Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% στο πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% στο πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα

0

Με οδηγό τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση


Με ρυθμό 2,1% αναπτύχθηκε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2024 έναντι του ιδίου διαστήματος το 2023, με οδηγούς τις επενδύσεις την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ αρνητικά επέδρασε η μείωση των εξαγωγών.

Η οικονομία έδειξε το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 όταν η ανάπτυξη έφτασε τελικά το 1,3% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης της ΕΛΣΤΑΤ για 1,2%) κυρίως λόγω της καθίζησης των επενδύσεων. Σίγουρα πάντως η ελληνική ανάπτυξη ήταν πολλαπλάσια από αυτή της Ευρωζώνης, η οποία κινήθηκε για το πρώτο τρίμηνο στο όριο της στασιμότητας με +0,3%.

Η συνολική αύξηση κατά 2,1% για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε από την αύξηση κατά 1,1% της συνολική τελικής καταναλωτικής δαπάνης σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023 και της αύξησης κατά 2,9% των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τη μείωση κατά 5,7% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,8%, λόγω κυρίως της στασιμότητας στην ευρωζώνη ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5% λόγω της καλής πορείας του τουρισμού.

Αντίθετα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%. Στην αύξηση των εισαγωγών συνέβαλε και ανάκαμψη από την αρχή του χρόνου των επενδύσεων, οι οποίες λόγω χαμηλής παραγωγικής βάσης της οικονομίας απαιτούν μεγάλης αξίας εισαγωγές για να υλοποιηθούν.

Η εκτίμηση του ΥΠΕΘΟ είναι ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν το “χειρότερο” της χρονιάς και πλέον η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιο ισχυρά ανοδικές τάσεις, όπως αναμένεται και για όλη την Ευρώπη στο υπόλοιπο του έτους.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για στέγαση και διατροφή

O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού Εντυπωσιακά στοιχεία για το πώς διαμορφ…