Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Βιστονίδα: Η νεκρή λιμνοθάλασσα

Βιστονίδα: Η νεκρή λιμνοθάλασσα

0
psaria vistonida

Πνίγηκαν τα ψάρια από το φυτοπλαγκτόν! Σύμφωνα με το πόρισμα με όριο συναγερμού στα 100.000 ανά ml νερού το βρήκαν στα 5.500.000!!!

 

Πέρσι νεκρά ψάρια στην Ισμαρίδα – Φέτος στην Βιστονίδα: Τι κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Ισμαρίδας – Βιστονίδας;

 
Μια «θολούρα» – όπως τα νερά της λίμνης Βιστονίδας – επικρατεί γύρω από την υπόθεση της θανής 200 τόνων ψαριών – σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των αλιέων του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πόρτο Λάγος – και πολλά ερωτηματικά εγείρονται αναφορικά με τις αιτίες αλλά και τις ευθύνες των εμπλεκόμενων φορέων στην πρόκληση του φαινομένου σε τόσο μεγάλη έκταση αλλά και στην οφειλόμενη έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση του! Ζητούμενο αποτελεί και εξετάζεται από επιστήμονες το τι ακριβώς προκάλεσε την υπερανάπτυξη του συγκεκριμένου κυανοβακτηριδίου (φυτοπλαγκτόν) που θεωρείται ο «φονιάς» των ψαριών αφού τους στέρησε το οξυγόνο όπως επίσης και αν κάποιοι παράγοντες – όπως οι δίαυλοι επικοινωνίας λίμνης – θάλασσας αν και κατά πόσο βαρύνονται με ευθύνες από ενδεχόμενη διαφοροποίηση της σύστασης του υδάτινου οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας ανατρέποντας την ισορροπία μεταξύ γλυκού και αλμυρού νερού και καθιστώντας τη Βιστονίδα από λιμνοθάλασσα – λίμνη με μικρότερη δηλαδή αναλογία υφάλμυρου νερού.
 
Πνίγηκαν τα ψάρια από το φυτοπλαγκτόν!
Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις γιατί μόνο αν γνωρίζουμε τις ακριβείς αιτίες μπορούμε να αποτρέψουμε την επανάληψή του φαινομένου. Γι αυτό το «Ε» φιλοξενεί την άποψη του Διευθυντή της Κεντρικής περιφερειακής υπηρεσίας της Κτηνιατρικής κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη, ο οποίος έχει προφορικά το πόρισμα των δειγματοληψιών από το Εργαστήριο Βιολογίας του ΑΠΘ και όπως αναφέρει το φυτοπλαγκτόν είχε κατακυριεύσει τη λίμνη τόσο που κατέστησε αδύνατη παρουσία κάθε είδους ζωντανού οργανισμού. Είναι ενδεικτικό ότι με όριο συναγερμού τα 100.000 κυανοβακτηριδίου ανά ml νερού βρήκαν 5.500.000!!!
Τι προκάλεσε την υπερανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν; Δύο είναι οι αιτίες: «Οι φερτές ύλες που κατέληξαν στην λίμνη εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων και η πιθανή κακή επικοινωνία θάλασσας και λίμνης που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ισορροπία του υδάτινου οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας και θα υποβάθμιζε το φαινόμενο», σημειώνει ο κ. Σαχπατζίδης. Για πιο εμπεριστατωμένη και ακριβή ανάλυση έχει κληθεί ειδική ιχθυολόγος από το ΑΠΘ να διενεργήσει έρευνα. Συναφείς είναι οι πρώτες εκτιμήσεις του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Ξάνθης. Ο κ.                                                                                     Δημήτρης Ε. Τσιάνης Βιολόγος- Ιχθυολόγος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η ανάλυση των πρώτων δεδομένων, αλλά και τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα αποδεικνύουν πως πρόκειται για φαινόμενο άνθισης φυτοπλαγκτού, το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες οδήγησε σε μειωμένες συγκεντρώσεις οξυγόνου (ανοξία), ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, και επακόλουθο θάνατο ιχθύων. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε είδος κυανοβακτηρίου σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις. Εξετάζεται η πιθανότητα παραγωγής τοξινών από το συγκεκριμένο κυανοβακτήριο, οι οποίες συντέλεσαν και αυτές στην απώλεια των ιχθύων. Η έντονη αύξηση του πληθυσμού του οφείλεται κυρίως στις βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίες εμπλούτισαν τα νερά της λίμνης με θρεπτικά υλικά από την πολύ μεγάλη λεκάνη απορροής της, στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής, αλλά και στις διαχρονικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στην υδρολογική λεκάνη της λίμνης».
 
 
Πέρσι νεκρά ψάρια στην Ισμαρίδα – Φέτος στην Βιστονίδα: Τι κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Ισμαρίδας – Βιστονίδας;
Να σημειώσουμε ότι πέρσι το ίδιο φαινόμενο και σε μεγάλη επίσης ένταση είχε εμφανιστεί στη λίμνη Ισμαρίδα όμως παρ’ όλα αυτά δεν λήφθηκε κανένα μέτρο πρόληψης. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σαχπατζίδης: «Θεωρώ ότι θα έπρεπε ο Φορέας Διαχείρισης Ισμαρίδας – Βιστονίδας σε συνεργασία με τους αλιείς αλλά και με άλλους δημόσιους φορείς θα έπρεπε να έχουν κάνει μια μελέτη, να έχουν ένα σχέδιο πρόληψης τέτοιων φαινομένων, διαχείρισης αλλά αντιμετώπισης με τα κατάλληλα μέτρα παρέμβασης. Αλλά στη χώρα μας συμβαίνουν όλα κατόπιν εορτής…!». Μια επισήμανση που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους!
 
Τι μέλλει γενέσθαι…με τα νεκρά ψάρια
Όπως έγινε γνωστό από την πρώτη μέρα η λίμνη Βιστονιδα έχει τεθεί σε …καραντίνα αφού πέραν του ότι έχει καταστεί σε μια …νεκρή λιμνοθάλασσα, κανένα αλίευμα που πιθανόν να επέζησε δεν επιτρέπεται να τεθεί προς πώληση. Σ’ ότι αφορά την αποκατάσταση: Όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ξανθόπουλος, συνεργείο του δήμου Αβδήρων εφοδιασμένο με γάντια και σακούλες καθάρισε την Τετάρτη από τα νεκρά ψάρια που επέπλεαν προκαλώντας την δυσαρέσκεια των παραθεριστών στην ακτογραμμή μεταξύ του Πόρτο Μόλος και της Μάνδρας. Μια ακτογραμμή 40 χιλιομέτρων στην οποία ξεβράστηκαν μετά την εντολή που δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για άνοιγμα των διόδων επικοινωνίας με τη θάλασσα προκείμενου να αποκατασταθεί η υφαλμύρινση και να αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο το οικοσύστημα της λίμνης. «Αυτό θα γίνει με φυσικό τρόπο αφού πρώτα αφομοιωθούν τα νεκρά ψάρια τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να βυθίζονται λόγω του βάρους του σκελετού τους επειδή έχει αρχίσει η διαδικασία αποσύνθεσης».
 
Πότε θα ζωντανέψει η λίμνη;
Άγνωστο παραμένει ποτέ θα ζωντανέψει η νεκρή προς το παρόν λίμνη καθώς πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί τελείως το οικοσύστημα με φυσική διαδικασία και συνέχεια να μπει ο καινούργιος γόνος. Όπως σημειώνει ο κ. Σχαπατζίδης τα νέα ψάρια που θα αναπτυχθούν στην λίμνη θα διατεθούν προς πώληση αφού προηγουμένως ελεγχθούν ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν επηρεαστεί η ποιότητά τους και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…