Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Μαΐου 2024

0

Συνωστισμός υποψηφίων
Ο χρόνος πιέζει κι έτσι δεν πρέπει να ξαφνιαστείτε εάν συναντήσετε στην αγορά της Ξάνθης περιοδεύοντες υποψήφιους ευρωβουλευτές. Επισκέψεις ομαδικές είτε μοναχικές, πάντα όμως με την παρουσία τοπικών κομματικών στελεχών.
Έρχονται να δουν, να γνωρίσουν, να γνωριστούν και να διεκδικήσουν την εκλογή τους στην ευρωβουλή.
Μάλιστα, επειδή ο χρόνος είναι σχετικά λίγος, εντείνουν όλοι τον προεκλογικό τους αγώνα.
Γι’ αυτό σας έγραψα στην αρχή μην ξαφνιαστείτε όταν τους δείτε στον δρόμο σας. Πρόκειται για κορύφωση του αγώνα τους γι’ αυτό και ο συνωστισμός.
Γ.Δ.


Οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον  μας
Ούτε ένας μήνας απέμεινε από τις ευρωεκλογές και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι υποτονικό. Μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν τις περιοδείες για να θυμίσουν ότι έχουμε εκλογές αλλά και να αναδείξουν την σπουδαιότητά τους για την πορεία της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας που είναι μέλος της. Και είναι ακριβώς έτσι γι’ αυτό και η αποχή από τις ευρωεκλογές ισοδυναμεί με αποχή από το ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι. Είναι γνωστό ότι τα κέντρα αποφάσεων βρίσκονται στις Βρυξέλες, βλέπουμε τι γίνεται με τους αγρότες και την νέα ΚΑΠ. Όλα περνάνε από εκεί και ως εκ τούτου πρέπει ο Έλληνας πολίτης να έχει λόγο, να μετέχει στην συνδιαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.
Μ.Ξ.  


Έρχονται οι φάκελοι σε λίγο
Όλα είναι έτοιμα για τις ευρωεκλογές και μάλιστα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των ειδικών φακέλων προς τους ψηφοφόρους που έκαναν εγγραφή προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές με επιστολική ψήφο.
Ήδη ψηφοφόροι και στην πόλη μας έχουν λάβει το σχετικό ενημερωτικό μήνυμα που τους γνωστοποιεί ότι σύντομα θα λάβουν τον σχετικό φάκελο για να προχωρήσουν στη διαδικασία επιλογής κόμματος και σταυροδοσίας αλλά και αποστολής εγκαίρως του φακέλου στη διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών.
Από την άλλη, εμείς οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι θα πάμε την Κυριακή 9 Ιουνίου στο εκλογικό μας κέντρο και θα ψηφίσουμε πίσω από το παραβάν και θα ρίξουμε τον φάκελό μας στην κάλπη.
Γ.Δ.


Μπασκετικό και Ποδοσφαιρικό
Η θρυλική πρόκριση του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη επί της Μπαρτσελόνα και η σπουδαία νίκη-πρόκριση του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ, σε δύο συγκλονιστικά παιχνίδια της Euroleague, φέρνουν για πέμπτη φορά τους δύο «αιωνίους» μαζί σε ένα Final 4.
Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Παναθηναϊκός AKTOR τη Φενέρμπαχτεσέ, στους δύο ημιτελικούς που θα γίνουν την Παρασκευή 24 Μαΐου στο Βερολίνο.
Όμως δεν έχουμε μόνο ευχάριστα νέα από τις δύο μεγάλες ομάδες του μπάσκετ διότι ανάλογα επιτυχημένη είναι και η πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού που κέρδισε την Πέμπτη το βράδυ με 2-0 στο Γ. Καραϊσκάκης την αγγλική ομάδα Άστον Βίλα.
Έτσι, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό του Conference League εκεί που θ’ αντιμετωπίσει την Ιταλική Φιορεντίνα.
Γ.Δ.


Το καφεδάκι…
Όχι ότι θα σταματήσουν οι Έλληνες να πίνουν το καφεδάκι τους, αλλά εκεί που θα φτάσουν οι νέες τιμές σύντομα, θα γίνει είδος πολυτελείας.
Κι αυτό, διότι έρχονται σημαντικές ανατιμήσεις τον επόμενο μήνα.
Τα νέα ως εκ τούτου είναι άσχημα για τους λάτρεις του καφέ· τόσο στο σπίτι όσο και έξω στα διάφορα καφέ.
Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του κλάδου δεν μπορούν να μην αυξήσουν τις τιμές των διαφόρων ειδών καφέ όταν η τιμή αγοράς αυξάνει σε επίπεδα ιδιαίτερα υψηλά.
Και για να φανεί η διαφορά αύξησης της τιμής, ιδού ένα παράδειγμα. Τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την γνωστή ποικιλία καφέ Robusta ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ τον Μάιο του ’24 η αύξηση έφθασε στο 50% και αγγίζει τα 4.000 δολάρια ο τόνος. Ε, αυτήν την αύξηση μοιραία θα την πληρώσει ο καταναλωτής που τελικά ένα καφεδάκι αυτό το πλέον φθηνό ρόφημα θ’ αυξηθεί σημαντικά.
Γ.Δ.


Σε άνοδο οι οδικές αφίξεις
Σε ανοδική τροχιά κινείται ο οδικός τουρισμός σε Μακεδονία και Θράκη, σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς με προοπτική περαιτέρω ανόδου κατά τους θερινούς μήνες.
Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) οι διεθνείς οδικές αφίξεις είναι αυξημένες κατά 12%, που «μεταφράζονται» σε 133.000 περισσότερες οδικές αφίξεις, με σύνολο 1,2 εκ. οδικών αφίξεων έναντι 1,1 εκ. στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από τη Βουλγαρία με την αύξηση να ανέρχεται σε 77.000 οδικές αφίξεις (αύξηση 25,1%) και σύνολο 383.000 αφίξεων, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διαφορές καταγράφηκε από την Τουρκία που σημείωσε αύξηση κατά 67.000 (+47,3%), με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 209.000.
Οριακή αύξηση -ήτοι 1.000 περισσότερες αφίξεις – καταγράφηκε επίσης από την Αλβανία.
Γ.Δ.


Περί Τουρισμού λίγα λόγια
Εδώ όμως σ’ αυτήν την θετική εξέλιξη για τον τουρισμό στην Περιφέρειά μας γενικώς, η Ξάνθη κερδίζει ένα μικρό ποσοστό των επισκεπτών.
Πρώτος  νομός σε επισκεψιμότητα είναι αυτός της Καβάλας. Φυσικά, ατμομηχανή αυτής της υπόθεσης είναι η Θάσος, μην το ξεχνάμε αυτό.
Μετά την Καβάλα ακολουθεί ο νομός Έβρου και από κει και πέρα, Ξάνθη, Ροδόπη και Δράμα ακολουθούμε ως φτωχοί συγγενείς που βράζουμε στο ζουμί μας, παρά τις όποιες αξιόλογες δυνατότητες έχει κάθε νομός. Δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί, προβληθεί με τον σωστό τρόπο. Λόγια κατά καιρούς ακούγονται πολλά μεν, αλλά έργα δεν βλέπουμε και περιμένουμε επιτέλους να’ ρθει αυτή η ώρα.
Γ.Δ.


Ανεύθυνη Πολιτεία
Πώς πρέπει να ονομάσει μια χώρα κάποιος σοβαρός και υπεύθυνος πολίτης όταν ενημερώνεται ότι 500.000 ιδιοκτήτες οχημάτων τα έχουν ανασφάλιστα;
Όταν παράλληλα μαθαίνει ότι επίσης εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ;
Πώς να ονομάσει αυτήν την πολιτεία αλήθεια; Η οποία εν γνώση της ανέχεται αυτήν την κατάσταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια;
Ας ελπίσουμε όλη αυτή η ανοχή και κοροϊδία, επιτέλους, να σταματήσει με το ηλεκτρονικό «μπλόκο» που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και σύντομα θα εφαρμοστεί μετά τη διαβούλευση.
-Καιρός ήταν να προστατευθούν οι νομιμόφρονες πολίτες απ’ όλους αυτούς που κυκλοφορούν με «σαπάκια»  και ανασφάλιστοι. Σκεφθείτε τα προβλήματα που δημιουργούνται με ένα τέτοιο αυτοκίνητο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.
Γ.Δ.


Γιορτές Νεολαίας


Από τη Δευτέρα 13 Μαΐου μέχρι την Πέμπτη 20 Ιουνίου η μαθητιώσσα νεολαία θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει σε διάφορους χώρους τη δημιουργική της ασχολία και έμπνευση.
Με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος Στράτος Κοντός δήλωσε:
«…Οι Γιορτές Νεολαίας είναι ένας ανοιχτός διάλογος της εκπαιδευτικής κοινότητας με την κοινωνία και αποτελούν την μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών, για κατάθεση πρωτότυπων προτάσεων, για σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, για πειραματισμό και προβληματισμό. Μέσα από ποικιλία δράσεων, οι νέοι έρχονται σε άμεση επαφή με την τέχνη, τον πολιτισμό και πλήθος άλλων σημαντικών πεδίων, καλλιεργώντας παράλληλα δεξιότητες λαμβάνοντας ταυτόχρονα εμπειρίες, που θα αποδειχθούν πολύτιμες για την επόμενη ημέρα».
Γ.Δ…


Η ιστορία επαναλαμβάνεται 20 χρόνια μετά;
Μια καλή μέρα για την εικόνα της χώρας μας ήταν η Πέμπτη 9 Μαΐου. Είχαμε την Ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Europa Conference League. Η θρυλική ομάδα νίκησε 2-0 την αγγλική Άστον Βίλα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίνεται σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, 53 χρόνια μετά το “έπος” του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ. Την Τετάρτη 29 Μαΐου, στην OPAP Arena, οι “ερυθρόλευκοι” θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Europa Conference League με αντίπαλο τη Φιορεντίνα η οποία απέκλεισε τη Μπριζ στον έτερο ημιτελικό. Επίσης η Μαρίνα Σάττι με το τραγούδι «Ζari» μπήκε στον τελικό της Eurovision διεκδικώντας με αξιώσεις την πρωτιά καθώς η εμφάνισή της αλλά και το τραγούδι έχει τις προϋποθέσεις. Συγκλονιστική ήταν η εμφάνιση και της Έλενας Παπαρίζου που κέρδισε το 2004 με το τραγούδι «My number one». Σείστηκε πραγματικά η σκηνή από την ερμηνεία και την παρουσία της. Να θυμηθούμε ότι πριν 20 χρόνια το 2004 η χώρα μας είχε πάρει το Euro στο ποδόσφαιρο.  Ήταν 4 Ιουλίου 2004, όταν η εθνική ομάδα  με γκολ του Άγγελου Χαριστέα νικούσε 1-0 την Πορτογαλία στο «Ντα Λουζ» και πετύχαινε έναν ποδοσφαιρικό άθλο, ανεβαίνοντας στην κορυφή της Ευρώπης. Την ίδια χρονιά είχε κερδίσει και η Έλενα Παπαρίζου στην Eurovision. Λέτε …η ιστορία να επαναληφθεί 20 χρόνια μετά;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …