Ενδείξεις παραβίασης και εγκατάλειψης
Σε άρθρο της εφημερίδος μας, στις 11 Φεβρουαρίου του 2023, είχαμε αναφερθεί στην πρόθεση της τότε δημοτικής αρχής να μετατρέψει το εν λόγω κτήριο, ένα στολίδι στην κυριολεξία της Παλιάς πόλης, σε έναν χώρο πολιτισμού για τα παιδιά, σε ένα Μουσείο παιδικής τέχνης, προκηρύσσοντας μάλιστα και ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, μιας και το έργο της υλοποίησης, είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονιας-Θράκης 2014-2020.
Έκτοτε, δεν είδαμε κάποια αλλαγή, τόσο στην χρήση του κτηρίου αλλά και στο “καθεστώς εγκαταληψης”του, το οποίο ημέρα με την ημέρα, γίνεται όλο και πιο επιβαρυντικό!
Ο διακεκριμένος συμπολίτης μας και έγκριτος δικηγόρος της πόλης μας, Μιχαήλ Σαραλέκος, με πολλές ευαισθησίες στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, μας ενημέρωσε ότι στο “Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη”, στην οδό Μ.Μπότσαρη 46, έχει παραβιαστεί η εξωτερική παράπλευρη εξώθυρα, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στον χώρο ανεξέλεγκτα, διάφορα άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, και να προκαλούν βανδαλισμούς στο κτήριο.Ειναι θέμα χρόνου, να εισέλθουν και στο εσωτερικό του.Ηδη από την παρακείμενη ημιτελή οικοδομή, γίνεται καθημερινός πετροβολισμός του κτηρίου από νεαρά άτομα, με αποτέλεσμα να έχουν σπάσει πολλά πλαϊνά παράθυρα!
Η εφημερίδα μας βρέθηκε στον χώρο κάνοντας αυτοψία και διαπίστωσε “ιδίοις όμασι” του λόγου το αληθές, συνομιλώντας και με την κ.Ροδίου, η οποία είναι γειτόνισσα και συνορεύει με το εν λόγω ακίνητο και η οποία επιβεβαίωσε τα γεγονότα.
Από την αυτοψία μας, επιβεβαιώθηκε η πλήρης εγκατάλειψη του κτηρίου αλλα και του ευρύτερου χώρου του οικοπέδου, με κίνδυνο εστίας φωτιάς από την πυκνή βλάστηση.
Παρακαλούμε θερμώς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και τους εμπλεκόμενους Αντιδημάρχους:Πολιτισμού, Τουρισμού και Καθαριότητας, να επιληφθούν άμεσα του θέματος και να δώσουν επιτέλους μια λύση, τόσο στην ασφάλεια του κτηρίου, της καθαριότητας, της επισκεψιμότητας αλλά και της ευρύτερης χρήσης του χώρου!
Κώστας Μαυρομάτης,Συλλέκτης Ερευνητής
Ιστορική αναδρομή του Κονακιού του Μουζαφέρ Μπέη
Το εικονιζόμενο κτίσμα σε σχήμα Π, χτίστηκε πρίν το 1850.Ο Μουζαφέρ Μπέη Σαλήχογλου, του Σιακήρ Αγα Σαλή Μπέη και της Νετζμιέ, γεννήθηκε το 1913 στην Ξάνθη. Παντρεύτηκε την Σεμιέ Ραΐφ Κιαμήλ και απέκτησαν 3 γιους. Τον Ρεχά, γεννηθέντα το 1934, τον Σουχά γεννηθέντα το 1938 και τον Μπαχά γεννηθέντα το 1942.Και τα τρία παιδιά τους, απώλεσαν την Ελληνική Ιθαγένεια. Ο Μουζαφέρ Μπέης, ήταν γαιοκτήμονας και είχε πατόζα (αλωνιστική μηχανή). Ίδρυσε το ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο κ Λύκειο Ξάνθης το 1965, το οποίο έκτοτε φέρει το όνομα του. Πέθανε στις 19-1-1984 από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο στην οικία του επί της Μ. Μπότσαρη 46.Ηταν πολύ σημαντικός παράγοντας της Μειονότητας της Ξάνθης. Με έντονη δραστηριότητα στα πολιτιστικά κ κοινωνικά δρώμενα. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και επί 14 χρόνια Πρόεδρος της Βακουφικής Επιτροπής διαχείρισης Μουσουλμανικής Περιουσίας Ξάνθης. Η σύζυγος του Σεμιέ, γεννηθείσα το 1911 στο Μελένικο της Βουλγαρίας και κληρονόμος του, πούλησε το 1988 στον Δήμο Ξάνθης επί Δημαρχίας Κων/νου Μπένη, το Κονάκι στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 46, συνολικής έκτασης 1315 τ.μ., στο ποσό των 34.000.000δρχ.Πεθανε στο Μπόντρουμ(Αλικαρνασσό) της Τουρκίας το 1990.