Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την ακύρωση και της νέας υπουργικής απόφασης που θέτει το όριο των 2 δισ. ευρώ για το 2014
ΠΙΣ: Όχι στην αντιμετώπιση του ασθενούς με λογιστικά και όχι επιστημονικά κριτήρια
Οι εκπρόσωποι των γιατρών προσέφυγαν για άλλη μια φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση και της νέας υπουργικής απόφασης που θέτει όρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων, στο πλαίσιο της συγκράτησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης εντός του στόχου των 2 δισ. ευρώ για το 2014.
Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προσφεύγει ξανά στο ΣτΕ για την αναστολή και ακύρωση της απόφασης «με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ιατρικής λειτουργίας», χαρακτηρίζοντας μάλιστα απαράδεκτο να τίθενται φραγμοί και όρια στην αντιμετώπιση του ασθενούς με λογιστικά και όχι επιστημονικά κριτήρια και ζητεί την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Την απόφαση αυτή φαίνεται ότι στηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης, ο Πρόεδρος του οποίου, κ. Τάσος Καραδέδος, είχε δηλώσει στο «Ε» και κατά το παρελθόν ότι δεν αντιτίθενται στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αρκεί αυτή να γίνεται με επιστημονικά και όχι λογιστικά κριτήρια.
Τι αναφέρει η υπουργική απόφαση
Η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αρχές του μήνα, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και καθορίζει μηνιαίο πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη που προκαλεί στον ΕΟΠΥΥ κάθε γιατρός. Το πλαφόν αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με την ειδικότητά του γιατρού, τον μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή, ενώ θέτει ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων ανά γιατρό.
Να υπενθυμίσουμε ότι η νέα απόφαση υποκαθιστά προηγούμενη, κατά την οποία το μηνιαίο πλαφόν δαπάνης δεν έπρεπε να ξεπερνά το 80% της αντίστοιχης περυσινής. Η πρώτη απόφαση ανεστάλη από το ΣτΕ τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Γεωργία Ταραξοπούλου