Πληρώνουμε φόρους για τους πιο παράλογους λόγους! Όπως: Φόρος δημοσίων θεαμάτων της Φρειδερίκης…
Καταργούνται μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα Ταμεία θα χάσουν πάνω από 2 δις…
«STOP» στους φόρους υπέρ τρίτων, μια ελληνική πρωτοτυπία, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης κατ’ απαίτηση της τρόικας. Η επιβολή τους αποτελεί μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία που …ξεπερνά τα όρια της φαντασίας και του παραλογισμού!
Φόρος δημοσίων θεαμάτων της Φρειδερίκης…Και η λίστα του παραλογισμού συνεχίζεται…
Ιδού ποιους …τρίτους πληρώνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε επιβαρύνοντας την τσέπη μας, σύμφωνα με μια έρευνα καταγραφής που έχει γίνει από το υπουργείο: Στα ασφαλιστήρια του αυτοκίνητου που πληρώνουν οι πολίτες το 1% πήγαινε για το ταμείο εθνικής οδοποιίας. Ο φόρος καταργήθηκε πριν από ένα μήνα. Όμως το ταμείο ωστόσο είχε καταργηθεί πολύ νωρίτερα! Στο μεσοδιάστημα πολλά εκατομμύρια έχουν μείνει στα αζήτητα. Ο φόρος των ασφαλιστηρίων είναι ένας από τους πολλούς παράλογους φόρους που αλίευσε το υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας τη συνδρομή των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας του.
Ακόμη, βάσει του νόμου 2121/1993, όσοι αγοράζουν χαρτί εκτύπωσης Α3 ή Α4 πληρώνουν φόρο 4% υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων και των εκδοτικών οίκων που έχουν χασούρα, όταν κάποιος φωτοτυπεί παράνομα τα έργα τους. Ο φόρος θεσπίστηκε πριν από 21 χρόνια. Την ίδια ώρα, οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, πληρώνουν 29% χαρτόσημο για τον… ΟΓΑ προκειμένου να αναγνωριστεί ο τίτλος σπουδών.
Στους παράλογους φόρους είναι το 0,12% στα στεγαστικά δάνεια υπέρ εξαγωγέων ή το παράβολο έως 100 ευρώ στον σύλλογο υδραυλικών, ώστε να θεωρήσει την οικοδομική άδεια για την Πολεοδομία.
Άλλοι φόροι υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές είναι: η εισφορά 2% στο τσιμέντο υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης προσωπικού εταιρειών τσιμέντων, η εισφορά 0,016 ευρώ για κάθε κιλό αλεύρι που πάει για το ταμείο επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών, η εισφορά 2% στην αξία του λαδιού που παράγεται υπέρ δακοκτονίας.
Αντίστοιχα, για κάθε μελέτη που απαιτείται στα προγράμματα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία πρέπει να υπογράφεται από ιδιώτη γεωτεχνικό, καταβάλλεται ποσοστό από 2% έως και 5% της αμοιβής του μελετητή υπέρ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Και όσοι όμως αγοράζουν φαρμακευτικά καλλυντικά επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων κ.ο.κ.
Τέλος, η πλέον παράλογη επιβάρυνση είναι ο φόρος δημοσίων θεαμάτων, που πληρώνουν όσοι αγοράζουν εισιτήρια συναυλιών και παραστάσεων, ο οποίος ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την απόπειρα καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων. Ο συγκεκριμένος, αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της «βασιλομήτορος» Φρειδερίκης, η οποία τη δεκαετία του 1950 αποφάσισε να θεσπίσει φόρο με στόχο την ενίσχυση των «βόρειων επαρχιών» της χώρας που είχαν πληγεί από τον Εμφύλιο. Αν και τα χρόνια πέρασαν, ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται. Τα έσοδα πηγαίνουν πλέον στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, του οποίου, όμως, η τύχη… αγνοείται.
Καταργούνται μέχρι το τέλος του χρόνου οι φόροι υπέρ τρίτων
Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων ξεκίνησε με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, συνεχίζεται με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για φόρους υπέρ τρίτων που αποτελούν έσοδα επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με την επικαιροποιημένη λίστα των φόρων που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για να τη θέσουν υπόψη των εκπροσώπων των δανειστών. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Να σημειώσουμε ότι οι μεγάλοι χαμένοι από την κατάργηση των φόρων προς τρίτων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά.
Τα Ταμεία θα χάσουν πάνω από 2 δις…
Τα έσοδα, που θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι φόροι υπέρ τρίτων που κατευθύνονται και σε άλλους φορείς (υπουργεία, ΟΤΑ, σύλλογοι κ.λπ.) υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.
Μόνο για τα επικουρικά και μετοχικά Ταμεία δικηγόρων, μηχανικών, ενστόλων αρτοποιών και χημικών, η κατάργηση υπολογίζεται πως θα επιφέρει απώλειες 470 εκ. ευρώ. Ενώ, το ΝΑΤ θα χάσει έσοδα τα οποία προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το Ταμείο Εμπόρων από 24 και το Ταμείο Νομικών από 10 φόρους!
Μαριάννα Ξανθοπούλου