Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης: «Σίγουρα η λύση για την ακρίβεια δεν είναι αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση»

Μητσοτάκης: «Σίγουρα η λύση για την ακρίβεια δεν είναι αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση»

0

Τι ανέφερε για ακρίβεια, ευρωεκλογές, άμυνα και θαλάσσια πάρκα, καθώς και για τις σχέσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία


Εργοδοτικές εισφορές θα αφορούν οι πρώτες μειώσεις φόρων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι εξετάζεται πλαφόν ημερών στα Airbnb.

Μιλώντας στο Action24, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ακρίβειας, ενώ μίλησε επίσης για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και για τα θαλάσσια πάρκα. Επιπλέον, έκανε λόγο για ζητήματα που αφορούν την Άμυνα, καθώς και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στην ακρίβεια δήλωσε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι έχουμε πληθωρισμό τροφίμων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης όπως στους λογαριασμούς του ρεύματος και άλλες.

«Μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν. Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί μόνο με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος. Οι μισθοί αυξάνονται. Έχουμε περιθώρια στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και οι πολυεθνικές. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Αριστερά, που είναι κατά των μονοπωλίων, στηρίζει τα μονοπώλια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης και μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα γιατί η φωνή μας ακούγεται», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα με τις πολυεθνικές οξύνθηκε τον τελευταίο χρόνο και έκρινε πως έπρεπε να κάνει αυτή την παρέμβαση.

«Σίγουρα η λύση για την ακρίβεια δεν είναι αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση. Θα τίναζε την μπάνκα στον αέρα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει στα 45 δισ. Η αντιπολίτευση δεν άλλαξε καθόλου», συμπλήρωσε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τοξικότητα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ. Είπε ότι έχει δημοσιονομικό κόστος και πρέπει όποιος το προτείνει να πει ποιες δαπάνες θα κόψουμε ή ποιους φόρους θα βάλουμε.

Ο ανέξοδος λαϊκισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024, υπογράμμισε.

«Όσο σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμα την πορεία του προϋπολογισμού, μπορώ να σας πω ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «στη ΔΕΘ θα ακούσετε πιο συγκεκριμένα πράγματα».

Για την ανεργία

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων στήριξης των ευάλωτων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει έκτακτα επιδόματα, τα οποία πλέον γίνονται πιο δύσκολα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη μείωση της ανεργίας με τη σημείωση ότι οι πιο ευάλωτοι είναι οι άνεργοι.

«Θα επιμείνουμε γιατί θέλουμε περισσότερη απασχόληση και περισσότερες ευκαιρίες ειδικά σε αυτούς που αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι», συνέχισε.

Για τις τρίτεκνες οικογένειες ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετάει συνολικά τις παρεμβάσεις της για το δημογραφικό. Μίλησε για όσα έχουν γίνει ήδη σε αυτή την κατεύθυνση, όπως το επίδομα γέννας, η αύξηση του αφορολόγητου για παιδιά και άλλες.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία», ερωτηθείς για το επίδομα ανεργίας. «Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος ενώ μπορεί να δουλεύει», είπε, ενώ για τον 13ο και 14ο μισθό ανέφερε πως πρόκειται για άλλα 2 δισ. πρόσθετα τον χρόνο και κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει κάποια δισ.

«Με νόμο τα προγράμματα των κομμάτων πρέπει να κατατίθενται και να κοστολογούνται. Εδώ η αντιπολίτευση δεν αρνείται ότι το πρόγραμμά της στοιχίζει. Λέει ότι λεφτά υπάρχουν. Το θυμάμαι το “λεφτά υπάρχουν” πολύ καλά το 2009. Τώρα όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή», τόνισε.

Για τα θαλάσσια πάρκα

Για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο είπε ότι προφανώς και θα γίνουν και πως ό,τι κάνει η Ελλάδα εντός της ζώνης κυριαρχίας της αφορά αμιγώς την πατρίδα μας. «Για τον Θεό δηλαδή. Είναι θαλάσσια πάρκα εντός των χωρικών μας υδάτων. Πολλή συζήτηση έγινε για το θέμα αυτό. Ανούσια. Δεν αφορά την Τουρκία. Αν η Τουρκία θέλει να κάνει και δικά της εντός των χωρικών της υδάτων, δεν μου πέφτει λόγος», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο –το είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν– είναι καθορισμένα από τη Συνθήκη της Λωζάνης», πρόσθεσε.

Για τον Τούρκο πρόεδρο είπε ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη, αλλά έχουμε βρει κώδικα ειλικρινούς συνεννόησης.

«Υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στην απευθείας επικοινωνία και σαφής προσδιορισμός των κόκκινων γραμμών. Πήγα στην Άγκυρα και μίλησα ανοικτά για τα ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας. Να μιλήσουμε και για τα θετικά που δεν έχουμε παραβιάσεις και έχουμε καλή συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό», συμπλήρωσε.

Για άμυνα και εξοπλιστικά

Ερωτηθείς αν θα πάρουμε αλλά τέσσερα Rafale από τη Γαλλία, απάντησε ότι είμαστε σε φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός», σημείωσε, ενώ είπε πως είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες αλλά μέσα στις δημοσιονομικές μας δυνατότητες.

Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για την αντιπυραυλική προστασία της Ευρώπης από κοινό ταμείο.

Για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Για την Αλβανία δήλωσε πως είναι σύνθετη η θέση μας και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο που αντιμετώπισε τον Φρέντι Μπελέρη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είμαστε γείτονες, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει η Αλβανία, όπως και η Βόρεια Μακεδονία, να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Για το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε ότι η ίδια προσδιορίζει πως εγείρονται τέτοια ζητήματα.

«Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί. Η Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τη στηρίξαμε, είπαμε ότι θα τη σεβαστούμε. Έχει πρόβλεψη για το όνομα και περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό ρητή δήλωση ότι θα την ονοματίζει “Βόρεια Μακεδονία” και εκτιμώ ότι τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους», ανέφερε.

Για τις ευρωεκλογές

Για τις ευρωεκλογές και την άνοδο κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση η ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι απειλή και έχει σημασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπάρχει κρίσιμος πυρήνας ευρωπαϊκών δυνάμεων.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι σε δύσκολο σημείο. Εμείς μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και θέλω η ΝΔ να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατή. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, αλλά το να γράψουμε ακόμα μια εκλογική νίκη είναι σημαντικό και για τους πολίτες που στηρίζουν τη Ν.Δ.», συνέχισε.

Είπε ότι τον ανησυχεί η αποχή σε κάθε εκλογή και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστολική ψήφο.

«Θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα που θα μας δώσει μεγαλύτερη ορμή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Το 41% είναι οι πολίτες που μας ψήφισαν. Επειδή η αλαζονεία είναι σχετική έννοια, θα υπερασπιστώ τη νομιμοποίηση την οποία πήραμε. Δεν θα θέσουμε σε αμφισβήτηση την επιλογή των πολιτών. Όσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα για τη ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή πρόσθετη εντολή θα έχουμε», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θέλουμε να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι» και για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση τόνισε «κάθε πράγμα στον καιρό του».

«Η τετραετία είναι τετραετία, γιατί όλοι κρινόμαστε σε βάθος. Αν πάρετε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και δείτε τι λέγαμε. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα», επισήμανε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…