Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

0

Γνωριμίες
Αμφίπλευρο στόχο έχουν οι Ευρωεκλογές που διανύουμε. Είναι μια ευκαιρία αρκετοί υποψήφιοι να γνωρίσουν την Θράκη γεωγραφικά αλλά και τους κατοίκους της επίσης.
Και βέβαια μια ευκαιρία και για μας που ζούμε εδώ, να γνωρίσουμε από κοντά τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.
Το τελευταίο είναι μια καλή ευκαιρία για να βγάλουμε κι εμείς, οι κάτοικοι, τα δικά μας απαραίτητα συμπεράσματα γι’ αυτούς που ζητούν την ψήφο μας για να τους προτιμήσουμε και σταυρώσουμε στη συνέχεια.
Και μεταξύ μας υπάρχουν πραγματικά υποψήφιοι που αξίζουν να εκλεγούν, έναντι κάποιων άλλων που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε.
Γ.Δ.


Επισκέψεις
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε στην περιοχή μας αρκετές επισκέψεις.
Η Ελένη Γερασιμίδου του ΚΚΕ, από τη Ν.Δ. ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο  καθηγητής ΔΠΘ Σωτήρης Σέρμπος, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο Γιώργος Αυτιάς και ο Πέτρος Μπελέρης γιος του φυλακισμένου από το καθεστώς Ράμα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Από το ΠΑΣΟΚ η Όλγα Μαρκογιαννάκη, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Ιωαν. Βαρδακαστάνης και ο Γεν.Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Είναι προφανές πως όσο  οδηγούμαστε προς το τέλος θα αυξηθούν οι επισκέψεις και όπως είπαμε ήδη, όλοι καλοδεχούμενοι σε πόλη και χωριά.
Γ.Δ.


Δεκαεννέα μέρες
Και με τούτο και με το άλλο, ο χρόνος περνά για τις ευρωεκλογές και τελικά μας έμειναν δεκαεννέα ημέρες.
Δηλαδή, σε δύο βδομάδες και  κάτι ψιλά, ο τζερτζελές θα τελειώσει και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του.
Και φυσικά, εκεί, θα καθίσει για να κάνει τον απολογισμό του. Τι έκανε σωστά, τι  λάθος. Πού πήγε καλά και πού τα έκανε μούσκεμα.
Αυτά όμως από τις 10 Ιουνίου και μετά. Όχι τώρα. Τώρα είναι οι ημέρες του αγώνα, του τρεξίματος, της προσπάθειας να μεταφερθούν οι ιδέες, προτάσεις προς τα κάτω, στη βάση, για να κερδηθεί και μια παραπάνω ψήφος.
Γ.Δ.


Μια παρατήρηση
Οφείλω να το επισημάνω για ενημέρωσή σας, τυπική μεν, αλλά σημαντική διότι μου προξένησε θετική εντύπωση.
Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι που πέρασαν από το νομό μας άφησαν θετική εικόνα.
Άτομα καταρτισμένα, νέοι και νέες με γνώσεις, σπουδές, κατάρτιση. Άλλοι μαχητικοί, δυναμικοί, κάποιοι άλλοι πιο σεμνοί, χαμηλών τόνων που όμως αντιλαμβανόσουν ήθος και γνώσεις.
Βέβαια υπήρχαν και οι παλιοί, που κινούνταν με άλλη άνεση λόγω πείρας.
Ομολογώ πως σε αρκετές περιπτώσεις οι ψηφοφόροι θα δυσκολευτούν στην επιλογή της σταυροδοσίας. Κι αυτό είναι θετικό.
Γ.Δ.


Απουσία υποψηφίων
Το ερώτημα τέθηκε από την αρχή και ήταν καίριο. Αφορούσε τα δύο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν περιέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους υποψήφιους της μειονότητας από Ξάνθη και Ροδόπη.
Στο φύλλο του Σαββάτου σχολιάζαμε τις χαμηλές επιδόσεις των τριών μεγάλων κομμάτων σε Ροδόπη και Ξάνθη, όπως και τον ρόλο του ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές.
Η αλήθεια είναι πως όλοι οι νοήμονες Θρακιώτες αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο και αιτία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχρισαν υποψηφίους από τους δύο νομούς.
Υπολογίζουν να κερδίσουν στις βουλευτικές εκλογές, σαν αντιπαροχή. Πολιτική αφέλεια θα έλεγα…
Γ.Δ.


Γιορτή ποδοσφαίρου
Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής οι φίλοι του ΠΑΟΚ, σε όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας γιόρτασαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Δικαιολογημένα πέρα για πέρα, το άξιζαν.
Από την άλλη, κατά γενική ομολογία, φέτος το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου πρόσφερε θέαμα, γκολ και κυρίως εναλλαγές στην κλίμακα της βαθμολογίας.
Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο τίτλος του πρωταθλητή κρίθηκε στο τελευταίο παιγνίδι, στο Άρης-ΠΑΟΚ. Έτσι και κέρδιζε ο Άρης τον ΠΑΟΚ, ο τίτλος πήγαινε στην ΑΕΚ.
Ο ΠΑΟΚ όμως κατάφερε και κέρδισε με 2-1 τον Άρη και στέφθηκε πρωταθλητής καθόλα άξιος.
Γ.Δ.


