Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πυροπροστασία ακινήτων: Ελάχιστοι έχουν καταθέσει τεχνικές εκθέσεις στο δήμο Ξάνθης

Πυροπροστασία ακινήτων: Ελάχιστοι έχουν καταθέσει τεχνικές εκθέσεις στο δήμο Ξάνθης

0

Αλλαγές στο νόμο μετά τις αντιδράσεις. Ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές οι τεχνικές προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας λέει τώρα το ΥΠΕΝ – Δοκιμαστικά η εφαρμογή για φέτος


Θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου θέτει ο Συνήγορος του Πολίτη – Το βάρος στα ακαθάριστα οικόπεδα – 450 οι ιδιοκτήτες στον δήμο Ξάνθης που καλούνται να τα καθαρίσουν


Χαμηλώνει τον πήχη με τα μέτρα πυροπροστασίας που επιβάλλει ο Κανονισμός( ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/23.05.23)») στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές το υπουργείο Περιβάλλοντος και επικεντρώνει την προσοχή του στους καθαρισμούς οικοπέδων. Είναι γεγονός ότι οι διατάξεις που υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να μπουν στη διαδικασία να κάνουν τεχνικές εκθέσεις και να τις υλοποιήσουν εντός της σαιζόν προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων καθώς η οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών είναι μεγάλη. Παράλληλα να σημειώσουμε ότι για το θέμα έγινε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη που έκρινε αντισυνταγματικό τον Κανονισμό, υποστηρίζοντας ότι μετακυλίει τις υποχρεώσεις πυροπροστασίας που έχει η πολιτεία στους ιδιώτες και τους επιβαρύνει οικονομικά με την υποχρέωση να λάβουν μέτρα.


Ιωάννης Τσάπαλης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ξάνθης

Αλλαγές στο νόμο για την πυροπροστασία ακινήτων μετά τις αντιδράσεις

Να σημειώσουμε ότι ο νέος νόμος πυροπροστασίας και οι υποχρεώσεις των πολιτών ανακοινώθηκαν σε ειδική σύσκεψη που είχε η Πολιτική Προστασία και η Ομάδα εργασίας στην Ξάνθη στις 22/3 . Το θέμα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από  τους τοπικούς συμβούλους που διαμαρτυρήθηκαν για την οικονομική επιβάρυνση που επιβάλλεται στους κατοίκους των οικισμών χωρίς να υπάρχει κάποια βοήθεια από την πολιτεία. Ανάλογες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν σ’ όλους τους δήμους.

Ελάχιστοι έχουν καταθέσει τεχνικές εκθέσεις στο δήμο Ξάνθης

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας τρεις μήνες μετά από παρατάσεις, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν καταθέσει τεχνικές εκθέσεις στο δήμο. Σημείωσε δε ότι η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων, όπως προβλέπει ο νόμος, έχει μεν συσταθεί αλλά δεν έχει προβεί σε ελέγχους. Σ’ ότι αφορά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για το θέμα ο κ. Τσάπαλης ανέφερε: «Έχουμε πληροφορηθεί τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος όπου καθίσταται σαφές ότι φέτος θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε δασικές περιοχές. Περιμένουμε διευκρινιστικές. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και είναι ελάχιστοι όσοι κατέθεσαν στον δήμο τεχνικές εκθέσεις. Η επιβάρυνση είναι αρκετά μεγάλη και γι’ αυτό δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δεν έχουμε  κάνει ελέγχους. Είμαστε σε αναμονή για διευκρινήσεις», επισημαίνει ο κ. Τσάπαλης.

Ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές οι τεχνικές προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας λέει τώρα  το ΥΠΕΝ – Δοκιμαστικά η εφαρμογή για φέτος

Σ’ ότι αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη:  «Ζητάμε τα αυτονόητα: να μη φτάνουν κλαδιά στα παντζούρια, να μην ακουμπάει το δέντρο στη στέγη, να μην έχει καυσόξυλα ή μπουκάλα αερίου έξω από το σπίτι. Οι τεχνικές προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, οι πολίτες δεν έχουν υποχρέωση να τις ακολουθήσουν (σ.σ. κατά γράμμα). Γι’ αυτό αναθέσαμε την κατάρτιση της τεχνικής έκθεσης σε επαγγελματίες και όχι σε φορείς του Δημοσίου, γιατί είναι πιο ευέλικτοι και μπορούν σε συνεργασία με τον πολίτη να προσαρμόσουν την ανάγκη για προστασία του ακινήτου στην πραγματικότητα που υπάρχει. Θέλουμε να πετύχουμε έναν συμβιβασμό που θα περιορίσει τις πιθανότητες να καεί ένα σπίτι, χωρίς να συνεπάγεται δυσανάλογο κόστος για ένα νοικοκυριό» είπε. Σημείωσε, δε, ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για τους πολίτες που κατοικούν σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση (όπως ανέφερε ο κανονισμός).

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη – Θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου

Να σημειώσουμε ότι στην παρέμβασή του ο Συνήγορος του πολίτη υποστηρίζει «Δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) το κράτος να μετακυλύει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς» αναφέρει σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποτάκης με θέμα «Επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με την πυροπροστασία των ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων ( ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/23.05.23)».

Συμπερασματικά, ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι τα μέτρα, τα οποία ήδη ισχύουν με τις πυροσβεστικές διατάξεις, είναι πλήρη και επαρκή τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και των ακινήτων. Εντούτοις, τα περιστατικά παράλειψης καθαρισμού των εκτάσεων θα έπρεπε, πιθανά, να αντιμετωπιστούν με υψηλότερα πρόστιμα, προκειμένου οι πολίτες να προβαίνουν αμελητί στις απαιτούμενες ενέργειες. Επίσης, είναι απαραίτητη η οργάνωση, στελέχωση και υποστήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων ώστε να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι σε τακτική βάση. Τέλος, προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος παρακολούθησης των ελέγχων και της πορείας του καθαρισμού των γηπέδων από την κεντρική διοίκηση. Υποστηρίζει δε ότι η εφαρμογή της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/23.05.23, θα οδηγήσει σε υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και σε κάθε περίπτωση, τα υφιστάμενα ακίνητα, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων.

Το βάρος στα ακαθάριστα οικόπεδα – 450 οι ιδιοκτήτες στον δήμο Ξάνθης που καλούνται να τα καθαρίσουν

Το βάρος της πυροπροστασίας ρίχνει η πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης στα ακαθάριστα οικόπεδα. Όπως είπε ο κ. Τσάπαλης ο δήμος έχει ήδη στείλει 290 επιστολές καλώντας τους ιδιοκτήτες να τα καθαρίσουν ενώ συνολικά είναι 450 οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν κάνει καθαρισμούς.: «Ο κόσμος παίρνει πιο σοβαρά το ζήτημα της πυροπροστασίας και κάνει πολλές καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα και μέσω της πλατφόρμας αλλά και τηλεφωνικά. Έχουμε προσλάβει άτομα και ξεκινάμε άμεσα καθαρισμούς οικοπέδων που δεν φαίνονται στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες τους,  γιατί το προσωπικό της υπηρεσίας Πρασίνου δεν επαρκεί» .

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τους πρωτοετείς φοιτητές 

30 υποτροφίες ύψους από 15.000€ έως 25.000€ σε φοιτητές με κοινωνικές και οικονομικές δυσκ…