Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνόησαν την περσινή παραγωγή
Υψηλό το κόστος παραγωγής της πατάτας – Λείπει ένα σποροπαραγωγικό κέντρο
Λιγοστή είναι η παραγωγή της πατάτας εσοδείας 2023 που διαθέτουν στην αγορά οι πατατοπαραγωγοί της Ξάνθης, δίνοντας μάχη να κρατήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Η μείωση της παραγωγής οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν πέρσι την Άνοιξη με τις έντονες βροχοπτώσεις και στην συνέχεια στην μεγάλη περίοδο ανομβρίας.
Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνόησαν την περσινή παραγωγή πατάτας
Όπως μας διευκρίνισε ο πατατοπαραγωγός Διαμαντής Σερεφιάς τώρα ξεκίνησε η φυτεία και συγκομιδή θα γίνει τον Αύγουστο: «Πέρσι δεν μας ευνόησαν οι κλιματικές συνθήκες και είχαμε μειωμένη παραγωγή κατά 30 – 40%. Αυτό δεν είναι τοπικό φαινόμενο αλλά γενικά είχε μείωση παραγωγής στην πατάτα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της. Εμείς πουλάμε 70 με 80 λεπτά το κιλό αλλά βλέπουμε και τιμές στο 1,20. Προσπαθούμε να μην ανεβάσουμε τις τιμές. Τις διαθέτουμε κυρίως σε καταστήματα εστίασης. Το προϊόν μας είναι πολύ ποιοτικό γιατί καλλιεργείται σε παρθένα χωράφια και ιδανικά για την πατάτα από γεωλογική σύσταση».
Υψηλό το κόστος παραγωγής της πατάτας – Λείπει ένα σποροπαραγωγικό κέντρο
Ο κ. Σερεφιάς σημειώνει πως στα χωράφια του Λειβαδίτης καλλιεργούν πατάτα 4 – 5 παραγωγοί σε 300 – 400 στρέμματα και παράγουν την συγκεκριμένη πατάτα. Όπως ανέφερε η καλλιέργεια έχει υψηλό κόστος καθώς απαιτεί εργατικά χέρια που είναι δυσεύρετα αλλά και ακριβά τα μεροκάματα και ότι ο σπόρος είναι εισαγωγής και τον αγοράζουν 2,70 ευρώ το κιλό από Ολλανδία: «Παλιά ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μπαλτατζής είχε ιδρύσει τα σποροπαραγωγικά κέντρα. Υπήρχε και στον Λειβαδίτη όμως όλα έκλεισαν και έτσι αναγκαζόμαστε να εισάγουμε τους σπόρους από έξω. Πουθενά στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σποροπαραγωγικό κέντρο. Αντιμετωπίζουμε και άλλες δυσκολίες. Δεν έχουμε αγροτικούς δρόμους για να έχουμε πρόσβαση στα χωράφια μας. Φράγματα υπάρχουν αλλά χρειάζονται καθάρισμα για να μπορούμε να ποτίζουμε. Γι’ αυτό ζητάμε από την Διεύθυνση Γεωργίας της Π.Ε. Ξάνθης και την αντιπεριφερειάρχη να μεριμνήσει για τον καθαρισμό. Έχουμε καλή συνεργασία με γεωπόνους που μας δίνουν συμβουλές. Έχουμε ένα πολύ καλό προϊόν και θέλουμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία να το πιστοποιήσουμε. Είναι γνωστή η πατάτα Λειβαδίτη αλλά χρειάζεται μια ολόκληρη διαδικασία για να γίνει πιστοποίηση και εμείς είμαστε μόνο 5 άτομα που ασχολούμαστε».