Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γρ. Ζαρωτιάδης: «Οι πολίτες της Θράκης να μην χαραμίσουν άδικα την ψήφο τους»

Γρ. Ζαρωτιάδης: «Οι πολίτες της Θράκης να μην χαραμίσουν άδικα την ψήφο τους»

0

Ο καθηγητής Οικονομικών ΑΠΘ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλά στο «Ε» με αφορμή την επίσκεψη του στην Ξάνθη το Σάββατο 25 Μαΐου


«Οι πολίτες θα πρέπει να αναλογιστούν τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές σεγια την Ένωση, αλλά και για την χώρα τους»


Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης βρέθηκε στην Ξάνθη το προηγούμενο Σάββατο 25 Μαΐου με αφορμή την πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης με θέμα «Κρίσιμα Ζητήματα Οικονομίας». Ο κ. Ζαρωτιάδης μίλησε στο «Ε» για τα κρίσιμα ζητήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της διανομής πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και για τον τρόπο που πρέπει να αξιοποιήσουν οι πολίτες την ψήφο τους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι καθηγητής Οικονομικών με πλειάδα διεθνών δημοσιεύσεων σε θέματα διεθνών σχέσεων και οικονομικής ανάπτυξης. Διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ , όπως επίσης είναι πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιων Χωρών (ASECU).

«Ε»: Ποιο είναι το δικό σας στίγμα για τις επικείμενες ευρωεκλογές; Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Γ.Ζ.: Βασικό μου μέλημα θα είναι η απογραφειοκρατικοποίηση και ο εκδημοκρατισμός της Ένωσης, η συνεργασία μου με συναδέλφους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προς αυτή την κατεύθυνση, το άνοιγμα και στη χώρα μας της συζήτησης για ζητήματα όπως η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, κάτι που εφαρμόζεται ήδη ή συζητείται στις πιο προχωρημένες πολιτικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα ζήτημα που επισημαίνω σε όλες τις ομιλίες μου στον προεκλογικό μου αγώνα. Η Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης θα είναι η πυξίδα μου στις Βρυξέλλες.

Για την υποψηφιότητά μου καθοριστική ήταν η προσωπική αίσθηση ευθύνης, το χρέος για μια άλλη πολιτική και για την αναβάθμιση της ελληνικής πολιτικής παρουσίας στις Βρυξέλλες.

«Ε»: Σύμφωνα με δημοσίευμα (10/4/2024) του Politico, o ευρωπαϊκός εισαγγελέας ερευνά καταγγελίες για απάτη που συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν κονδύλια της Ε.Ε. ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας θέση όσον αφορά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και με ποιο τρόπο προτείνεται ώστε να προωθηθεί μία καλή πρακτική;

Γ.Ζ.: Δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτή τη συζήτηση και στις λεπτομέρειές της. Έχω πει παλαιότερα και το επαναλαμβάνω σε όλες τις  προεκλογικές ομιλίες μου, ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μία “Κολομβία της Μεσογείου”. Οι προσωπικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη είναι τεράστιες. Δεν γνωρίζω αν κάποια πράγματα γίνονται με πρόθεση ή λόγω αδυναμίας ή ανεπάρκειας του, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι έτσι οδηγείται η χώρα σε μια νέα εθνική καταστροφή. Η λύση στα προβλήματα της δημοκρατίας είναι  η περισσότερη δημοκρατία. Παραφράζω μια ρήση του Αμερικανού φιλοσόφου και παιδαγωγού John Dewey, που νομίζω είναι η καλύτερη απάντηση στο ερώτημά σας. Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία για να λύσουμε τα προβλήματά μας, όχι την κάλπικη επίδειξη πυγμής του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του προς μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία, την φτώχεια και την εγκληματικότητα.

Οι οικογένειες που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών. Είναι αυτοί που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης, τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, τις συγκοινωνίες, την «πράσινη μετάβαση», τον πολιτισμό και…  πάει λέγοντας!

«Ε»: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε ότι «πρέπει λοιπόν να είμαστε σε αμυντική ετοιμότητα και να περάσουμε σε μια “πολεμική οικονομία». Ποια είναι η θέση σας όσον αφορά την στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης αν λάβουμε υπόψη μας ότι η σουηδική κυβέρνηση αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2022 στο 2% του ΑΕΠ, από περίπου 1,5%, σημειώνοντας αύξηση 286 εκατομμυρίων δολαρίων.