Αντιχαλαζική προστασία
Με την κλιματική κρίση και της εξαυτού αλλαγής των κλιματικών συνθηκών ο πρωτογενής τομέας αποκτά μεγάλη προτεραιότητα.
Δηλαδή, θα πρέπει πολλά παραγόμενα προϊόντα να τύχουν προστασίας κυρίως από το χαλάζι της Άνοιξης και του Καλοκαιριού.
Προφανώς δεν εννοώ τις εκτατικές καλλιέργειες εκατοντάδες στρεμμάτων αλλά αυτές των σταφυλιών, ακτινιδίων και άλλων που η προστασία τους είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και με λογικό κόστος. Μία προστασία που πλέον καθίσταται υποχρεωτική και την οποία οι βουλευτές του νομού, η ΕΑΣ, οι Συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών να ζητήσουν και να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης για εκείνες τις παραγωγές που μπορούν πρακτικά να προστατευθούν με αντιχαλαζική εφαρμογή.
Γ.Δ.


Παλιό τραύμα
Τα παλιά τραύματα δεν θεραπεύονται εύκολα όταν μάλιστα ο πόνος είναι υπαρκτός.
Αυτό αποδείχτηκε για μια φορά ακόμη κατά την εκδήλωση στα Άβδηρα της Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.
Σ’ αυτήν μίλησαν οι υποψήφιοι Λαμπράκης Γρηγόρης και Βαρδακαστάνης Ιωάννης, ο βουλευτής Χαλκιδικής Απ.Πάνας και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρ.Σπυρόπουλος. Στο τέλος, ζήτησε και πήρε τον λόγο ο πρώην κοινοτάρχης Δημ.Βουρβουκέλης, ο οποίος τόνισε για μια φορά ακόμη ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ ν’ αποφασίσει να κάνει έδρα του νέου δήμου τη Γενισέα αντί των Αβδήρων, μιας ιστορικής περιοχής· γενέτειρας πολλών διάσημων ανδρών με κορυφαίο τον Δημόκριτο.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι τα Άβδηρα φθίνουν ως περιοχή εξαιτίας λαθών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν.
Γ.Δ.


Πολιτιστικό τριήμερο στα Άβδηρα
Για 3η συνεχή χρονιά διοργανώθηκε φέτος η Γιορτή της Βρύσης στα Άβδηρα σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολύ κόσμου που κατέκλυσε τον οικισμό και διασκέδασε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια αλλά και τα χορωδιακά σχήματα που τραγούδησαν την Κυριακή. Πήραν μέρος πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου Αβδήρων και του Τοπείρου, όπως της Κεσσάνης και του Ερασμίου μαζί με τον χορευτικό των Αβδήρων καθώς και χορωδιακά σύνολα. Μάλιστα έλαβε μέρος το Σάββατο ενώ την Κυριακή με τα φωνητικά σύνολα Ιάσμου, ΚΑΠΗ Δήμου Αβδήρων, Δημοτικού σχολείου Αβδήρων, Κωνσταντινούπολης και πολιτιστικού Συλλόγου Αβδήρων. Νωρίς το απόγευμα μάλιστα ξεναγήθηκαν στον οικισμό και ανέβηκαν μέχρι το λόφο του Αγίου Αθανασίου και έκαναν εκεί την πρόβα τους ατενίζοντας την υπεροχή θέα. Επίσης την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Αβδήρων τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «BioMuse. Το κοινό είχε την ευκαιρία να μυηθεί στο πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα Biomuse που διεξήγαγε το Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δ.Π.Θ. από την  διευθύντρια του Προγράμματος, καθηγήτρια Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου.
Μ.Ξ.


Πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στα Άβδηρα
Εκτός όμως από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τα Άβδηρα φιλοξένησαν και πολιτική εκδήλωση. Συγκεκριμένα η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ διοργάνωσε μία συζήτηση για την νέα ΚΑΠ σε σχέση με τις ευρωεκλογές με καλεσμένους τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ  και εκ νέου υποψήφιο Γιάννη Βαρδακαστάνη, τον υποψήφιο Γρηγόρη Λαμπράκη, υιό του αείμνηστου βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τον Μάη του 1963,  καθώς και τον βουλευτή Χαλκιδικής Πάνα Απόστολο, ο οποίος ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ΚΑΠ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Ανδρέας Σπυρόπουλος ο οποίος ήταν νωρίτερα στην Ξάνθη. Όλοι τους τόνισαν την κρισιμότητα των εκλογών και πόσο κομβικό για το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας είναι να υπερισχύσουν οι σοσιαλιστές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο και πως θα κατακτήσει την δεύτερη θέση.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …