Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Λ. Νταρουίς: «Αν και Παλαιστίνιος, η δεύτερη πατρίδα μου είναι η Ελλάδα»

Λ. Νταρουίς: «Αν και Παλαιστίνιος, η δεύτερη πατρίδα μου είναι η Ελλάδα»

0

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς μίλησε στο «Ε» για τους λόγους που θέλει να εισέλθει στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα


Την Παρασκευή 24 Μαΐου επισκέφθηκε την Ξάνθη και μίλησε μπροστά από το εκλογικό περίπτερο της Νέας Αριστεράς στην κεντρική πλατεία


O παλαιστίνιος καθηγητής Λατίφ Νταρουίς επισκέφθηκε την Ξάνθη την Παρασκευή 24 Μαΐου με σκοπό να παρευρεθεί στην πολιτική εκδήλωση της Νέας Αριστεράς, η οποία αποτέλεσε και εκδήλωση συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Ο κ. Νταρουίς ζει και εργάζεται από το 1985 στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε το διδακτορικό του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως επίσης πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Γερμανία και Αυστρία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Αθηνών ενώ έχει γράψει μελέτες, άρθρα και διδάσκει οικονομικά, διαχείριση κρίσεων και διεθνής πρακτική ασφάλειας.

Ως εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος, περιγράφει στο «Ε» την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, τη γενοκτονία του λαού του, αλλά αισιοδοξεί ότι κάποια μέρα θα αποκτήσουν δικό τους κράτος. Στρέφεται κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζει ότι συμφέροντα των εταιρειών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή δεν θα ικανοποιηθούν αν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό και παράλληλα αναλύει τους λόγους που τον ώθησαν να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά διεκδικώντας να γίνει η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Η κατάσταση στην Γάζα και τη Δυτική Όχθη είναι η «κόλαση επί γης» για τους κατοίκους

Ο κ. Νταρουίς σκιαγράφησε τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, και όχι μόνο στη Γάζα. Ξέρετε, εμείς οι Παλαιστίνιοι έχουμε συνηθίσει κάποια περιοχή μας να πληρώνει μεγαλύτερο τίμημα ανάλογα με τη χρονική περίοδο. Κάποτε ήταν στην Ιορδανία, μετά στον Λίβανο, τώρα είναι στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική, αλλά και στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί έχουν εκτελέσει πάνω από 1.200 Παλαιστινίους και έχουν συλλάβει 6.000 άτομα χωρίς καν δικαιολογία. Δεν θεωρούν ότι είναι αναγκασμένοι να εξηγούν τον λόγο της σύλληψης. Στη Γάζα έχουν σκοτωθεί πάνω από 50.000 άνθρωποι με την πλειοψηφία να είναι παιδιά.

Η Γάζα αποτελεί για πάρα πολλά χρόνια μια ανοιχτή φυλακή. «Ακόμα και ιστορικά να το δούμε, εμείς με τους Εβραίους και τους Χριστιανούς ζούσαμε μαζί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ζητήσαμε τη λύση των δύο κρατών ή ακόμα και του ενός με το δεδομένο ότι οι Παλαιστίνιοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Εβραίους. Χτυπήσαμε πάνω σε τοίχο», επισημαίνει ο ίδιος.

«Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση, την ώρα που από το 1993 δεν εφαρμόζεται η συμφωνία για την παραχώρηση εδαφών ώστε να ζήσουν ειρηνικά οι Παλαιστίνιοι;», αναρωτήθηκε ο κ. Νταρουίς και συνέχισε «ή να απευθυνθούμε στη διεθνή κοινότητα, όπου όλοι οι άνθρωποι βλέπουν τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει την σφαγή που γίνεται στη Γάζα; Η διεθνής κοινότητα βλέπει όλη αυτή τη θηριωδία και συμπεριφέρεται σαν να είναι τυφλή. Πού είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη; Το Ισραήλ δεν είναι μια χώρα-θαύμα, ζει με βοήθεια, με χρήματα από έξω».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ακόμα και τώρα στη Γάζα το Ισραήλ πολεμάει τους αντάρτες με 90% μισθοφόρους. Πολλοί είναι Γάλλοι, Αμερικανοί, άλλοι πρώην φυλακισμένοι, πληρώνονται γύρω στα 3.900 ευρώ τον μήνα. Πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι και υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου; Τι περισσότερο από τους Ισραηλινούς έκαναν οι Σέρβοι και δικάστηκαν για γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;».

«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου και η πατρίδα των παιδιών μου»

Ερωτώμενος από το «Ε» τους λόγους που επέλεξε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, ο κ. Νταρουίς τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου και η πατρίδα των παιδιών μου. Θέλω να κάνω το χρέος μου απέναντι στην ελληνική κοινωνία και να υπηρετήσω τα συμφέροντα των Ελλήνων. Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο. Το δεύτερο είναι ότι θα προσπαθήσω, ως Παλαιστίνιος, να μεταφερθεί στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων η πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Παλαιστίνη».

Ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να τεθεί επί τάπητος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης από τις Η.Π.Α. όπως επίσης η ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών εντός της Ε.Ε. και όχι η στροφή προς την πολεμική βιομηχανία. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να εμφυσήσουμε την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα στα παιδιά μας».

«Θα ήθελα, επίσης, να βοηθήσω να διατηρήσει η Ελλάδα την ανθρώπινη πλευρά της, που είναι κύριο χαρακτηριστικό του λαού της και η βασική διαφορά του από τους άλλους Ευρωπαίους. Πιστεύω ότι σταδιακά η Ελλάδα περνάει στα χέρια των εταιρειών, όπως έγινε στην Αμερική. Τα ζητήματα της Ελλάδας δεν ανήκουν στη σφαίρα του συμφέροντος, αλλά του δίκιου, όπως και των Παλαιστινίων», υπογραμμίζει ο κ. Νταρουίς.

«Η Αριστερά αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση απέναντι στον κόσμο»

Όπως σημειώνει ο κ. Νταρουίς «για μένα το να είσαι αριστερός δεν σχετίζεται με το lifestyle αλλά αντίθετα είναι μία ηθική και πολιτική δέσμευση απέναντι σε αυτούς που σε εμπιστεύονται».

Μιλώντας για ποιο λόγο επέλεξε τη Νέα Αριστερά, τονίζει ότι «τη Νέα Αριστερά την απαρτίζουν νέοι άνθρωποι, προοδευτικοί, με πολιτικό λόγο και καταφανώς αριστερή ιδεολογία, με όραμα και σοβαρές πολιτικές θέσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η υγεία, η παιδεία και η στέγη»

«Οι Έλληνες θα πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία τού να υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα, αλλιώς είναι χαμένοι. Τόσα χρόνια προασπίζομαι τις θέσεις του ελληνικού λαού στον αραβικό χώρο, με χιλιάδες συνεντεύξεις και αρθρογραφία. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ψάχνω για ευθύνες και για το πώς θα ξεπληρώσω το χρέος μου στον ελληνικό λαό».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ξάνθη τη Δευτέρα ο Παύλος Γερουλάνος

Θα συναντηθεί με μέλη του κόμματος και φίλους στο Κυβερνείο Την Ξάνθη θα επισκεφθεί τη Δευ…