6.833 συνολικά οι υποψήφιοι από την ΑΜΘ – Μιλά στο «Ε» η διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης , Μ. Κοσμίδου
Τα tips που συμβάλλουν στην επιτυχία Ενσυναίσθηση από την οικογένεια και την κοινωνία – Ας περιοριστεί η όχληση των υποψηφίων
Χτυπά την Πέμπτη 30 Μαΐου το πρώτο κουδούνι των πανελλαδικών εξετάσεων του 2024 με πρώτους τους 318 υποψήφιους των ΕΠΑΛ Ξάνθης που θα διαγωνιστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Τη σκυτάλη θα πάρουν την Παρασκευή 31 Μαΐου οι 819 υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα διαγωνιστούν στην Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
1.404 Ξανθιωτάκια στην «μάχη» των πανελλαδικών
Συνολικά σε 1.403 ανέρχονται οι υποψήφιοι της Ξάνθης που θα καθίσουν στα θρανία των εννέα συνολικά εξεταστικών κέντρων διεκδικώντας μια από τις 68.851 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Να σημειώσουμε ότι εκτός από τους αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που προαναφέραμε και οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε επτά εξεταστικά κέντρα, την «μάχη» των πανελλαδικών θα δώσουν και 9 υποψήφιοι από τα Ειδικά σχολεία σε ένα ειδικό κέντρο καθώς και 255 υποψήφιοι για την Αγγλική γλώσσα.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2023 οι υποψήφιοι συνολικά από την Ξάνθη ανήλθαν σε 1.114 ενώ το 2022 οι Ξανθιώτες υποψήφιοι ανήλθαν σε 1.134. Με βάση τον αριθμό των υποψηφίων καθορίζονται από τις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις και οι επιτηρητές των εξεταστικών κέντρων.
6.833 συνολικά οι υποψήφιοι από την ΑΜΘ
Τα στοιχεία για την περιφέρειά μας, όπως μας τα παρέθεσε η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Μαρία Κοσμίδου ανέρχονται σε 3.680 υποψηφίους των ΓΕΛ, 1.686 των ΕΠΑΛ, 57 των Ειδικών σχολείων, 1.287 της Αγγλικής Γλώσσα και 57 των Μουσικών σχολείων που θα εξεταστούν στο Μουσικό σχολείο Κομοτηνής. Επίσης 66 υποψήφιοι με μαθησιακές δυσκολίες από των ΕΠΑΛ.
Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης , Μ. Κοσμίδου: «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή επιτυχίας…Ψυχραιμία, διαχείριση του άγχους , στήριξη από την οικογένεια και την κοινωνία»
Συμβουλές και προτροπές προς τους υποψηφίους και τους γονείς, δίνει η κα Κοσμίδου επισημαίνοντας τη σημασία που έχει αυτή την ώρα που οι υποψήφιοι δέχονται την πίεση των πανελλαδικών να επικρατήσει ο ορθολογισμός στην σκέψη τους και να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία μεθοδικότητα και ρεαλισμό την πρόκληση, στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στο γραπτό τους: «Συγχαίρουμε τους υποψηφίους μας που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τον κύκλο τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έφτασαν στο τελικό κουδούνι. Αυτό που του λέμε είναι ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή επιτυχίας. Ο καθένας ξέρει τον τρόπο που διαβάζει, γνωρίζει την προσπάθειά του. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι είναι μερικά βασικά πράγματα ώστε να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Όπως για παράδειγμα να έχουν ένα καλό ρυθμό ύπνου και διατροφής. Αυτές τις μέρες να τηρούν ωράριο ώστε να μη διαταράξουν τον βιορυθμό τους και να έχουν καλή φυσική κατάσταση και ενέργεια».
Τα tips που συμβάλλουν στην επιτυχία
Η κα Κοσμίδου αναφέρθηκε και σε διαδικαστικά, όπως την έγκαιρη προσέλευση των υποψηφίων και τα απαραίτητα χρηστικά όπως δύο στυλό, μολύβι και σβηστήρα (όχι διορθωτικό) αλλά και νερό ενώ συστήνει την καλή μελέτη των θεμάτων και τη χρήση του πρόχειρου αρκεί να μεταφερθούν μετά οι απαντήσεις στο κύριο γραπτό: «Είναι βασικό ο υποψήφιος να μην απασχολείται με το τι κάνει ο διπλανός του αλλά να είναι συγκεντρωμένος στο γραπτό του να κατανοήσει τα θέματα και να μπορέσει να απαντήσει. Καλό είναι να εξαντλείται το τρίωρο για να έχει την δυνατότητα να συμπληρώσει κάτι ή να διορθώσει Επίσης να μην ξεχάσει κανείς το Δελτίο Υποψηφίου και να αφήσει εκτός σχολείου το κινητό του».
Ενσυναίσθηση από την οικογένεια και την κοινωνία – Ας περιοριστεί η όχληση των υποψηφίων
Σ’ ότι αφορά το ψυχολογικό μέρος που είναι επίσης βασικό γιατί η πίεση είναι μεγάλη και από το οικογενειακό περιβάλλον η κα Κοσμίδου υπενθυμίζει: «Δεν είναι το τέλος του κόσμου οι πανελλαδικές! Υπάρχουν και δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες. Εκείνο που είναι βασικό να μπορέσει ο υποψήφιος να διαχειριστεί το άγχος του να το καταστήσει δημιουργικό και να διατηρήσει την ψυχραιμία του την κριτική του σκέψη ώστε να ανταποκριθεί στην δοκιμασία. Επίσης χρειάζεται στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση και όλοι να βοηθάμε με τον τρόπο μας, ας μη κάνουμε περιττό θόρυβο, με δυνατή μουσική, ας μειώσουμε τις οχλήσεις από φωνές για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας που δίνουν τον αγώνα τους»!
Τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για υποψηφίους και γονείς από το νοσοκομείο Ξάνθης
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των οικογενειών τους από ειδικούς της Ψυχικής Υγείας, ενημερώνει ότι λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για την περίοδο αυτή.
Συγκεκριμένα Ψυχολόγοι του Ψυχιατρικού Τμήματος, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας καθώς και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.), υπηρεσίες αρμοδιότητας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, διατίθενται να υποστηρίξουν μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου και απόφοιτους/ες, κατά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς και να ενισχύσουν τις οικογένειες των υποψηφίων στον υποστηρικτικό τους ρόλο.
Οι γραμμές υποστήριξης θα λειτουργούν καθημερινά (κατά τις εργάσιμες ημέρες) από Πέμπτη 30/05/2024 έως Πέμπτη 13/06/2024 και ώρες 08:00π.μ.- 14:00μ.μ. Ακολουθεί πίνακας με τα αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας, όπου μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι.
Ψυχιατρικό Τμήμα: 2541351202: Δευτέρα
Κέντρο Ψυχικής Υγείας: 2541355300: Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη
ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.: 2541352112: Παρασκευή