Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

0

Άκρα του τάφου σιωπή

Όσο δε θα απαντούν οι αρμόδιοι του τόπου και της κυβέρνησης, εμείς θα επανερχόμαστε. Για τί τους Ξανθιώτες αγρότες καίει, γιατί ο κάμπος έχει τις ανάγκες του σε νερό για να έχει παραγωγή.

Επανερχόμαστε και ρωτάμε λοιπόν: Πού βρίσκεται η υπόθεση της άρδευσης μέρους του κάμπου της Ξάνθης από τμήμα των νερών του Νέστου;

Γιατί δεν υπάρχει κάποια υπεύθυνη ενημέρωση;

Γιατί οι βουλευτές και κυρίως ο κυβερνητικός Τσιλιγγίρης σιωπούν; Δεν έχει κάτι νέο να πει στους αγρότες τελικά; Όταν μάλιστα το θέμα το είχε κάνει «σημαία», δεσμευόμενος ότι όπου να ‘ναι θα ξεκινήσει. Τότε δε θα υπάρχουν όμως, αγρότες.

Γ.Δ.

«Δεν είναι αποτελεσματικός»

Στην κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρχε ένας υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης ονόματι. Κι αυτός ο άνθρωπος επελέγη από τον πρωθυπουργό στον προηγούμενο ανασχηματισμό και ανέλαβε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο εν λόγω υφυπουργός στον πρόσφατο ανασχηματισμό απομακρύνθηκε διότι «δεν ήταν αποτελεσματικός».

Ο ίδιος βέβαια αποδίδει την απομάκρυνσή του στη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Δικαιολογίες. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο ερίφης και μάλιστα από τον Έβρο, και δεν ήρθε καν προς τα μέρη μας να δει τα προβλήματα, να δει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Το έλαβε κι αυτός το μήνυμα.

Γ.Δ.

Έλαβε κι αυτός το μήνυμα

Η περίπτωση του Κελέτση είναι χαρακτηριστική των βουλευτών που αναλαμβάνουν αξίωμα υπουργού, υφυπουργού. Αυτοπεριορίζονται στο νομό τους αγνοώντας τους υπόλοιπους γειτονικούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Καβαλιώτες αξιωματούχους. Εργάζονται μόνο για το νομό τους. Αφού από αυτόν θα επανεκλεγούν.

Έτσι όμως, αδικούν τους υπόλοιπους γειτονικούς νομούς, οι οποίοι αναμένουν μεν κάποιο ενδιαφέρον κυβερνητικό, αλλά μάταια. Το ίδιο έκανε και ο Κελέτσης. Αυτοπεριορίστηκε στον Έβρο, αγνοώντας τους υπόλοιπους νομούς, οπότε όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, έλαβε την απάντηση: «Δεν ήταν αποτελεσματικός».

Αρκεί να σκεφθείτε ότι επί των ημερών του το αρδευτικό του νομού δεν προχώρησε καθόλου.

Γ.Δ.

Μεγάλη η έξοδος των Τούρκων

Ότι με την ευκαιρία του Μπαϊραμιού μας επισκέφθηκαν πάρα πολλοί Τούρκοι εκδρομείς, αυτό είναι γεγονός.

Οι επισκέπτες αξιοποίησαν την αργία του Μπαϊραμιού και ήρθαν προς τα μέρη μας. Στοιχεία ακόμη δεν υπάρχουν ως προς τον αριθμό των επισκεπτών. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι το πλήθος των επισκεπτών, οι οποίοι διαχύθηκαν προς όλους τους νομούς, φτάνοντας μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Πάντως, την τιμητική τους είχαν Αλεξανδρούπολη, Θάσος και Καβάλα. Η έλξη της θάλασσας, των παραλιών, οι παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες, τα εδέσματα αποτελούν επιλογές πρώτης σειράς.

Αναλογικά, η Ξάνθη μας πήρε κι αυτή το μερίδιό της.

Γ.Δ.

Προχωρά η Τεχνική Εκπαίδευση;

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πριν από καιρό, ακούσαμε τους Πιερρακάκη και Κεραμέως υπουργούς Παιδείας της κυβέρνησης, ότι η τεχνική Εκπαίδευση είναι στις προτεραιότητες και θα αλλάξει ριζικά.

Χειροκροτήσαμε και επαινέσαμε δημόσια της εξέλιξη αυτή, η οποία είναι απαραίτητη και καθοριστική για τη στελέχωση των βιομηχανιών και βιοτεχνιών. Σημειώναμε μάλιστα ότι, χωρίς αυτά τα μεσαία καταρτισμένα στελέχη, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δευτερογενής τομέας. Από τις δηλώσεις των δύο υπουργών ρωτάμε: Έχουν προχωρήσει οι αλλαγές που αναμένονταν να γίνουν στην Τεχνική Εκπαίδευση; Άρχισε να αλλάζει το όλο κλίμα, οι υποδομές, ο εξοπλισμός ή μείναν στα ωραία λόγια;

Γ.Δ.

Τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ;

«Αχός βαρύς ακούγεται…» και τα ντουφέκια πυροβολούν προς το Νίκο Ανδρουλάκη.

Καλώς, κακώς, αυτό είναι προς συζήτηση. Δηλαδή, το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Από την πλευρά του ο δεχόμενος τις βολές, Νίκος Ανδρουλάκης, απαντά «θα πάρω όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου με τις δημιουργικές, αλλά πάνω από όλα, πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας και προφανώς με συζήτηση και ανάλυση των εκλογών στα θεσμικά όργανα του κόμματος».

Συμπέρασμα: Αναμείνατε στο ακουστικό σας για συνεδριάσεις, αναλύσεις και πιθανή προσφυγή στην κομματική κάλπη.

Συμφωνεί κανείς, δε συμφωνεί, ο Ανδρουλάκης δεν είναι εύκολος αντίπαλος.

Γ.Δ.

Προσοχή στο τι ρίχνουμε στους κάδους

Μια παρατήρηση και υπενθύμιση για την προστασία των συμπολιτών, εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών από τους μεγάλους κάδους απορριμμάτων.

Προσοχή μεγάλη από όλους. «Δεν πετάμε ό,τι να ‘ναι στους κάδους, Κυρίως υγρά, τα οποία είναι καυστικά».

Διαβάστε και μεγάλη προσοχή:

Στο Βόλο, υπάλληλος του δήμου, υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, όταν κατά τη διάρκεια της αποκομιδής των απορριμμάτων έπεσε πάνω της καυστικό υγρό που περιείχε ο κάδος, τον οποίο επιχείρησε να αδειάσει στο απορριμματοφόρο.

Οι κάδοι, όπως πλέον αντιλαμβάνονται όλοι δεν είναι για όλα όσα δε χρειαζόμαστε. Είναι ντροπή και επικίνδυνη αδιαφορία για τους εργαζόμενους.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι και μέσα για τα χημικά και άλλα επικίνδυνα υγρά.

Γ.Δ.


Περιπλοκάδες…

Μια άλλη παράμετρος αναδείχτηκε-διακριτικά βέβαια και για όσους αρέσκονται ή έχουν την κακιά συνήθεια να παρατηρούν-από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

Εκείνη, της ασχήμιας όπως την εννοούσε ο “συμπολίτης μας” ο Μάνος Χατζιδάκις.

“Αρκεί να μην συνηθίσεις ποτέ την ασχήμια. Σας το λέω. Εγώ πάντα εκπλήσσομαι όταν βλέπω την ασχήμια. Δεν την συνήθισα ποτέ. Όσα χρόνια ζω σε αυτό τον τόπο. Το μυστικό είναι να μην συνηθίζεις στην ασχήμια. Από την ώρα που την συνηθίζεις και μειώνεις την σημασία της, θα πει ότι αρχίζεις και να της μοιάζεις. Όλη η αντίστασή μας θα πρέπει να είναι αυτή: Να μην μοιάσουμε στα τέρατα που μας περιβάλλουν. Να μην γίνουμε ήρωες ταινιών φρίκης!”

