροσβέστες σ’ αυτόν που έκαιγε χόρτα στην Χρύσα. Μόνο αυτό θα «τσούξει» και θα πρέπει να επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση. Αφού μόνο έτσι καταλαβαίνουν μερικοί…
Μ.Ξ.