Γ.Ζ.: Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Σοβαρότερο ζήτημα είναι η υπεράσπιση της ειρήνης, η δημιουργία συνθηκών για τη διατήρησή της,  όχι η προετοιμασία του πολέμου. Φυσικά, και πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην πολεμική ισχύ των κρατικών σχηματισμών και συμμαχιών. Θα ήταν παράλογο να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο εμείς οι Έλληνες που για δεκαετίες καταβάλλουμε μεγάλο τίμημα για το αξιόμαχο του στρατού μας. Αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από την “πολεμική οικονομία”. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο ελληνισμός θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί, ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας, όπου συναντώνται τρεις γεωγραφικές ήπειροι και μια πανσπερμία κρατών και μια πληθώρα πολιτιστικών εκφάνσεων. Οι Έλληνες σοσιαλιστές έχουν πλούσια παρακαταθήκη από την παράδοσή τους σε αυτή την κατεύθυνση. Σας θυμίζω απλώς την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τις πρωτοβουλίες των αδεσμεύτων χωρών, τις σχέσεις του ελληνισμού με τον αραβικό κόσμο. Δείτε τη σημερινή σφαγή στη Γάζα. Η ντροπή της ανθρωπότητας και της χώρας μας. Φέρτε απλώς στο νου σας την εικόνα του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιασέρ Αραφάτ και τι ακριβώς συμβόλιζε και συμβολίζει, ακόμη και σήμερα, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ανατρέξτε σε λόγους και δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για το Μεσανατολικό και για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, πουθενά δεν θα βρείτε ίχνος αντισημιτισμού και εχθρότητας προς τους Ισραηλινούς. Αυτή την παράδοση υπηρετούμε.

«Ε»: Πώς πρέπει οι Ευρωπαίοι πολίτες να ψηφίσουν; Με βάση την κατεύθυνση που θέλουν να κινηθεί η Ευρώπη σε ζωτικής σημασίας τομείς ή με βασικό κριτήριο τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τα πολιτικά μηνύματα που θέλουν να στείλουν στην κυβέρνησή τους;

Γ.Ζ.: Οι πολίτες της Θράκης δεν πρέπει να χαραμίσουν άδικα την ψήφο τους σε διάφορα μορφώματα μισαλλοδοξίας ή να ενισχύσουν ψηφοδέλτια κοινωνικού αυτοαποκλεισμού, αλλά να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και όλης της Ελλάδας. Διότι κάθε ψήφος διαμαρτυρίας, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και με οποιαδήποτε «επιχειρηματολογία», περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα για αυτόν που την προκαλεί. Και η τωρινή εκλογική αναμέτρηση, αν βασιστεί στην ψήφο διαμαρτυρίας, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αρνητική κατάσταση στην ήδη ταλαιπωρημένη από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τον λαϊκισμό, κυρίως της Άκρας Δεξιάς, Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα τις φτωχές περιφέρειές της. Οι πολίτες θα πρέπει να αναλογιστούν τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές για την Ένωση, αλλά και για την χώρα τους. Όσον αφορά τα «δικά μας», θεωρώ ολέθριο ότι τα κόμματα επιλέγουν μια τόσο στενή «εξωευρωπαϊκή» προοπτική στον προεκλογικό τους αγώνα και οι εκπρόσωποί τους λειτουργούν ως περιφερόμενος θίασος ματαιόδοξων clown. Η ιστορική στιγμή είναι κρίσιμη και τα καθημερινά προβλήματα του λαού μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προοπτική εκδημοκρατισμού της, με τον αγώνα, όπως ανέφερα προηγουμένως, για την καθιέρωση της 4ήμερης εβδομάδας εργασίας, αρχικά στα μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ακρίβεια κ.ο.κ..

«Ε»: Μπορεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές;

Απάντηση: Η κατάκτηση της δεύτερης θέσης είναι ένας προεκλογικός στόχος, αλλά δεν είναι το κρισιμότερο ζήτημα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Αν επιτευχθεί έχει καλώς, αν δεν επιτευχθεί δεν θα είναι και το «τέλος του κόσμου», όπως θέλουν να πείσουν τον κόσμο διάφοροι «καλοθελητές». Υπάρχουν άλλα ποιοτικά στοιχεία που πρέπει να κοιτάξει κανείς για να εκτιμήσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν υπεκφεύγω, απλώς διευκρινίζω την δική μου οπτική. Από τις περιοδείες μου σε διάφορες περιοχές της χώρας διαβλέπω ότι υπάρχει μια απόκλιση ανάμεσα στην επαρχία και στα δύο μεγάλα αστικά συγκροτήματα της χώρας, το Λεκανοπέδιο της Αττικής και το ευρύτερο πολεοδομικό πλέγμα της Θεσσαλονίκης. Στην επαρχία θεωρώ ότι θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις περισσότερες περιφέρειες, σε κάποιες ενδεχομένως να κάνουμε και κάποιες εκπλήξεις με αρκετά υψηλά ποσοστά. Στις δύο αστικές πολεοδομικές συγκεντρώσεις τα πράγματα παραμένουν, αυτή τη στιγμή, ανοικτά. Ως χώρος συνεχίζουμε να συναντάμε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς την κάλπη. Εγώ και οι συνεργάτες μου, κάνουμε συστηματική προσπάθεια να «σπάσουμε» την ψήφο διαμαρτυρίας των λαϊκών στρωμάτων προς την Άκρα Δεξιά στης Δυτική Θεσσαλονίκη. Ελπίζουμε να το πετύχουμε και να κάνουμε και εκεί την μικρή, αλλά συμβολική έκπληξη, της επιστροφής των σοσιαλιστών στην φυσική κοινωνική κοιτίδα τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπαινοι αλλά και …υπόνοιες για το ΣΒΑΑ

Ανακοινώσεις Φανουράκη με υπόνοιες για αναθέσεις μη σύννομες και εμπλοκή δημοτικού συμβούλ…