Και αν το έγκλημα των Τεμπών έχει καταχωρηθεί στις ακιδωτές περιπλοκάδες της πολιτικής ασχήμιας, τότε από τις βουλευτικές ακόμα εκλογές του ΄23 φάνηκε να  συνηθίζουμε τούτη την ασχήμια, αρχής γενομένης από τον “πλούσιο κάμπο” των Σερρών. Να ευχηθούμε και να μην της μοιάσουμε της ασχήμιας.

Ώσπου φτάσαμε στο χθες. Στις Ευρωεκλογές. Αν και οι Ευρωπαίοι πρόσφατα απέδειξαν, πως ευκολότερα από μας, τους “ομοχώριους” του Παγκόσμιου συνθέτη, συνέλαβαν το μήνυμά του…

Χρύσα  Μπαΐρα

Ελάχιστη κατανάλωση 10 ευρώ

Αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι σε beach bar της παραλιακής ζώνης  του νομού μας η ελάχιστη κατανάλωση είναι 10 ευρώ. Δηλαδή σου παρέχει ομπρέλα, ξαπλώστρα αλλά πρέπει να καταναλώσεις τουλάχιστον 10 ευρώ ανά άτομο! Αν θέλεις, αν όχι παίρνεις την ομπρελίτσα και την καρεκλίτσα και τα κουβαδάκια σου και πας σε άλλη παραλία ανοργάνωτη! Κουβαλάς βέβαια όλη την πραμάτεια σου αλλά τουλάχιστον δεν σου βγαίνει κούκος αηδόνι! Κάποιοι επαγγελματίες έχουν επηρεαστεί από τις …δόξες της Μυκόνου και είπαν να το εφαρμόσουν  κι εδώ. Μόνο που λογάριασαν χωρίς τους πελάτες τους. Δηλαδή να κοστίζει ένα μπάνιο ένα 50ευρώ και μόνο οδοιπορικά και καφέδες;

Μ.Ξ.

Η δική μας μειονότητα

Κατάμεστη ήταν η τεράστια αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας, όπου ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Βουλευτής Α’ Αθηνών, Άγγελος Συρίγος μίλησε για την Συνθήκη της Λωζάννης και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού, με αφορμή ότι τον άλλο μήνα συμπληρώνονται 101 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκη που όρισε τα σύνορα της χώρας μας με την γειτονική Τουρκία και διευθέτησε το ζήτημα των μειονοτήτων στις δύο χώρες. Αυτό που έκανε αίσθηση είναι ότι ο κ. Συρίγος είπε πως η Τουρκία το 1923 ζήτησε η μειονότητα της Θράκης να μην αναφέρεται ως «τουρκική» αλλά ως «μουσουλμανική» και αυτό επειδή την βόλευε με τις μειονότητες  που είχε και συνεχίζει εντός τους κράτους της, δηλαδή τους Κούρδους, τους Λαζούς κ.ά οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι. Όπως υποστήριξε η Τουρκία ήθελε να υπάρχει απ’ την μια ένα συμπαγές το μουσουλμανικό και απ’ την άλλη οι μη μουσουλμάνοι για να μη δώσει δικαιώματα σε όλους όσους δεν ήταν τουρκικής καταγωγής.

Τώρα βέβαια που έχει μία μειονότητα ακμάζουσα πληθυσμιακά στην Θράκη, παρότι αποτελείται από τρεις εθνοτικές ομάδες (τουρκογενείς, Πομάκοι, Ρομά) εγείρει θέματα εθνικής ταυτότητας της μειονότητας προκειμένου να πετύχει άλλους σκοπούς. Εργαλειοποιεί και ποδηγετεί  την μειονότητα κάθε φορά κατά πως τη συμφέρει. Κάποτε όμως πρέπει αυτή, η δική μας μειονότητα, οι δικοί μας άνθρωποι, οι συμπολίτες μας που ζούμε μαζί,  να ξυπνήσει και να καταλάβει  το δικό της συμφέρον.

Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …