Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η Ε.Ε. βάζει έκτακτο φρένο στις εισαγωγές βρώμης από Ουκρανία

Η Ε.Ε. βάζει έκτακτο φρένο στις εισαγωγές βρώμης από Ουκρανία

0

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ουκρανία εξάγει βρώμη τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Ασία και τη Βόρειο Αφρική


Η βρώμη είναι το πρώτο γεωργικό προϊόν που, από την Τετάρτη 19 Ιουνίου, δεν θα απαλλάσσεται πλέον από δασμούς, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο όριο που καθορίζεται στον τελευταίο κανονισμό για τα προσωρινά εμπορικά οφέλη για την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω δημητριακό είναι ένα από τα ευαίσθητα προϊόντα που καλύπτονται από τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα για την Ουκρανία, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Ιουνίου με στόχο να βοηθηθεί η οικονομία του Κιέβου.

Μετά από μήνες διαμαρτυριών των γεωργών, ιδίως στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, οι νομοθέτες της Ε.Ε. άρχισαν εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για τον κανονισμό. Η τελική συμφωνία αντανακλούσε τις εντάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και περιλάμβανε ρήτρα για την αυτόματη επαναφορά δασμών εάν οι εισαγωγές «ευαίσθητων προϊόντων» (πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, δημητριακά και μέλι) αυξηθούν πάνω από τον μέσο όρο μιας περιόδου αναφοράς, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έως το 2023.

«Για τη βρώμη, αυτός ο μέσος όρος είναι 2.440,56 τόνοι», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου. Οι εισαγωγές από τις αρχές του 2024 «υπερβαίνουν αυτόν τον όγκο», πρόσθεσε το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, ανακοινώνοντας την επαναφορά της δασμολογικής ποσόστωσης από την εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του 2016 με την Ουκρανία.

Στα τέλη Μαΐου, οι Ουκρανοί παραγωγοί προειδοποίησαν ότι και η ζάχαρη βρισκόταν κοντά στα όρια και κάλεσαν το Κίεβο να κλείσει τα σύνορα για τις εξαγωγές ζάχαρης προς την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ουκρανία εξάγει βρώμη τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Ασία και τη Βόρειο Αφρική.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2024, οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω του ρουμανικού λιμανιού της Κωνστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα, μειώθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση, στους 3,5 τόνους, σύμφωνα με δηλώσεις της λιμενικής αρχής στο Reuters την Τρίτη, με το Κίεβο να βασίζεται ολοένα και περισσότερο στα δικά του λιμάνια.

Πηγή: Euractiv

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…