Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έρχεται «κόφτης» στη συνταγογράφηση εξετάσεων

Έρχεται «κόφτης» στη συνταγογράφηση εξετάσεων

0

Δέσμευση υπουργού Υγείας προς τους εργαστηριακούς γιατρούς – Έληξε η 20ήμερη απεργία τους


Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ιω. Σπανόπουλος


Άνοιξαν ξανά τα μικροβιολογικά εργαστήρια μετά το «αναγκαστικό κλείσιμό τους» όπως αποκάλεσαν την 20ήμερη απεργία τους στην οποία συμμετείχαν όλα τα περιφερειακά εργαστήρια εκτός της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Στην Ξάνθη υπήρχε καθολική συμμετοχή αφού ήταν κλειστά και τα 10 μικροβιολογικά εργαστήρια από τις 8 Μαΐου, αναστέλλοντας την εκτέλεση συνταγογραφήσεων για διαγνωστικές εξετάσεις.


«Χρειάζεται εξορθολογισμός του συστήματος υγείας και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους γιατρούς. Τόσα χρόνια σχεδιάζονται αλλαγές, χωρίς να έχουν λόγο οι γιατροί»
Ιω. Σπανόπουλος
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Μια τροπολογία που ξεχείλισε το ποτήρι

Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ιωάννης Σπανόπουλος, τα εργαστήρια ωθήθηκαν σε αναγκαστικό κλείσιμο όλες αυτές τις μέρες γιατί εκτός του ότι έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας την ίδια μέρα που έγινε η συνάντηση του υπουργού Υγείας με την Επιτροπή των εργαστηριακών ψηφίστηκε η τροπολογία που δίνει την δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ και διακόπτει αυτοδίκαια την σύμβαση με όποιους κάνουν απεργία. Μια τροπολογία που ο κ. Σπανόπουλος χαρακτήρισε «αντισυνταγματική».

Θέμα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά μικροβιολογικά εργαστήρια

Στους λόγους που εξώθησαν τους εργαστηριακούς γιατρούς σε πολυήμερη απεργία αναφέρθηκε ο κ. Σπανόπουλος. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. Ένα θέμα που επιβλήθηκε στην εποχή των μνημονίων και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Απλά από 250 εκ. που ήταν αυξήθηκε στα 340 εκ. Μέχρι αυτά τα λεφτά καλύπτει δαπάνες ο ΕΟΠΥΥ. Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την ανοιχτή συνταγογράφηση των κλινικών γιατρών έχουν φέρει αυτό το αδιέξοδο. Η υπέρβαση, το λεγόμενο clawback έχει φτάσει στο 50% ενώ παλιότερα ήταν 20%. Ένα περιφερειακό εργαστήριο όταν υποβάλλει την δαπάνη η περικοπή (clawback) υπολογίζεται περίπου στο 45-50%. Επιπροσθέτως, υπάρχει ένα 20% για παρακράτηση για την εφορία. Όπως καταλαβαίνουμε δεν γίνεται να υπάρχει 70% παρακράτηση της δαπάνης και μία μικρή εργαστηριακή δομή να παραμένει βιώσιμη».

Δέσμευση υπουργού για «κόφτες» στη συνταγογράφηση εξετάσεων – Συλλογική σύμβαση ΕΟΠΥΥ – γιατρών

Αναφορικά δε αν απέφερε κέρδη η απεργία των εργαστηρίων ο κ. Σπανόπουλος σημείωσε δύο θετικά αποτελέσματα της απεργίας: «Ο υπουργός Υγείας σε συνάντηση που είχε με την Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα βάλει “κόφτες” στην συνταγογράφηση εφαρμόζοντας διαγνωστικά πρωτόκολλα. Επίσης μετά τις 15 Ιουνίου θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ και εργαστηριακών γιατρών. Αυτά είναι βήματα μπροστά άλλα δεν τελειώνουν τα προβλήματα. Είναι ένας μαραθώνιος… Αντίστοιχη κινητοποίηση δεν έχει γίνει άλλη φορά στον ιατρικό χώρο. Είναι πολύ σημαντικό γιατί συσπειρώθηκε ο κλάδος και αποφάσισε να διεκδικήσει το θεσμικό του ρόλο. Χρειάζεται εξορθολογισμός του συστήματος υγείας και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους γιατρούς. Τόσα χρόνια σχεδιάζονται αλλαγές, σχεδιάζεται σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, χωρίς να έχουν λόγο οι γιατροί και αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά είναι θετικό ότι διαπιστώσαμε πως υπάρχει πολιτική βούληση από την ηγεσία του υπουργείου για επίλυση των προβλημάτων μας».

  • Να υπενθυμίσουμε ότι βασικά αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών είναι: Περιορισμός της υπερβολικής συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων η οποία επιβαρύνει άσκοπα το Σύστημα Υγείας και αυξάνει τις περικοπές
  • Άμεση εφαρμογή κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων
  • Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου περικοπών
  • Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων των εργαστηρίων

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα   Σε εξέλι…